Zambia

Zambia is het vierde land dat wij aandoen op deze reis. Onze reis is begonnen in Zuid Afrika waarna wij door Namibië en Botswana gereisd zijn.

Route

10 oktober 2007 – Livingstone

Wij willen vanochtend om 9:30 vertrekken maar dat lukt niet helemaal omdat sommige rekeningen niet kloppen en ze aan de receptie niet echt peper in de kont hebben. Met een half uur vertraging gaan wij bij Kazangula de grens over met de veerboot. Grensformaliteiten lopen best snel ondanks het feit dat Tim bij ongeveer 7 verschillende kantoortjes verschillende briefjes moet halen om de grens over te gaan. Welcome to Zambia!

Vanaf de grens is het nog zo’n 2 uur rijden naar de Waterfront Lodge in Livingstone waar wij, met ons geluk, wederom kamer 13 krijgen! De hooizolder, nr 13,  is groot en daar is dan ook meteen alles mee gezegd. Snel wegwezen dus en een sandwich bestellen. In Zambia duurt alles ietwat langer en zo zijn wij met heel snel eten en wat proppen net op tijd klaar voor de video voorstelling waar alle activiteiten in de omgeving worden tentoongesteld. Wij willen graag een helikoptervlucht of een microlight vlucht maken over de watervallen maar er is alleen een 6 seater helikopter en wij willen het risico niet lopen dat wij middenin zitten. Met een microlight mag je niet zelf foto’s maken dus dat doen wij ook niet. De Zambiaase kant van de watervallen blijken op het moment niet zo imposant te zijn door een lage waterstand in de Zambezi. De Zimbabwaanse kant moet daarentegen nog steeds meer dan de moeite waard zijn. Wij besluiten uiteindelijk morgen naar Zimbabwe te gaan en vanavond met de Booze Cruise over de Zambezi mee te gaan. Worden eerst bijna uitgescholden door het boekingsmeisje; waarom hebben wij zo lang gewacht met boeken.. uh?

Na het boeken van de cruise kunnen wij eigenlijk meteen naar de kade lopen om de boot op te gaan. Aangezien dit een all inclusive reisje is schuiven wij maar meteen bij de bar aan. Helaas is de zonsondergang niet echt indrukwekkend; het is redelijk bewolkt, en is het eten aan boord niet echt lekker maar wordt dat gemis ruimschoots gecompenseerd door eindelijk die foto van die mwoewoe met z’n bek open, de liedjes van de crew en de rum cola’s. Wat wil een mens nog meer? De Booze wordt aan land voortgezet met Gidsie, Tim, Barbara, Richard en een paar gidsen van een kampeerreis, Gecko, Randy en Marcus. Erg gelachen.

11 oktober -> Zimbabwe

Wind is behoorlijk de kop gaan opsteken en het is inmiddels behoorlijk fris geworden. Wij drinken nog even wat en trekken ons dan terug in onze schuur om de bedankwoordjes voor Gidsie en Tim in elkaar te zetten. Het is nog wat haasten maar uiteindelijk lukt het ook nog om op tijd voor het buffet te komen wat er niet erg smakelijk uitziet. Na de speech en nog een drankje gaan wij richting bed waar wij de hele nacht echt geen oog dicht doen.

12 oktober

Wij staan bijtijds op want wij kunnen, voordat wij om 11:30 op het vliegveld moeten zijn, nog naar de Zambiaanse kant van de Victoria Watervallen. Als wij hier lopen zijn wij erg blij dat wij gister naar de Zimbabwaanse kant zijn gegaan. Ook al komt hier niet zo veel water naar beneden, de wandeling is toch weer de moeite waard. Om 10:30 vertrekken wij richting het vliegveld van Livingstone. Het is een complete chaos en alles rent door elkaar. Wij nemen afscheid van Tim en Gidsie en worden meegesleurd in de drukte. Als wij de koffers kwijt zijn moeten we een kaart invullen en ons paspoort laten stempelen. Dan lopen wij naar een tafeltje waar wij denken de airporttax te moeten betalen. Dit is echter niet hier en een mannetje pakt ons geld en zegt dat dat buiten moet gebeuren en zegt dat hij het regelt. Hij komt inderdaad met 6 x airporttax betaald terug en wij nemen plaats. Later blijkt dat andere medereizigers geen tax hebben moeten betalen. Hier wil ik toch even het fijne van weten, het zijn toch U$25. Achteraf bleek dus dat wij die tax helemaal niet hoefden te betalen omdat wij op een of andere lijst stonden. Spreek het regelmannetje erop aan en hij brengt zonder probleem ons geld weer terug. Andere mede reizigers blij want zij twijfelden echt of ze hier iets aan moesten gaan doen. Vreemd verhaal allemaal want zo ver wij op de hoogte waren zouden wij nog tax moeten betalen. Dus niet! Met wat vertraging verlaten wij Zambia en komen rond 15:30 in Johannesburg aan. Ons vliegtuig naar Amsterdam vertrekt pas om 23:30. Wij kleden ons om in een toilet op het vliegveld en lopen naar de check in balie van de KLM. Da’s mooi we kunnen meteen inchecken! Gaan door de douane en vinden een heerlijk relaxed eettentje waar wij eerst een mega margarita drinken om nog maals te toasten op de super vakantie die we gehad hebben en eten daarna nog een heerlijke hamburger. Als wij afgerekend hebben willen wij nog even de laatste paar Randen uitgeven en gaan dan nog even zitten bij Barbara en Richard om daarna vrij snel richting gate te lopen. Boarden begint op tijd, ons vertrek is op tijd en gelukkig landen wij, na een vreselijk vies ontbijt, ook op tijd. Bij de bagage band nemen wij afscheid van de groep en zeg ik na de schuifdeuren weer hallo tegen mijn lief die ons staat op te wachten met bloemen en een ballon.

Beginstand en eindstand van de kilometer teller in de bus: