Ameland

Zaterdag 4 Maart, 2023

Ons mooie avontuur met hulphond komt bijna tot een eind en wat hebben we het daar moeilijk mee. We willen niet thuis blijven “wachten” op het uur van de waarheid en willen vooral zo veel mogelijk tijd met zijn 3-en doorbrengen. We vluchten dus nog maar een keer. Iets dichterbij weliswaar maar toch even weg. We boeken ondanks de slechte weersvoorspelling een weekendje Ameland.

Het fijne van de veerboot naar Ameland is dat je niet vooraf hoeft te bepalen hoe laat je de boot wilt nemen. Je boekt een overtocht en ziet maar. Omdat we niet voor dag en dauw willen opstaan, besluiten we de boot van 11:30 te nemen. Als we dan uiterlijk 8 uur weg rijden, zou dat ok moeten zijn.

De reis op een zaterdagochtend natuurlijk relaxt. Je hoeft geen rekening te houden met files en dat is wel zo fijn. Wel houd ik rekening met het einde van de vakantie vandaar ook ons vertrek ruim op tijd.

Om 10:30 rijden we de parkeerplaats op. Gijs werd de laatste 10 minuten al ongeduldig. Hij weet dat er wat leuks staat te gebeuren. Als wij uitstappen laat hij zijn enthousiasme in alle toonaarden horen. Wat is het toch fijn om met deze hond op pad te zijn. Eenmaal uit de auto laat hij zijn enthousiasme verder horen en dartelt daarna als een volleerde reiziger richting veerboot. We zijn ruim op tijd dus wij hebben nog even tijd voor een kop koffie alvorens Gijs nog even een plasje te laten doen en ons dan naar de veerboot te begeven.

Op tijd mogen wij aan boord en na 50 minuten staan we op Ameland. Onze accomodatie is ongeveer 25 minuten lopen en om Gijs meteen even zijn benen te laten strekken besluiten wij die te lopen. Het is fris maar droog en er komt een waterug zonnetje door de wolken heen dus ook geen straf.

Na 25 minuten komen wij aan bij Appartementen Berkenhof. Normaal gesproken zou ik niet zo snel een appartement boeken maar er waren weinig accomodaties beschikbaar waar je een hond mee mag nemen. We checken in en zijn blij verrast met onze studio voor de komende 2 dagen. Spullen neerzetten, zelf even naar het toilet en dan verder naar het strand dat zo’n 20 minuten van onze accomodatie af moet liggen. Door een stuk bos een een stukje duinen zijn we er zo en wat is die kleine snuffelaar blij als we ‘m net voor het strand los laten. Rent heen en weer alsof hij aangeeft: waar blijven jullie nou?

We lopen in eerste instantie maar een klein stukje want wij willen even iets eten. Heerlijk uit de wind in het zonnetje kunnen wij dat doen bij Sjoerd. Eten is helaas niet geweldig maar het vult even en gaan dan weer lekker verder.

Lopen richting de surf school en lopen dan via het kwekerijbos terug. Ik weet dat dat een stuk losloopgebied is dus dan kan hij met wat voor energie hij nog over heeft daar nog lekker een beetje naar eigen zin rond banjeren.

Eenmaal terug in Nes lopen wij even langs de winkels want Gijs mag nergens mee naar binnen. Vinden wij niet erg. Niet zo’n zin om met hem ergens naar binnen te wandelen om naar kleding te kijken. We lopen door naar de Spar om nog wat drinken te halen en lopen dan door naar het appartement. Wel genoeg geweest voor vandaag.

Daar drinken we even wat en hangen lekker wat op bed totdat het tijd is om te eten. We hebben dan wel een appartement maar koken gaan we niet. Omdat het regent zoeken wij iets uit wat dichtbij is. Dat blijkt 200m te zijn en krijgt nog goede beoordelingen ook. We bellen even om te vragen of Gijs mee mag en als dat zo is gaan we daar dus heen.

Eten er voortreffelijk. Daarna nog een kopje thee in het appartement en dan Gijs zijn laatste rondje voor vanavond.

Zondag 5 Maart

Het was een onrustige nacht en Gijs wil al om 6:30 naar buiten. Snel dan maar en dan weer naar bed. Dat doen we met z’n 3en… Zo tegen de regels in. Ruim een uur later vindt Gijs het echt tijd voor zijn ontbijt en die geven we hem en zet meteen even thee en koffie. Niet veel later gaan we er ook uit. Ontbijten met wat we gisteren uit de spar hebben meegenomen en hangen dan nog een beetje. We willen naar hollum en ik heb gisteren gezien dat de bus steeds om 18 over heel gaat. Ruim op tijd lippen we erheen. Weersvoorspelling was heel slecht maar nu hebben we toch een waterig zonnetje.

De bus komt op tijd en binnen 15min staan we bij de vuurtoren. We maken een paar foto’s en lopen dan via het bos richting het strand. Gijs kan niet wachten. Voordat we bij sunset Beach club even iets gaan drinken maken we nog wat foto’s en proberen Gijs nog een beetje moe te laten worden. Mislukt! In de beachclub merk je gewoon dat hij zo snel mogelijk verder wil. We geven hem zijn zin. We zijn hier immers voor een groot deel voor hem.

