Apeldoorn

12 – 14 Augustus, 2020

Er lijkt maar geen einde te komen aan het Corona virus en wij willen toch even een weekend weg dus we zoeken iets in eigen land. We zijn wel eens op de Veluwe geweest maar dan was het altijd snel heen en terug. Nu dus maar een weekend geboekt waarbij ik ervan uitga dat de hei ook rond deze tijd in bloei zal staan.

Op vrijdag ochtend rijden wij richting Apeldoorn waar we inchecken in Bilderberg Hotel de Keizerskroon. De kamer is nog niet beschikbaar maar dat is ook niet erg. We hebben de fietsen meegenomen en ik heb thuis een route uitgestippeld die wij nu eerst willen gaan fietsen. De route gaat meteen door het bos wat bij de temperaturen van de afgelopen week en vandaag niet vervelend is. Scheelt toch een paar graden maar wie denkt dat je dan niet gaat zweten komt bedrogen uit. De route die wij nemen stijgt namelijk de eerste 10km. Aan het eind van het eerste knooppunt trakteren wij ons dus eerst even op een break met een lekker bakkie. Daarna toch weer snel op de trappers. Stijging volgt op daling en heide volgt op bos. Highlight van de dag vond ik toch wel het Speuldersbos en het pad wat we daardoorheen gefietst hebben of was het toch de twee border collies die een groep schapen in toom hield op de hei en waarvan de opzichter even met ons een kletsje kwam maken? Wat een geweldige honden zijn dat. Any which way het was een prachtige route die wij afsloten op het terras van het hotel met een dikke halve liter. Smaakte zeer goed!

Na de halve liter hebben wij nog even gebruik gemaakt van het zwembad op de vierde verdieping wat heerlijk verkoelend was. Gedoucht, nog even op ons balkon gezeten waar we een paar restaurants gebeld hebben voor beschikbaarheid voor vanavond. I.v.m corona is reservering bijna verplicht. Uiteindelijk kunnen wij om 20:15 terecht bij Bon Vivant op 1,5 km afstand. Wij lenen twee fietsen van het hotel om daarheen te gaan en zitten er heerlijk buiten en worden top bediend. Heerlijk deze temperatuur waarbij je in een t-shirt tot laat in de avond lekker buiten kunt zitten.

Op zaterdag hebben wij om 9 uur ontbijt gereserveerd maar bellen of wij eerder kunnen komen. Dat is geen probleem en eenmaal in de ontbijtzaal lijkt dat reserveren een beetje een wassen neus. Ik had gelezen dat Bilderberg bekend stond om zijn uitgebreide ontbijten dus verheugde me zeer op dit feest. Ik weet niet of het door de Corona maatregelen komt maar ik vond het niet bijzonder. Alles stond er, kaas, ham, eitje, brood maar dat was het dan ook wel. In ieder geval gezond ontbeten want zo meteen moeten we weer op de pedalen. Omdat pap ook wel zin heeft in een paar km’s hebben wij met hem bij een knooppunt afgesproken dat op ongeveer 13km van ons vandaan ligt. We moeten de tijd dus een beetje in de gaten houden.

Eerste deel van de route lijkt alleen maar te stijgen maar is prachtig door het bos en de hei en wij hebben het tempo er redelijk inzitten. Uiteindelijk komen wij 10 min later dan afgesproken bij pap aan maar de route blijkt ook net iets langer te zijn. In ieder geval fietsen wij vanaf dit punt gezellig samen verder over de hei en door het bos voordat wij een afslag nemen naar Harskamp waar we even wat drinken. Eenmaal terug op de route voert deze langs prachtige bloeiende heide bij Kootwijk en heerlijke stukken bos. Bij Ugchelen ploffen we nog een keer neer op het terras. Wij moeten even calorieën bijtanken want de warmte en de inspanning worden toch even te veel. Het is echt warm maar gelukkig hebben ze op de lounge bank nog een plekje in de schaduw waar we een heerlijke tonijnsalade en broodje zalm krijgen. Vanaf hier gaat pap weer terug naar de auto en hoeven wij nog maar zo’n 6 km voordat wij weer bij het hotel zijn. Wij zitten er aardig doorheen dus zelfs die paar km gaan een beetje stram. Wij hebben het erg warm en zelfs een rondje Apeldoorn op de fiets kan ons nu niet bekoren.

