Vlaamse Betuwe

Donderdag 18 Mei, 2023

Er was totaal geen planning om weg te gaan maar als het dan onverwacht kan dan gaan we ook! Woensdag pakken wij even de nodige spullen bij elkaar en donderdag vertrekken we na het ontbijt richting Bokrijk in België. De navigatie van de auto kent het plekje niet maar ik had er ooit wel een keer iets over gelezen vanwege een fietspad dat door het water leidt. Ach zoals gezegd, we hadden geen plannen en dus improviseren op iets wat dichtbij is. Koers naar Genk en bij de laatste paar km op de navigatie van de telefoon verder naar “Fietsen door het water” bij domein Kiewiet. Daar kunnen wij namelijk parkeren en vanuit daar loopt een wandelroute van ongeveer 4,5km die dus die tunnel passeert.

Obbe heeft wel zin in een wandeling na 2,5 uur autorijden en wij ook dus wij laten in eerste instantie het café aan ons voorbijgaan ondanks dat we ook zin hebben in een kop koffie. In België mag de hond nooit van de leiband behalve op de toegewezen losloopweides. Een daarvan hebben ze net voordat de wandeling begint en omdat hij zo’n zin heeft en hij dus zo meteen aan de riem mee moet laten wij hem eerst zijn ergste energie hier verbranden met een leuke Australian shepherd.

Na een kwartiertje spelen lopen wij het oranje bolletjes pad richting de tunnel. Het is een leuk en goed aangegeven pad door het bos. Na zo’n 30 minuten lopen kom je dan bij de tunnel. Wel grappig om te zien en doorheen te lopen. We maken wat foto’s en lopen weer verder door het bos en komen weer terug bij het café waar wij een broodje eten. Helaas een beetje erg droog maar ach vult de maag voor nu.

We gaan verder naar Borgloon naar het doorkijkkerkje. Dit kerkje kwam ik de laatste paar maanden vaak op sites tegen en leek mij wel leuk om een keer gezien te hebben. Zo kwamen wij ook bij fietsen door het water…het was er slechts op 15 minuten rijden. De parkeerplaats voor het kerkje is wat klein maar gelukkig was er nog een plaatsje voor ons. Vanaf de parkeerplaats loop je in een kwartiertje naar het kerkje. Er is ook een wandeling vanuit het dorp maar omdat wij net de wandeling bij de tunnel hebben gehad starten wij dus van de parkeerplaats. Dit moet een heel mooi gebied zijn in het voorjaar als alle bloesem uit is want er staan ongelooflijk veel perenbomen in dit gebied. Begrijp me niet verkeerd, ook nu ziet de omgeving er fraai uit. De kerk is iets minder boeiend maar net als de waterdoorgang leuk om gezien te hebben. Wij hangen er even rond en maken wat foto’s en gaan dan weer verder. Maar waarheen eigenlijk? Zoals gezegd wij waren in eerste instantie helemaal niet van plan om met een druk Hemelvaartsweekend ergens heen te rijden.

Wij zoeken op Booking en op google maar al snel is duidelijk dat dit geen eenvoudige opgave gaat worden. Alles lijkt volgeboekt. Omdat het plan was eigenlijk de volgende dag pas naar Luxemburg te rijden gaan we toch alvast die kant op. Niet veel later vindt Mart een hotel die wij maar meteen boeken. Prijzen zijn absurd maar het hotel lijkt een hele mooi tuin te hebben en met Obbie erbij lijkt ons dat wel wat. De afstand valt wat tegen, het ligt net over de Belgische grens maar dan ten westen van de stad Luxemburg.

Deze reis gaat verder in Luxemburg.