Jukkasjärvi

26 februari  – 1 maart 2009

Ies wint door middel van het antwoorden van een prijsvraag op Sky Radio een reis naar Zweeds Lapland voor twee personen en ik ben de gelukkige die mee mag. Super! Deze reis staat al een tijdje op mijn verlanglijstje maar tot boeken was ik nog niet gekomen.

Wij vertrekken woensdags heel vroeg vanaf Amsterdam om 2 uur later in Stockholm aan te komen. Hier moeten wij onze bagage claimen alvorens door te mogen naar de volgende vlucht. Na 1,5 uur wachten vertrekken wij met SAS in noordelijke, arctische poolcirkel, richting waar wij na 2 uur aankomen.

Eenmaal op Kiruna Airport worden wij door een medewerkster van het Icehotel opgewacht. Wij halen onze bagage van de enige band die er in Kiruna is en worden per bus in +/- 15 minuten naar het Ijshotel gebracht. Onze eerste overnachting is in de koude accomodatie waar wij dan ook meteen even een kijkje gaan nemen. Als wij een indruk hebben van wat ons te wachten staat gaan wij inchecken. Wij krijgen een soort lockerroom toegewezen waar wij onze spullen vanavond kunnen laten. Je kunt immers je kleding en andere spullen niet de Iceroom mee in nemen want alles bevriest er. Als wij de bagage in onze locker annex kleedkamer hebben gestopt gaan wij ook meteen de snowmobile pakken, handschoenen, bivakmuts en snowboots halen die je bij je verblijf in het Ijshotel mag lenen. Erg handig!

Eenmaal in icehotelpak, toch wel erg lekker, gaan wij de andere kamers van het Ijshotel nog even bestuderen en doen een toertje mee waarin uitgelegd wordt hoe je vanavond het comfortabelst mogelijk in je Ijskamer kunt slapen. Handige tips…of het zal werken zullen wij vanavond merken.

Na deze tips en tricks van do’s and dont’s is het echt wel tijd voor een borrel in de Ice bar. Heerlijk die drankjes uit een ijsbeker. Worden niet warm en smaken goed. Alleen dat oppakken zonder handschoenen wil niet lukken. Na een eerste borrel willen wij ook wel een refill en aangezien wij na het ontbijt niet echt veel meer hebben gegeten valt die tweede borrel heeeeeel goed, hips. Gelukkig het is al bijna zes uur en kunnen wij dus richting Homestead waggelen, +/- 1km van het hotel verwijderd, voor een overheerlijk buffetje. Alles is aanwezig maar vooral veel zalm en andere vis. Vind ik totaal niet erg. Smikkelen onze buik vol en lopen dan weer rustig in de richting van het Ijshotel. Wij vinden het alleen een beetje vroeg om nu al in onze slaapzak in de Ijskamer te gaan liggen, zijn wij zometeen echt een blok ijs voordat wij de nacht in gaan. Wij gaan in onze lockerrroom zitten en spelen daar een spelletje Yahtzee en halen een beker thee uit de automaat. Wij vermaken ons zo prima en besluiten om 10 uur dat wij het erop gaan wagen. Blauwe thermozak gehaald met binnenlaken. Thermisch ondergoed aan, nog een laatste sanitaire stop en huppakee naar de kamer. Brrrrr…gaan wij dit overleven? Gelukkig is de slaapzak van binnen warm maar dat is dan ook het enige. Je hoofd op je slaapzak leggen is echt uit den boze en een vinger die de rand van je slaapzak tegenhoudt zodat je nog wat kunt zien is ook af te raden. Mijn hemel…lijkt wel of ik in mijn slaapzak in een lawine begraven lig. Slaap komt slecht en besluit na 3 uur toch maar een wandelingetje te wagen naar het toilet. Dit helpt om te realiseren dat het allemaal wel meevalt en slaap zowaar heel even.

Tussen 7:30 en 8 uur zouden wij gewekt worden met een lekkere warme lingonberry juice en wacht sinds een uur of 3 daar met smacht op want begin het toch enigszins koud te krijgen en voel het ijsblok door het rendierenhuidje heenkomen. Als dan het moment dan ook werkelijk daar is ben ik blij….ook omdat de lingonberry juice mijn nieuwe favoriete drankje is. Als wij deze op hebben begeven wij ons naar de locker room en kunnen heerlijk ontdooien onder de warme douche. Heb het gered, vind het best een overwinning.
Na het ontbijt hebben wij nog even wat tijd om ons rustig in alle kledinglagen te hijsen. Het is -16 buiten en wij gaan vandaag onze eerste hondenslede tocht maken waarbij wij de slee zelf gaan besturen. Wij worden op tijd opgehaald maar als wij bij de hondenkennel aankomen zien wij maar een hele grote slee staan. Uhm, wat is dit? Wij gaan toch allemaal sleetje rijden? Nou miscommunicatie in de boeking maar gelukkig is de Belgische Musher niet zo moeilijk en zorgt meteen dat er nog twee sleetjes opgetuigd worden. Als ik zie waar wij op moeten staan krijg ik het toch wel even een beetje benauwd….wat moet ik de slee vasthouden als ik ervanaf val? Hoe ga ik dat doen? Maar goed, wij gaan ervoor. Eenmaal op weg valt het allemaal mee tenminste als je je evenwicht kunt bewaren terwijl je vier rennende honden in toom probeert te houden en ook af en toe nog op een rem moet gaan staan met 1 voet. Hahaha. Gelukkig gaat het allemaal goed en voel ik me de koning te rijk. Na ruim een uur stoppen wij bij een wildernis hut waar de musher onze lunch gaat voorbereiden en wij even kunnen doen wat wij willen…dus gaan wij lekker uitgebreid even met de honden knuffelen. Daarna krijgen wij champignonsoep en als die op is krijgen wij rendier hachee met aardappelpuree. Smaakt allemaal prima. Als het opgeruimd is gaan wij weer verder. Eerst een stuk over een bevroren meer en daarna cross country door het bos. Jihaa….man lijk wel een cowboy op m’n slee…..Geweldig! Na weer ruim een uur zijn we terug bij de kennel en krijgen wij daar nog een toertje wat eigenlijk niets voorstelt en worden wij daarna terug gebracht naar het hotel waar wij eerst even bij het excursie bureau langs moeten om de miscommunicatie op te helderen die neerkomt op het feit dat wij 1900 SEK moeten bijbetalen. Doen wij wel maar nemen ook meteen even contact op met het reisbureau. Oplossen doen wij het niet…moeten wij maar even in NL doen.

