Ameland

31 Januari – 2 Februari, 2020

De 4e, en tevens laatste, van de zware chemokuren zit erin. Dat moet gevierd worden! Omdat we nog niet aan het einde van het traject zijn, zoeken wij het niet ver. We gaan na 16 jaar nog een keer naar Ameland. Lekker uitwaaien (volgens weersvoorspelling)! Precies waar ik behoefte aan heb!

Op vrijdagochtend vertrekken we om 9:30 met de “Sier” vanuit Holwerd naar Ameland. De tocht duurt zo’n 50 minuten. Je zou denken dat dat sneller zou kunnen, het is toch een stukje van niks? Door alle zandplaten kan de veerdienst dat in ieder geval niet. Die moet bochten maken om maar in de geul te blijven varen. Als je sneller wilt dan kun je nog de sneldienst pakken maar of dat nou echt zo veel uithaalt? Alle passagiers blijven binnen zitten, het stormt nogal buiten, maar Ies en ik trotseren toch even de storm. Heeft toch wel iets.

Zoals gezegd binnen 50 minuten staan we op Ameland en Ies heeft vooraf een taxi geregeld die ons in 10 minten naar hotel Nes in Nes brengt. Ondanks dat het pas 11 uur is, zijn de kamers al klaar en kunnen wij dus meteen even de koffers op de kamer achter laten. Wel zo fijn.

We hebben besloten een wandeling in de buurt te gaan maken. Hiervoor lopen wij naar Staatsbosbeheer waar het begin van de route is. Lekker makkelijk paaltjes volgen en niet te veel nadenken waar we heen moeten. De 4km lange route leidt je door het bos, door graslanden en duinen en weer een stuk bos. Het is een fijne route om te lopen en als wij deze ten einde gelopen hebben, gaan wij bij restaurant de Jong even iets lunchen. Voor mij echte Amelander mosterdsoep. Prima!

Daarna gaan wij bij de buren nog een kopje koffie drinken en dwalen we daarna nog een beetje rond en slaan we onze slag bij de Sake store. Altijd leuk als er uitverkoop is. Met volle tassen keren wij terug naar het hotel waar wij aanschuiven bij de bar totdat wij tegen 6-en nog een keer naar het dorp lopen om bij de Heksenketel te gaan eten. We gaan een beetje op tijd want dit is hun openingsavond na de verbouwing en willen verzekerd zijn van een plekje. Eten is prima. Helaas lopen wij in de regen terug naar het hotel maar omdat we allemaal flink ingepakt zijn, deert het ons eigenlijk niet. Lekker op tijd het mandje in waar we niet echt ons plekje kunnen vinden en ook wakker blijven van de harde wind die tegen de ramen beukt.

De volgende ochtend gaan we na een uitgebreid ontbijt richting de bus die ons naar Hollum brengt. Het boekje van Ies heeft daar nog een leuke wandelroute uitgestippeld staan. Ook deze route leidt door bos en duinen maar ook een stuk strand dat met deze enorme wind best een uitdaging is maar zo heerlijk is. Bij de Beachclub drinken we even wat alvorens tegen de wind in een stuk van het strand weer terug te lopen voordat wij de duinen en het bos weer ingaan. Bij het beginpunt van de wandeling besluiten Ies en ik toch even de vuurtoren te beklimmen en zo hopelijk een mooi uitzicht te hebben over Ameland. Na 236 treden waaien we bijna weg op het platform dus heel lang blijven wij er niet staan maar het uitzicht over de kust vond ik mooi. Daarna pakken wij de bus terug naar Nes en gaan we toch nog een keer de winkel van gisteren in om te kijken of we niet iets over het hoofd hebben gezien. Kennelijk hebben wij de eerste dag ons best gedaan ook al komen wij niet met lege handen thuis.

Als we terug zijn in het hotel schuiven we nog een keer bij de bar aan en zijn een beetje besluiteloos over waar we vanavond willen eten. Veel restaurants zijn nog dicht gezien het seizoen nog niet geopend is en wij hebben niet allemaal zin om weer naar het dorp terug te lopen. We besluiten in het hotel schuin tegenover ons hotel te gaan eten. Niet slecht en plus punt is dat wij niet ver hoeven te lopen.

De weersverwachting voor vandaag is niet goed. We twijfelen of we de boot om 10:00 zullen nemen maar zien er uiteindelijk vanaf omdat we allemaal nog wel een wandelingetje willen maken. We kiezen voor het korte paddenpad waar we halverwege de route toch een flinke plens bui over ons heen krijgen. De route is niet echt heel indrukwekkend en om het dan maar goed af te sluiten gaan we toch nog een keer richting strand. We drinken nog wat bij Sjoerd en gaan dan richting het hotel om onze spullen te pakken en richting de veerboot te gaan. Gelukkig is ook de terugtocht er een zonder bijzonderheden ondanks de heftige wind en is de auto in Holwerd ook zo gepakt om richting huis te gaan.

Heerlijk weekendje dat maar weer bewijst dat je helemaal niet ver hoeft te gaan om er even helemaal tussenuit te zijn.

26 – 28 juni 2004
Vandaag vertrekken wij voor een lekker weekendje weg op Ameland. Met de boot vanuit Holwerd ben je in +/- 45 min. op Ameland. Wij verblijven in de Amelander Kaap. Net hotel waar je ook nog eens hartstikke lekker kunt eten. Op zaterdag is het perfect weer en vallen wij met de neus in de boter omdat uitgerekend dat weekend het jaarlijkse bootwateren plaatsvindt. Met acht paarden wordt een reddingsboot het water ingetrokken als nagedachtenis hoe dat vroeger ging en hoe vreselijk fout het ging in 1979 (8 paarden verdronken). Echt indrukwekkend om te zien hoe afhankelijk de mens was van dit edeldier in vroegere tijden. Op zondag was het weer iets minder, veel wind en weinig zon. De fietstocht naar de andere kant van het eiland was heen dan ook geen probleem maar terug waren wij blij dat wij niet nog verder heen waren gefietst. Bij terugkomst lekker gesnoept van allerlei lekkers, een beetje gezwommen en weer heerlijk gegeten in het hotel-restaurant. ’s Avonds heeft het flink gespookt maar de volgende ochtend was het weer heerlijk weer. Wij zijn met z’n allen lekker naar het strand gegaan, hebben daar wat gelopen en heerlijk van de zon genoten op een terrasje totdat het weer tijd werd om de fietsen in te leveren en de boot weer naar huis te nemen.