Holten

6 – 8 Augustus, 2022

Jubileum! Voor de 5e x gaan we een weekendje fietsen. Je gaat bijna geloven dat wij het leuk vinden. Eerlijk? Nou dat is ook zo. Dit jaar strijken wij neer bij de Utrechtse Heuvelrug in het plaatsje Holten. Daar heeft Chris een gezellige B&B gevonden waar we redelijk in het groen zitten en de faciliteiten voor onszelf hebben. Het ziet er geweldig uit en wij zijn snel geïnstalleerd.

We beginnen in het zonnetje met een bakje koffie en wat lekkers en gaan daarna snel op pad voor de eerste paar km.

We beginnen meteen goed en laten er geen gras overgroeien: De Holterberg. Voor de getrainde fietsers misschien niks maar dat zijn Mart en ik allerminst dus zijn blij met de overwinning op deze 10% stijgende berg. Vanuit hier naar de Canadese begraafplaats. Even weer iets om bij stil staan. Waarom leren wij niet van onze historie? 85% van de jongens die hier begraven liggen zijn niet ouder dan 20-22 jaar. Dat is toch niet te verkopen? Laat wederom veel vraagtekens achter en iets om over na te denken.

Hierna fietsen wij over de heide bij Markelo, eten lekker de lunch op die Chris meegenomen heeft op de hei en fietsen dan via Holten, waar het knooppunt ons door de hele phoenix wijk hen laat fietsen, terug naar de B&B. Wonder boven wonder klopte het aantal km met wat we berekend hadden:45km.Tijd voor een natje en een droogje waarna we douchen en nogmaals de fiets opklimmen om wat in Holten te gaan eten bij de Haute Frituur. Dat is een luxe frituur waar we overigens prima hebben gegeten. Gelukkig maar want alternatieven waren er niet echt.

Wij worden wakker met het gegaloppeer van Bon Jovi. Tenminste de kleine pony van de B&B die door ons Bon Jovi gedoopt is.

Daarna gaan we heerlijk ontbijten en bereiden wij ons voor op de zwaarste etappe van het weekend. Gelukkig hebben wij de hele dag voor deze rit  want we zijn nog geen 50 meter van onze B&B vandaan als we de eerste fotostop hebben voor een paar alpaca’s. Ze zijn dan ook wel super schattig. 

Onze route gaat vandaag voornamelijk over de Sallandse heuvelrug, de hei staat prachtig in bloei, met als extra hoogtepunt Haarle. Dat laatste is een beetje een grapje. Ik denk dat er iemand was die bang was dat we te weinig km’s zouden fietsen. Tussendoor is er genoeg tijd om de heide te fotograferen, een kop koffie te drinken, voor de Palthetoren om te fietsen en dus een strikje aan de route toe voegen in de vorm van sightseeing Haarle.

We komen rond 17:00 weer terug bij de B&B en dat is een perfecte tijd voor de volgende ronde aan lekker drankjes en hapjes. De mooie Fries van de B&B kijkt met ons mee en geniet van de aanhalingen waarna deze even uitbundig gepoetst mag worden. Helaas moet er op dat moment ook de tafel gedekt worden en moet er chinees gehaald worden. Wij hadden geen zin meer om ergens heen te fietsen en een afhaalchinees leek ons de beste oplossing. Er was er dus maar een gelukkige die dit edele dier even mocht vertroetelen.

De tafel staat super leuk gedekt als wij terugkomen van de Chinees waarna een serieus eet festijn begint. Mijn hemel, hier hadden wel 8 personen van kunnen eten. Het smaakt goed en de nodige verbrande calorieën zijn weer bijgetankt.Wij ruimen de boel op en gaan dan heerlijk slapen. Tenminste dat hopen wij maar helaas lukt dat maar voor 1 persoon vanavond.

Het ontbijt staat iets eerder klaar vandaag omdat er wel nog wat km’s gemaakt willen worden voordat wij onze weg huiswaarts willen maken. Toen wij gisteren op de kaart keken konden wij niet 1-2-3 een leuke route vanuit de B&B vinden omdat het meeste al gefietst was dus besloten wij om een stuk huiswaarts te rijden maar bij Twello de afslag te nemen. Hier hebben wij nog een laatste rondje om het meer van Bussloo gefietst en een stuk langs de Ijssel. Toch een wat mindere route als de dag ervoor maar voor zo’n laatste ronde helemaal niet verkeerd.

Wederom een super geslaagd weekend. Op naar het volgende jubileum.