Rome

23 – 26 Juni 2005

Nadat wij de tickets al in December hadden gekocht gingen wij dan nu eindelijk op weg naar Rome. Wij vliegen vanaf Charleroi omdat wij daar de vreselijk goedkope tickets hebben kunnen boeken. Een ding is alleen snel duidelijk dit doen wij nooit meer. Charleroi Brussel staat er maar Charleroi is zeker nog 50km verder dan Brussel. De heenvlucht vertrekt met bijna een uur vertraging en dat valt dus nog wel mee. In het vliegtuig kopen wij kaartjes voor de bus je landt immers in Ciampino, ongeveer 40 min met de bus vanaf Rome. Aangezien wij niets ingecheckt hebben, hebben wij het geluk dat er precies nog twee plekken op de bus zijn die net op het punt staat te vertrekken. Ritje gaat hartstikke snel en bij aankomst op het Termini station blijkt het ook maar 10 minuten lopen te zijn naar ons hotel. Helemaal prima! Het hotel en de kamer trouwens ook. Wij krijgen een suite die helemaal gerenoveerd is. Wij zetten de spullen neer en gaan eerst maar even een biertje drinken. Het is 21:30 en het is nog steeds 32 graden.

24 Juni
Na de vele verschillende informaties met betrekking tot de openingstijden van Vaticaanstad willen wij het risico niet lopen en gaan dus maar meteen vandaag. Het lijkt een behoorlijk stuk lopen met die 38 graden die het al is en wij besluiten dus de metro te pakken. Slecht idee!! Het is daar nog warmer en je staat letterlijk en figuurlijk op elkaar gedrukt in de metro. Niet meer dus. Het is een drukte van jewelster als wij bij het St. Pietersplein aankomen. Er zijn meer toeristen! Wij staan in de brandende zon in een aangeritste broek (je mag niet met blote schouders of knieën naar binnen) de rij om de basiliek binnen te komen. Binnen is het in ieder geval een stuk koeler en wij blijven dus even ook om de nodige foto’s te maken uiteraard. Daarna beklimmen wij de basiliek zodat je van bovenaf een uitzicht hebt op het plein en de tuinen. Absoluut de moeite waard en lekker warm in de smalle gangen die naar boven leiden of lijden. Bijzondere van deze onderneming vind ik dat je op de terugweg in de koepel rondloopt en dus alle plaatjes van heel dichtbij ziet. Daarna lopen wij nog even de graftombe binnen, waar het bij het graf van Paus Johannes Paulus II een drukte van jewelster is, en laten wij Vatican city voor gezien. Wij zoeken het iets verderop in het Vaticaanmuseum. Wij willen graag de Sixtijnse Kapel zien en moeten dus het Museum in, enig mogelijkheid. Jammer en niet, je wordt het hele museum doorgeloodst om uiteindelijk daar te komen waar we wilden zijn. Dat kost je +/- 1 uur. Maar de moeite waard is het wel. Het is 16:30 en hoog tijd voor een biertje. Op een terrasje genieten wij daar dus ook even van. Vandaar lopen wij in een slakkentempo, het is nog steeds zo warm, naar Castell Sant Angelo en het Piazza Navona waar wij ook in de buurt wat gaan eten. Al slenterend lopen wij op de bonnefooi terug naar het hotel. Zo komen wij per ongeluk langs allerlei andere indrukwekkende gebouwen en jawel la Fontana di Trevi. Ook daar zijn wij niet de enige!!! Het is dringen om een foto te kunnen maken. Kopen een lekker ijsje en komen uiteindelijk bij het hotel terug.

25 Juni

Tja, Rome staat bekend om het shoppen en van iedereen hoor je altijd dat ze met koffers vol terug komen. Maar goed dan moet je waarschijnlijk geen NL-se lengte hebben want zelfs een t-shirt is moeilijk kopen (en die had ik zo hard nodig bij deze warmte). Martin slaagt wel, wat is dat toch, iets aantrekken en het past? We lopen al shoppend naar het Piazza di Poppolo en op de weg terug gaan wij zitten op een twee persoonsterrasje. Lekker knus en helemaal van ons! Na de nodige liters vocht lopen wij verder naar het Pantheon, Piazza Venezia en ook wil ik bij daglicht nog wel even de Trevi fonteinen zien. Wij lopen daarna even naar het hotel om te douchen en gaan lekker op het terrasje van de eerste avond zitten want het was daar toch wel erg lekker vertoeven. Wij eten lekkere Ensalata Caprese en een Pizza per due. GROOOT dus!

26 Juni

Laatste dagje is alweer aangebroken en wij lopen naar het Colosseum. Ook hier zwermt het van de mensen en wij moeten dus even in de rij staan om binnen te komen. Maar het is de moeite waard. Jammer vind ik het als ze vertellen dat maar 20% eigenlijk origineel is en de rest allemaal gerenoveerd is. Ze gaan er nu ook verder niets meer aan doen. Het moet toch een beetje een ruïne blijven. Het is eigenlijk ongelooflijk wat een bruut vermaak zich hier heeft afgespeeld. Daarna lopen wij nog even door naar Palatino en het Forum Romanum. Leuk hoor maar daar weet je dan weer te weinig van en het is zo warm dat je er eigenlijk ook niet aan moet denken dat je ergens 15 min. moet blijven staan in de zon. Wij lopen door naar het terras waar wij vreselijk worden afgezet voor onze biertjes maar ja ach so be it. Wij lopen terug naar het hotel en halen onze spullen op. Wij willen ook weer met de bus terug maar als wij bij de halte aankomen blijkt dat er problemen zijn met de bussen en binnen no time staat het er vol van mensen. Wij geven onze kaartjes terug en vinden een paar Fransen die met ons een taxi willen delen. Nog goedkoper uit ook en niemand die uit die massa mee wilde. Ongelooflijk! Op het vliegveld is het niet veel beter. Vele vluchten hebben vertraging waardoor de vluchten die wel op tijd konden vertrekken ook vertraagd worden. Als wij eindelijk in het vliegtuig zitten hebben wij onze slot gemist en wordt er omgeroepen dat wij misschien wel een uur moeten wachten…HELP!!! Gelukkig valt het mee en zijn wij na een half uur al weg. Service laat veel te wensen over en wij zijn blij als wij om 23:40 in de auto stappen. Nu nog naar huis en dan baal je eigenlijk best wel dat je helemaal in Charleroi staat zonder gegeten te hebben. Maar het was een heerlijk weekendje en Rome is een absolute aanrader. Helaas weten meer mensen dat!