Sauze d’ Oulx

15 – 21 maart 2008

Wij willen er weer eens lekker tussenuit en omdat de sneeuwomstandigheden relatief gunstig zijn gaan wij skiën. Wij hebben zin in de knussigheid van Oostenrijk en ski mogelijkheden zoals in Frankrijk worden aangeboden en daarom besluiten wij naar Italië te gaan.

Sauze d´Oulx ligt in het grote skigebied Via Lattea waar ook Sestriere onder valt wat misschien weer beter bekend is van de Olympische Winterspelen van 2006. Wij zitten met ons chalet net iets buiten Sauze in het door zijn smalle steegjes en paadjes romantisch aandoende grensdorpje Jouvenceaux. Qua ligging naar de pistes is het prima maar voor wat gezelligheid in de avond moet je hier niet zitten, daarvoor moet je echt naar Sauze. In Sauze heb je een paar winkeltjes en leuke/lekkere café´s waar ze je tegen borreltijd ook massaal verwennen met zelfgemaakte worst, spek, kaas en andere lekkernijen. Totaal niet verkeerd.

Je kunt in het gebied best heel lekker skiën maar het valt niet altijd mee om van het ene naar het andere plaastje te komen (helemaal niet als er een paar liften uitvallen). Het gebied ligt niet erg hoog dus een dalafdaling zal al snel niet meer mogelijk zijn. Toen wij er waren was het er erg rustig. Soms zelfs zo rustig dat wij menigmaal alleen op de pistes hebben gestaan. Luxe!

Mocht je naar dit gebied willen ga dan zeker voor een verblijf in Sauze zelf.

Omdat de laatste dag het weer er niet echt gunstig uitzag zijn wij vrijdags ipv zaterdags vertrokken. Deze reis duurde lang. Zodra wij de tunnel van Fréjus uitkwamen sneeuwt het als een gek. Over de eerste 20 km hebben wij 4 uur gedaan. Vanaf Lyon regende het alsof er no tomorrow was en bij Dijon begon de zon te schijnen. Wij dachten dus dat de laatste 500km niet meer lang zouden duren. Helaas werden wij in de Belgische Ardennen totaal verrast door nog een sneeuw bui. In 10 min. lag er 15cm sneeuw op de weg. Toe en afritten waren totaal versneeuwd. De snelweg was een kerkhof aan vrachtwagens die niet meer verder konden en waar wij dus slalommend omheen gereden zijn. Na 2 uur op een plek te hebben stilgestaan bleek ons oponthoud veroorzaakt te zijn door auto´s die de bergen van de Ardennen niet meer opkwamen. Ik had nog nooit zoiets meegemaakt. Aan de andere kant van de snelweg stond km´s lange file en waren de hulpdiensten hun werk aan het doen. Wij werden aan ons lot overgelaten…. Gelukkig kwamen wij door tactisch rijden de Ardennen na 4 uur veilig door en konden wij vanaf Luik onze route eindelijk normaal vervolgen.