Elzas Wijnroute

Route

10 september 2020 – Strasbourg

Alle behandelingen zijn voltooid en een begin datum voor werk is ook weer gezet. Hoog tijd om nog even weg te gaan voordat het echte leven weer begint. Maar waarheen? Veel landen staan inmiddels weer op code oranje vanwege het corona virus dat een tweede opleving krijgt. We besluiten de auto naar het zuiden te nemen en het dan per dag te bekijken. Zo hebben we alle flexibiliteit en kunnen we terug als het nodig is. Zuiden is in dit geval bepaalde delen van Frankrijk, Zwitserland en Italië aangezien Spanje al een paar weken op oranje staat evenals bepaalde departementen van Frankrijk.

Om 14:30 vertrekken we. Mart moet ’s ochtends nog eerst werken. We willen naar de Elzas en rijden over Duitsland naar Strasbourg. Daar houden we het voor gezien. Het is 20:00. Gedurende de rit is Mart aan het zoeken geweest naar een hotel en boekt deze nog voordat wij aankomen in het hotel. We zijn blij verrast met de keuze. De auto parkeren in de kleine parkeergarage vraagt om wat behendigheid en de trekhaak kunnen we niet helemaal sparen. De helling is net iets te diep. Ach een schaafwondje moet hij kunnen hebben. Het is niet alleen in de garage erg krap maar ook in de lift en op de gang naar de kamer. De kamer is niet ruim maar je kunt er normaal bewegen. We drinken eerst maar een borrel op de kamer, even het `lekker weg zijn` vieren en lopen dan richting centrum om wat te eten. We hebben ieder zo onze voorkeur en ze liggen op dezelfde route dus wij kijken wel. Gelukkig valt die van Mart af en na de straat oversteken zijn we bij mijn keuze waar we overigens heerlijk eten. Hadden ook goed trek dus dat helpt ook. De bediening is allervriendelijkst en we zitten heerlijk buiten.

Na het eten dwalen we nog door wat straatjes en vallen we met onze neus in de boter met een licht show op de Notre Dame. Fantastisch en wat een heerlijke temperatuur. Lopen nog steeds met een T-shirt en zitten lekker op de grond als de show wordt afgespeeld. Echt gaaf! Na de licht show keren we terug naar het hotel en slapen prima! Lekkere matras!

11 september – Colmar

We hebben het ontbijt inclusief in het hotel dus daar gaan we na het douchen eerst even gebruik van maken waarna we toch eerst nog even Strasbourg inlopen. De stad verraste ons gisteravond en willen het dus nog even bij daglicht gaan bekijken alvorens verder te rijden. Strasbourg is niet heel erg groot dus na 1,5 keren wij terug naar het hotel, checken uit en beginnen dan aan de route du vin. Deze begint links naast Strasbourg. Wij pakken alleen eerst de verkeerde weg en komen dus pas op de route du vin bij Kintzheim. Maakt niet uit. Stukje gemist. Als het de moeite is kunnen we dat altijd nog een keer doen. In Kintzheim rijden we meteen even naar het chateau dat op een berg ligt. We hopen daar een mooi uitzicht te hebben over de Elzas. We kunnen tot op het chateau komen maar bezoeken kan niet. Op zijn Frans is dat tot 14:30 gesloten vanwege lunch. Prima. Gaan wij niet op wachten en rijden verder.

Bezoeken in Kintzheim ook nog even een bottelaar maar drinken willen wij nog even niks. Moeten nog een stuk rijden. We vervolgen de route over de route du vin en genieten van de prachtige route. Ongelooflijk hoeveel wijnranken er hier staan. Elke helling staat helemaal vol. Zo ver je kunt kijken en km lang! We doen meerdere dorpjes aan. Bij sommige rijden we er slechts doorheen bij anderen parkeren we even om wat rond te dwalen en ook om even te lunchen. Daar waren we overigens net op tijd voor. Kennelijk gaan de restaurants dicht als de chateaus weer opengaan. Gelukkig wilde de ober nog wel even voor ons iets regelen. Prima gegeten.

Zoals gezegd rijden we en dwalen we door de dorpjes langs de route. Voor 2 van de bekendste dorpjes, Ribeauville en Riquewihr, nemen we natuurlijk even de tijd maar eerlijk vind ik deze persoonlijk te toeristisch zodat we er vrij snel uitgekeken zijn. Leuk om even doorheen gewandeld te hebben.

Op naar Colmar waar we vanavond willen blijven slapen. Na het passeren van de Statue of Liberty (ja die staat hier ook. De maker van het Statue is kennelijk hier geboren en de kleinere versie is als eerbetoon hier op een rotonde gezet) rijden we naar een hotel van de keten waar we in Strasbourg hebben geslapen. Het hotel dat we eigenlijk voor ogen hadden ligt ver buiten het centrum dus keuze twee moet het gaan worden. Hotel van de keten van gisteren is helemaal prima. Midden in het centrum en parkeren met veel mazzel voor de deur. De eerste 3 uur zijn gratis en dan is het daarna sowieso gratis tot morgenochtend 9 uur. Hebben een heerlijke kamer en lopen nadat we de bagage op de kamer hebben gezet eerst even het plaatsje in. Eten ’s avonds bijna om de hoek van het hotel en slapen prima. Beetje jammer van alle auto’s die over de kasseien scheuren maar prima.

12 september

Wij hebben geen ontbijt bij het hotel. Bewust niet gedaan. Willen bij de overdekte markt wat gaan scoren en meteen de bewegwijzerde wandelroute gaan doen. Deze laat de ins en outs van Colmar zien. De ins zijn leuk. De outs wat minder maar heeft in ieder geval een goed inzicht gegeven van de stad. Om 11:35 gaan we weer verder. Het idee is om vandaag nog bij het Como meer in Italië te komen. Dat is zo’n 5 uur rijden.

Deze reis wordt hier vervolgd.