Omdat je op het strand in Ameland de hond los mag laten lopen, besluiten we naar ballum te lopen. Wat een prachtige wandeling. Ik heb nog nooit zo’n breed strand gezien met zo weinig mensen. Genieten en toch ook verdriet. Kan toch niet zo zijn dat dit over 2 dagen tot het verleden hoort?

Eenmaal in ballum gaan we daar bij de strandtent lunchen. Gezellige tent en lekkere lunch en net op tijd binnen want dan begint het opeens te hozen. We zitten dus even prima. Omdat de bussen maar een keer per uur rijden vraag ik even hoe laat de bussen vanuit ballum gaan. Als we over 20min gaan kunnen we de bus om half vijf nemen. Het is droog dus we gaan. Bus komt op tijd en in nes lopen we terug naar ons hotel. Gijs is in een speel bui maar na een kluif valt hij in diepe slaap. Wij nemen lekker een borrel en relaxen ook even.

Omdat wij wederom geen zin hebben om te ver te lopen en het eten gisteren uitstekend beviel gaan we terug naar het tentje van gisteravond. We weten dat Gijs daar mee mag. Over het algemeen ben ik altijd een beetje huiverig om naar hetzelfde restaurant terug te gaan maar ach we wagen het erop. Het valt niet tegen maar zo lekker als die avond daarvoor is het niet. Misschien ook wel door mijn gebrek aan eetlust. Heb het even moeilijk dus we bestellen als toetje een Nobeltje die er behoorlijk hard inhakte. Beetje ballorig vragen wij dan bij de Westcord of ze nog wat chocolade hebben omdat ik daar echt nog even zin in had. De beste jongen gaf ons 2 bonbons. Vriendelijk en grappig tegelijk.

6 Maart

We willen/moeten de boot van 13:00 terug hebben. Mart moet ’s avonds nog naar de gemeente voor een vergadering. We willen zeker met Gijs nog even over het strand dus staan bijstijds op. Eten de rest van het ontbijt dat wij zaterdag gekocht hebben. Pakken de spullen bijelkaar en droppen de bagage bij de receptie en gaan dan richting strand door het bos van zaterdag.

Het is prachtig op het strand. Het zonnetje schijnt en de wind is zo goed als niet aanwezig. We lopen richting andere strandtent. Hopen daar een kop koffie te scoren en dan terug te lopen. Volgens google is hij open maar helaas is hij nog gesloten als wij eraan komen. Kennelijk hebben ze vandaag de openingstijden veranderd. Nou ja dan maar terug over het strand en bij Sjoerd nog een kop koffie. Wat heeft Gijs het naar zijn zin en omdat het op het terras rustig is, loopt hij daar ook nog lekker los rond maar ploft, als hij alles gezien heeft bij mij neer.

Na de koffie lopen wij richting appartement voor de bagage en was het de bedoeling om de bus richting veerboot te nemen. Omdat het zo lekker weer is en Gijs nog steeds happy is, besluiten wij richting boot te lopen. Niet de meest interessante wandeling maar ach lekker in de buitenlucht. Op tijd zijn wij bij de veerboot waar we nog even in het zonnetje kunnen gaan zitten alvorens de boot op te gaan. Gaan eerst buiten zitten maar al snel is dat toch te fris. Weer de enge trap naar beneden maar Gijs neemt ze als een koning. We eten nog even iets aan boord zodat we zometeen in 1x naar huis kunnen rijden en hopelijk geen files tegenkomen.

Om 16:30 lopen we de deur binnen. Wat een heerlijk weekend hebben wij gehad en wat gaat morgen een zware dag worden.

31 Januari – 2 Februari, 2020

De 4e, en tevens laatste, van de zware chemokuren zit erin. Dat moet gevierd worden! Omdat we nog niet aan het einde van het traject zijn, zoeken wij het niet ver. We gaan na 16 jaar nog een keer naar Ameland. Lekker uitwaaien (volgens weersvoorspelling)! Precies waar ik behoefte aan heb!

Op vrijdagochtend vertrekken we om 9:30 met de “Sier” vanuit Holwerd naar Ameland. De tocht duurt zo’n 50 minuten. Je zou denken dat dat sneller zou kunnen, het is toch een stukje van niks? Door alle zandplaten kan de veerdienst dat in ieder geval niet. Die moet bochten maken om maar in de geul te blijven varen. Als je sneller wilt dan kun je nog de sneldienst pakken maar of dat nou echt zo veel uithaalt? Alle passagiers blijven binnen zitten, het stormt nogal buiten, maar Ies en ik trotseren toch even de storm. Heeft toch wel iets.

Zoals gezegd binnen 50 minuten staan we op Ameland en Ies heeft vooraf een taxi geregeld die ons in 10 minten naar hotel Nes in Nes brengt. Ondanks dat het pas 11 uur is, zijn de kamers al klaar en kunnen wij dus meteen even de koffers op de kamer achter laten. Wel zo fijn.