Eenmaal bij het hotel heb ik wel zin in nog een halve liter maar het terras zit vol en ik heb geen zin om in de zon te zitten. Wij gaan even naar de kamer en besluiten dan even naar een supermarkt te rijden zodat wij wat koude drankjes hebben voor op het balkon. Zogezegd zo gedaan. Na wat innerlijke vocht aanvulling gaan we nog even zwemmen en als wij terug zijn breekt de hemel letterlijk los. Het plenst zonder weerga en wij denken na wat we zullen gaan doen met avondeten. Wij zitten allebei nog redelijk vol van de lunch en met dit weer ergens heen gaan op de fiets zien we niet zitten. Ook hebben wij geen zin om de auto te pakken dus kijken of we ergens iets kunnen afhalen of kan bezorgen. Wij vinden een thai op 8 km rijden en besluiten er gewoon zelf heen te rijden. Maar goed ook want eenmaal daar zegt de uitbater dat ze eigenlijk net gesloten zijn vanwege lekkage in de keuken maar een paar springrolls en een ossenhaas gerecht willen ze nog wel voor ons maken…nu we er toch zijn. Eerlijk de keuken zag er niet appetijtelijk uit dus als ze gezegd hadden dat ze het niet meer zouden doen was ik er niet echt rouwig om geweest behalve dan dat je dan weer moet bedenken wat dan? Het eten rook echter goed en eenmaal thuis smaakt het ook nog eens heel erg lekker dus totaal geen spijt van deze keuze.

Omdat wij gisteravond hebben besloten vandaag niet meer te gaan fietsen, hebben wij vanochtend alle tijd. Besluiten dus ook eerst nog lekker gebruik te gaan maken van het zwembad. Heerlijk! Daar zou ik wel aan kunnen wennen. Daarna gaan we rustig ontbijten en als wij uitgecheckt hebben wisselen wij de voucher voor het kasteel het Loo park in. Ik ben een beetje verrast als ze zegt dat we geen tijdstip nodig hebben voor entree aangezien ik dit op de site had gezien. Nu blijkt dat de kaartjes voor het park zijn en niet voor de tuinen. Geen idee dat daar verschil in zat. Nou ja dan maar naar het park ipv de tuin want eerlijk ik heb geen zin om met die brandende zon in een tuin te lopen dus park is misschien nog wel beter. Wij lenen fietsen van het hotel om er te komen. Scheelt weer een paar km lopen. Als we er aan komen is er nog vrijwel niemand.Na het bestuderen van het route bord bij de ingang besluiten we de route van 7 km te lopen. Denk dat we daarmee een goede indruk krijgen zonder de heel dag bezig te zijn. Wij hebben ook geen water meegenomen dus langer lopen is niet te doen. Het park is schitterend! Het zou je erfgoed maar zijn. Grappig genoeg zien wij Pieter van Vollenhoven nog in een golfkarretje voorbij scheuren. Hij zwaaide nog. Grappig dat ik bijna een lift had gevraagd.

Bij terugkeer op de parkeerplaats pakken wij de fietsen en fietsen wij terug naar het hotel. Nog even getwijfeld om nu naar Apeldoorn te gaan maar het is zo vochtig warm dat we er allebei geen zin meer in hebben. Bij het hotel drinken wij nog even een kop koffie alvorens de fietsen weer op de auto te zetten en weer huiswaarts te keren. Lekker dat het maar een uur rijden is. De Veluwe is echt schitterend. Ik zie me hier nog wel een keer terugkomen.