Wij nemen  onze intrek in de warme accommodatie. Alles wat je in het ijshotel aan warmte mist krijg je hier dubbel en dwars terug. Het is warm!! En de verwarming is zelf niet te regelen. Wij gaan heerlijk uitgebreid douchen en lopen voordat wij gaan eten bij het excursie bureau langs. Wij hebben besloten nog een hondenslede tochtje te boeken. Meisje belt een andere kennel op zodat wij een ander rondje kunnen rijden en binnen no time is het geregeld. Daarna lopen wij naar het a la carte restaurant van het hotel. Het is prima maar niet echt gezellig dus besluiten ook meteen om morgen weer naar de homestead te gaan. Wij liggen op tijd in bed want wij kunnen wel wat slaap gebruiken.

Na het ontbijt en het hele aankleedritueel, het is nu -21, worden wij stipt op tijd met sneeuw scooter opgehaald om over de bevroren rivier naar de kennel gebracht te worden. Ook weer een ervaring. De musher is een super sympathieke knul die ons de honden lekker zelf laat intuigen en klaar laat maken voor de slee. Meteen bij vertrek gaan wij een behoorlijke berg af om zo over de bevroren rivier het bos in te duiken. Het is GEWELDIG! Het feit dat het sneeuwt maakt het misschien ook wel heel bijzonder. Na een uur is er een korte rustpauze. Wij krijgen lekkere warme lingonberry juice uit een houten koekse en drinken die in het bijzijn van allemaal nieuwsgierige hondjes op want die hebben inmiddels in de gaten dat wij wat hondensnoepjes mee hebben. Leuk! Na een kwartiertje rust gaan wij verder en weet ik de musher te overtuigen om niet meteen terug te gaan. Gelukkig! Zou ook te vroeg geweest zijn. Hij maakt dus graag een kleine detour over het meer waarbij het zonnetje net een beetje vaag bijkomt. Het is echt super en wij genieten! Net voordat wij de berg terug naar de kennel weer nemen maken wij nog een nieuw spoor in de sneeuw. Bijzonder hoe sterk die hondjes zijn! De berg op steppen wij met ze mee en merken dan hoe zwaar het is. Nadat wij de hondjes geknuffeld hebben en ze echt wel in de gaten hebben dat ze hun best hebben gedaan, tuigen wij ze af en geven wij ze nog wat brokken. Met de sneeuwscooter worden wij weer naar het hotel terug gebracht. SUPER ochtend.Nadat wij eenvoudig geluncht hebben op de kamer dient onze tweede excursie van vandaag zich aan. Wij gaan 1,5 uur lang met een sneeuwscooter op pad. Wij zijn verbaast als wij ook hier weer blijken de enige te zijn. Vinden wij totaal niet erg en rijden er lustig op los. Bjorn heeft van alles te vertellen en laat ons om de zoveel minuten stoppen wat wij overigens totaal niet erg vinden want het geluid van de scooters is oorverdovend en de stank is echt jammer. Geef ons maar de milieu-vriendelijke versie (hondenslee) maar. Ondanks het lawaai van de scooter zien we wel tot twee keer toe rendieren. Bijzonder! De uitzichten zijn ook niet verkeerd en met 70 km/u over een bevroren meer heen crossen heeft toch ook wel weer wat. Na 1,5 uur zijn wij terug bij het hotel en wij vinden het ook wel mooi zo.

Bij terugkomst leveren meteen onze pakken, handschoenen ed in (stinkt allemaal naar hond) maar houd ik nog even de schoenen. Gaan  nog even het ijshotel in want wij willen nog een paar foto’s maken van een paar kamers, gaan heerlijk douchen en wandelen dan rustig naar de homestead waar wij weer heerlijk van het buffet genieten!

De laatste ochtend verloopt rustig, wij ontbijten, lopen even naar het kerkje in het dorp, maken nog een paar foto’s in en rondom het ijshotel, leveren de schoenen in en gaan op weg naar het vliegveld met de bus. Binnen no time zijn wij ingecheckt en zitten wij in het vliegtuig. Vlucht naar Stockholm verloopt voorspoedig waar wij dan 2,5 moeten wachten voor onze vlucht naar Amsterdam die ook op tijd vertrekt.

Kan niet anders zeggen dan super ervaring: Bedankt Sky Radio, Bedankt Izzy!