Teutoburgerwoud

30 Juli – 1 Augustus, 2020

Na 18 maanden is het dan eindelijk zover: alle behandelingen zijn voltooid! We willen dit vieren maar helaas is de hele wereld nog steeds in de ban van het Corona virus dus we gaan wel vieren maar blijven dicht bij huis; just in case. Mooie kans om eindelijk naar het Teutoburgerwoud te gaan. Ooit heb ik een keer een plaatje gezien op Actie van de dag en sindsdien eigenlijk altijd al heen gewild alleen was het er nog niet van gekomen.

Om 14:00 vertrekken wij en proberen tijdens het rijden een hotel te zoeken. Dat blijkt toch wat moeilijker te zijn dan gedacht. Uiteraard is het ook in Duitsland vakantietijd, er wordt mooi weer voorspeld en wat beschikbaar is, is niet echt iets waar wij willen verblijven. Als we dan bij een bratwurst in Hunxe iets gevonden lijken te hebben vervolgen we koers naar Bad Driburg.

Eenmaal bij het hotel hebben ze alleen maar kleine bedompte kamers beschikbaar en zijn we blij dat we niet 3 nachten online geboekt hebben. Wij rijden op aanraden van de uitbater naar Am Rosengarten, 500m verderop waar we een kamer met balkon kunnen krijgen met heerlijk uitzicht over de velden. We hebben geen zin meer om verder te rijden en dit is aardig. Het balkon is wat we willen. We dumpen de bagage en gaan snel even naar de Lidl voor wat te drinken en wat snacks. Om 8 uur kunnen wij beneden op het terras aanschuiven. Eten is prima. Daarna lekker slapen wat helaas niet zo goed lukt door de warmte en de typische Duitse kussens (lees: geen kussen).

Er is mooi weer voorspeld en omdat we hier niet nog een nacht willen blijven beslissen wij dat wij na het ontbijt meteen naar de attractie van deze regio willen rijden: de Externsteine. We rijden tot aan de Silbermuehle waar we een wandelpad van 3,5km volgen naar de stenen. Het Teutoburgerwoud heeft zo’n 340km aan wandelpaden. Het enige jammere vind ik dat er niet echt rondwandelingen zijn. Veel mensen lopen meerdere dagen een route en laten hun bagage achter zich aan reizen. Onze wandeling duurt iets langer dan gedacht maar is vooral op het laatste stuk erg mooi door het bos heen. Externsteine leuk om gezien te hebben en het viel nog mee met de drukte. We drinken bij de toeristeninfo even iets en lopen dan weer terug naar de auto. Zoals gezegd zijn hier weinig rondwandelingen maar kunnen we op het eerste stuk een alternatieve route nemen die heerlijk door het bos voert. Het laatste stuk is helaas hetzelfde als de heenweg. We willen bij de Silbermuehle even wat drinken maar vanwege Corona laten ze geen externe gasten toe.

Tegen 14:30 zijn we terug bij de auto en besluiten naar Paderborn te rijden om daar in een Best Western te slapen. Het hotel heeft airco en een zwembad vandaar de keuze van dit hotel. Na aankomst bij het hotel lopen we eerst nog even door Paderborn. Leuk klein centrum maar het is ongelooflijk warm en overal waar je naar binnen wilt moet je in Duitsland op dit moment een mondkapje op. Ik krijg het er zo warm van dat we na een snelle wandeling door het centrum besluiten terug te keren naar het hotel en lekker te gaan zwemmen. Het water is behoorlijk koud maar wij hebben het zwembad voor ons alleen en eenmaal in het water is het genieten.

’s Avonds gaan we naar een Aziatisch restaurant waar we heerlijk eten. Ondanks de airco in de kamer is het totaal niet koel in de kamer. Besluiten het raam dus maar open te zetten wat wel de nodige verkoeling geeft maar alle Paderborners lijken op stap te zijn. Uiteindelijk laten we het raam maar open. Dan maar wat lawaai van de feestgangers wat ons toch wel verbaast met de geldende corona regels in Duitsland.

Het feest ging tot 6 uur ’s ochtends door. Na een koffie op bed wilden wij eerst nog even zwemmen maar beide hebben wij niet zo’n zin in het koude water. Douchen dan maar en op zoek naar een ontbijt plekje dat wij vinden naast de Pader quelle. Leuk zitten daar en ontbijt is zeer goed en spotgoedkoop. Grappig is dat in Duitsland nog veel contant wordt betaald en ik dus niet kan pinnen. Eerst geld halen dan maar.

Ondanks de warmte is er opeens veel bewolking. We besluiten dan ook op de terugweg naar het hotel om niet nog een nacht te blijven. We gaan nog de Hitgenheierweg wandeling doen in Willebadessen waar het Schmetterlingpfad onderdeel van is en zien daarna wel wat we willen. Na een half uurtje rijden komen we bij het beginpunt van de wandeling aan de Schleussenberg. De route gaat meteen redelijk steil omhoog en is bezaaid met heel veel veldbloemen waar ongeveer 50 verschillende vlinders op afkomen. Het meest bekend is hier het Blauwtje. Ik probeer wat foto’s te maken maar dat is makkelijker gezegd als gedaan. Ze zijn vliegensvlug en gaan natuurlijk altijd op een bloem zitten waar je net niet bij kunt of net out of focus is. Ik had me er nog een paar uur kunnen vermaken maar het is warm en de route is nog 12km. Tijd om door te lopen.

De route is aardig maar had liever nog wat meer bos gezien. Als wij bij het treinstation in Willebadessen aankomen beslissen wij dan ook de route wat af te snijden waarmee we geluk hebben want niet veel later begint het te regenen. Eenmaal bij de auto gaat het steeds harder regenen en beslissen wij dat wij richting huis rijden ipv nog een overnachting in een hotel. De terug rit gaat snel ondanks het feit dat we veel file ellende horen in Frankrijk vanwege zwarte zaterdag. Gelukkig hebben wij daar geen last van. Heerlijk om weer even weggeweest te zijn. Veel te lang geleden. Hopelijk snel nog weer een keer weg!