We hebben besloten een wandeling in de buurt te gaan maken. Hiervoor lopen wij naar Staatsbosbeheer waar het begin van de route is. Lekker makkelijk paaltjes volgen en niet te veel nadenken waar we heen moeten. De 4km lange route leidt je door het bos, door graslanden en duinen en weer een stuk bos. Het is een fijne route om te lopen en als wij deze ten einde gelopen hebben, gaan wij bij restaurant de Jong even iets lunchen. Voor mij echte Amelander mosterdsoep. Prima!

Daarna gaan wij bij de buren nog een kopje koffie drinken en dwalen we daarna nog een beetje rond en slaan we onze slag bij de Sake store. Altijd leuk als er uitverkoop is. Met volle tassen keren wij terug naar het hotel waar wij aanschuiven bij de bar totdat wij tegen 6-en nog een keer naar het dorp lopen om bij de Heksenketel te gaan eten. We gaan een beetje op tijd want dit is hun openingsavond na de verbouwing en willen verzekerd zijn van een plekje. Eten is prima. Helaas lopen wij in de regen terug naar het hotel maar omdat we allemaal flink ingepakt zijn, deert het ons eigenlijk niet. Lekker op tijd het mandje in waar we niet echt ons plekje kunnen vinden en ook wakker blijven van de harde wind die tegen de ramen beukt.

De volgende ochtend gaan we na een uitgebreid ontbijt richting de bus die ons naar Hollum brengt. Het boekje van Ies heeft daar nog een leuke wandelroute uitgestippeld staan. Ook deze route leidt door bos en duinen maar ook een stuk strand dat met deze enorme wind best een uitdaging is maar zo heerlijk is. Bij de Beachclub drinken we even wat alvorens tegen de wind in een stuk van het strand weer terug te lopen voordat wij de duinen en het bos weer ingaan. Bij het beginpunt van de wandeling besluiten Ies en ik toch even de vuurtoren te beklimmen en zo hopelijk een mooi uitzicht te hebben over Ameland. Na 236 treden waaien we bijna weg op het platform dus heel lang blijven wij er niet staan maar het uitzicht over de kust vond ik mooi. Daarna pakken wij de bus terug naar Nes en gaan we toch nog een keer de winkel van gisteren in om te kijken of we niet iets over het hoofd hebben gezien. Kennelijk hebben wij de eerste dag ons best gedaan ook al komen wij niet met lege handen thuis.

Als we terug zijn in het hotel schuiven we nog een keer bij de bar aan en zijn een beetje besluiteloos over waar we vanavond willen eten. Veel restaurants zijn nog dicht gezien het seizoen nog niet geopend is en wij hebben niet allemaal zin om weer naar het dorp terug te lopen. We besluiten in het hotel schuin tegenover ons hotel te gaan eten. Niet slecht en plus punt is dat wij niet ver hoeven te lopen.

De weersverwachting voor vandaag is niet goed. We twijfelen of we de boot om 10:00 zullen nemen maar zien er uiteindelijk vanaf omdat we allemaal nog wel een wandelingetje willen maken. We kiezen voor het korte paddenpad waar we halverwege de route toch een flinke plens bui over ons heen krijgen. De route is niet echt heel indrukwekkend en om het dan maar goed af te sluiten gaan we toch nog een keer richting strand. We drinken nog wat bij Sjoerd en gaan dan richting het hotel om onze spullen te pakken en richting de veerboot te gaan. Gelukkig is ook de terugtocht er een zonder bijzonderheden ondanks de heftige wind en is de auto in Holwerd ook zo gepakt om richting huis te gaan.

Heerlijk weekendje dat maar weer bewijst dat je helemaal niet ver hoeft te gaan om er even helemaal tussenuit te zijn.

26 – 28 juni 2004
Vandaag vertrekken wij voor een lekker weekendje weg op Ameland. Met de boot vanuit Holwerd ben je in +/- 45 min. op Ameland. Wij verblijven in de Amelander Kaap. Net hotel waar je ook nog eens hartstikke lekker kunt eten. Op zaterdag is het perfect weer en vallen wij met de neus in de boter omdat uitgerekend dat weekend het jaarlijkse bootwateren plaatsvindt. Met acht paarden wordt een reddingsboot het water ingetrokken als nagedachtenis hoe dat vroeger ging en hoe vreselijk fout het ging in 1979 (8 paarden verdronken). Echt indrukwekkend om te zien hoe afhankelijk de mens was van dit edeldier in vroegere tijden. Op zondag was het weer iets minder, veel wind en weinig zon. De fietstocht naar de andere kant van het eiland was heen dan ook geen probleem maar terug waren wij blij dat wij niet nog verder heen waren gefietst. Bij terugkomst lekker gesnoept van allerlei lekkers, een beetje gezwommen en weer heerlijk gegeten in het hotel-restaurant. ’s Avonds heeft het flink gespookt maar de volgende ochtend was het weer heerlijk weer. Wij zijn met z’n allen lekker naar het strand gegaan, hebben daar wat gelopen en heerlijk van de zon genoten op een terrasje totdat het weer tijd werd om de fietsen in te leveren en de boot weer naar huis te nemen.