Costa Rica Bizz

24 – 29 Maart 2017

Ik heb al een keer het geluk gehad om naar dit mooie land te mogen gaan voor een vakantie maar nu mocht ik dus terug voor een ander mooi avontuur. Het vervolg hiervan kun je lezen op:  Evi goes USA

6 – 11 September 2017

Zoals gezegd kom ik voor mijn werk af en toe op geweldige plekken, zo ook Costa Rica waar ik de vorige keer al een ananas plantage had gezien en daarna een mooie zonsondergang bij de Arenal vulkaan kon fotograferen. Dit keer naar een bananen plantage geweest. Heel anders dan verwacht staan de bananen bomen best dicht op elkaar en rechtvaardigt de prijs die wij betalen voor een tros bananen totaal het onderhoud van de bomen niet. Wat leuke wetenswaardigheden:
* een bananenboom krijgt maar een vrucht maar zodra die vrucht rijp is groeit er uit de oude boom (moeder) haar zoon. Als zoon zijn vrucht heeft gehad dan komt de neef en dat kan een tijd zo doorgaan totdat de zoveelste neef niet echt zijn best doet. Dan gaat de boom eruit en wordt hij vervangen.
* Uit de paarse vrucht komen 8 – 12 trossen, de handen genoemd. Elke banaan heet een vinger.
* Zodra de vingers recht staan worden de bloemen aan de vingers verwijderd. Hier komt wax uit die door de paarse vruchtbladeren de andere vingers beschermd.
* Als de vrucht leeg is wordt hij eraf gehaald en worden de onderste trossen verwijderd op een banaan per onderste tros na. Dit is om te voorkomen dat een rottingsproces naar de gezonde bananen optrekt.
* een bananen boom mag niet meer dan 5 bladeren hebben als de arm wordt geoogst. Dit is om te voorkomen dat het rijpingsproces van de bananen in een versneld tempo gaat
* een bananen plantage medewerker is drie keer bij elke boom geweest alvorens een arm geoogst kan worden: 1) zak over de arm 2) bloemen van de vingers gehaald 3) paarse vrucht wordt verwijderd en de onderste trossen en alle bananen die afwijken worden verwijderd en evt. bladeren van de boom.
* Bij de oogst zijn 3 medewerkers betrokken. Twee die de trossen aan de trein hangen en 1 die de boom meteen kapt en uiteindelijk de trossen trein naar het depot rijdt. De trossen worden voor transport extra beschermd met piepschuim
* een maal bij het verpakkings-depot worden alle trossen gewogen, dan zorgvuldig schoongespoten dan worden de handen van de arm verwijderd gesorteerd op grootte. Daarna worden de handen per 4 of 5 vingers verdeeld, nog een keer gewassen, bestikkerd en ingepakt.
Zo…nu kun je je eigen bananen plantage beginnen.

Het was de bedoeling dat we na het bezoek in Costa Rica naar Florida zouden vliegen voor een beurs maar op de tussenlanding in Atlanta op de weg naar Costa Rica kreeg ik al bericht dat de beurs was afgelast vanwege orkaan Irma die al flink had huisgehouden op de Cariben en nu koers maakte naar Florida. Op donderdag heb ik nog een afspraak kunnen regelen met een leverancier die in Florida woont met een Costa Ricaanse getrouwd is en waarvan ik dus misschien verwachtte dat ze ook naar Costa Rica zouden vluchten.  Hij had mij in Amerika al een keer verteld over zijn project om in Costa Rica de eerste te zijn die hier wijn zou verbouwen. Hij heeft zijn vorige project om in de woestijn in Israel wijn te verbouwen al gerealiseerd. Mooie kans dus om een zakelijke bespreking op zijn project te plannen. Geweldig! Lees hier meer over dit geweldige project:  3 corners wine .

Omdat er op zondag geen vluchten naar Zwitserland gingen, waar mijn baas heen moest, zijn we maandag beide vertrokken. Nou leek een extra dag Costa Rica leuk maar in het regenseizoen is dat toch een stuk minder interessant ook omdat er in San Jose niets te doen is (meerdere malen bevestigd door chauffeurs en de vrouw van onze zaken partner die daar vandaan komt). Om na alle auto tochten nog weer een hele dag in de auto te zitten om daar in de regen te zitten, zagen wij ook niet zitten dus hebben wij de hele dag gewerkt en ’s avonds nog met een leverancier gegeten.