Markerwadden

Vrijdag 23 Juli, 2021

Sinds ik op het internet een keer de Markerwadden tegen kwam, heb ik er al heen willen gaan. Het aantal beschikbare tickets en Corona maakte dit echter niet makkelijk. Tot mijn geluk keerde en ik op een vrijdag ochtend opeens kaartjes tegen kwam. Boeken dus! Helemaal blij en de week voor vertrek leek het erop dat het een prachtige dag zou worden. Niks kon meer mis gaan. Helaas werd mijn reisgenootje ziek en was het op dag van vertrek helemaal niet zo zonnig als voorspeld. Gelukkig heb ik een perfecte vervanger voor het eerste probleem gevonden en ach ja aan het tweede doen wij niks.

Om 10:00 zou de boot van de Flevohaven bij Batavia stad vertrekken. Wij waren er ruim op tijd. Prima parkeerplek op P4 gevonden dus wij konden rustig naar de boot lopen. Er waren al meer mensen en er stond dus al een rij voor de boot. Zoals altijd wil ik niet meteen aansluiten maar mijn eigen pad volgen en ik loop dus nog even rond. Wilde nog een foto van de hurkende/poepende man maken en liep daarvoor de dijk op. Ook een beetje in de hoop dat ik misschien een toilet ergens zou tegen komen. Niet dus. Naast de boot waar iedereen in de rij ging staan lag nog een boot waar ik even vroeg of er ergens een toilet was. Ze gaven aan bij hun aan boord en daar mocht ik wel even gebruik van maken. Ik zag op de boot de naam van volgens mij de boot die ons naar de Markerwadden zou brengen en vroeg dus ook of zij ons brachten. Ja, dat was zo. Iedereen stond dus bij de verkeerde boot te wachten. Ik moest na het toiletbezoek er alleen wel weer even af want we mochten pas om 9:30 aan boord en het was nu 9:25. Mooi even de gelegenheid om Ies ervan te overtuigen dat iedereen bij de verkeerde boot stond. En zo waren wij om 9:30 de eerste aan boord. Mooi boven voor op de boeg plaats genomen. Na wat wetenswaardigheden van de kapitein over vaarduur en waar de zwemvesten liggen maakten we koers naar de Wadden. Vaartijd zou zo’n 45 minuten zijn en zwemvesten waren er wel maar de vaargeul was maar 4 meter diep en de boot was 3 meter diep dus bij evt. zinkingsgevaar zouden wij op de boot nog steeds droge voeten hebben. Nou blijft een boot natuurlijk nooit recht staan als het zinkt maar toch…het gevaar leek geweken.

Lekker op de boot maar toch wel erg koud ook met jas aan en een extra handdoek om de benen dus vond het niet erg toen we in de buurt van de ligplaats kwamen. All from board en richting het restaurant en naar de info balie. Niet nodig denk ik maar toch even een kaartje gekocht van de wandelroutes. Na een plaspauze op naar het eerste uitzichtpunt, de Steltloper, dat ook dienst doet als vogelkijkhut. We lopen naar boven en weer naar beneden en vervolgen onze route. Wij hebben zo’n 3,5 uur de tijd. De boot vertrekt weer om 14:30 dus wij hebben de tijd om het rustig aan te doen. We zien een paar baardvrouwtjes, genoeg bloemen en planten maar gek genoeg heel weinig vlinders terwijl we juist het vlinderpad lopen. Na vogeluitkijkpunt nr. 2, Duikeend, begint toch de zon een beetje door te breken dus kan de jas bijna uit. Lekker!

Wij lopen door naar het verste punt op het eiland waar ook een zwaluwen muur is. De hele 6 km kunnen wij niet lopen omdat een gedeelte is afgesloten. Het schier gedeelte is dicht. Kunnen nog wel naar een uitkijkmuur lopen maar dan houdt het op. Dan valt ook pas op dat wij eigenlijk nog maar 45 min hebben om terug te keren naar de boot. Nou is de afstand niet onze bottleneck maar wel dat wij nog steeds overal even stilstaan om te kijken of we net toch nog ergens een baardmannetje zien. Geen lunch dus en bij terugkomst bij het paviljoen maar meteen naar de boot.

Terug reis is een stuk relaxter omdat de temperatuur een stuk aangenamer is. Helaas is Ies op het eiland op een van de schelpenpaden onderweg onderuit gegaan waardoor zij niet helemaal comfortabel zit maar gelukkig lijkt dat ook mee te vallen. Na 50 minuten varen zijn wij weer terug bij de haven en pakken wij de auto richting mam en pap waar we een heerlijk borrelhapje krijgen om daarna door te rijden naar huis.

Lekker dagje.