Terschelling

Woensdag 30 november

Mart is jarig en wij willen lekker weg maar wel met Gijs. Die laten we zolang hij nog bij ons is niet meer alleen. Iets waar we alle drie van genieten… Of Misschien toch iets waar vind het meest van geniet? Hoe dan ook we gaan een paar dagen naar Terschelling. Heb een lekker hotel geboekt in West aan Zee. Tenminste, zag er op de plaatjes goed uit.

De ferry vertrekt vanuit Harlingen om 10:00. Hoeven dus niet in het holst van de nacht te vertrekken maar je wordt toch een uur voor vertrek verwacht op de parkeerplaats en je weet maar nooit met het verkeer dus uiteindelijk is het toch vroeg. Besluiten om niet over de afsluitdijk te rijden omdat de kans op vertraging aan die kant toch aanzienlijke is dan over Lelystad rijden.

Netjes op tijd rijden wij Harlingen binnen. Auto is zo geparkeerd. Gijs is uitzinnig. Staat te blaffen en te springen alsof hij weet dat hij mee mag op avontuur. De wandeling van de parkeerplaats naar de haven is uitstekend want geeft Gijs meteen de mogelijkheid even te plassen. We hebben nog genoeg tijd dus wij drinken eerst nog even koffie bij het café. Laten Gijs nog een x uit voordat we aan boord van van de Willem de Vlamingh.

Er zijn heel weinig mensen aan boord dus kunnen rustig rondlopen. Bij vertrek staan we dan ook eerst even op het bovendek. Zodra we een stuk uit de haven zijn, gaan we toch maar naar binnen. Iets te fris. Gijs is rustig gedurende de 2 uur durende overtocht maar is ook uitgelaten als hij weer van boord mag.

Na desembarking, lopen we meteen even naar de VVV. Even kijken of we daar wat ideeën op kunnen doen voor een paar wandelingen. Niet meteen duidelijk dus koop maar een boekje. Zie ik het later wel in het hotel.

In de wintermaanden rijden er geen bussen naar ons hotel dus we nemen een taxibusje. Zijn zo binnen no time bij het hotel. Check in is gelukkig ook zo gedaan en we zijn blij met de kamer. Lekker ruim en vanuit de kamer lopen we zo de duinen in met daarachter het strand. Voor het eerst dat een hotel een kleedje voor de hond neerlegt en ook een drunk en etensbak neerzet. Wij zetten de spullen snel neer want we willen met Gijs zo snel mogelijk naar het strand. Hij is in de zevende hemel. Rent als een gek alle duinen op en af en heeft het goed naar zijn zin op het strand. We lopen ruim een uur om vervolgens bij het strand paviljoen voor ons hotel even iets te drinken en te lunchen. Maken reservering voor de volgende avond en lopen via de duinen terug naar ons hotel.

Het is inmiddels 4 uur en omdat de bussen niet rijden heeft de receptioniste van het hotel aangeboden dat we met Gijs de hondenkar even uitproberen. Dat gaan we nu dus even proberen. Snel duidelijk dat hij na de dag van vandaag dat helemaal geen behoefte om heeft. Kan het hem ook niet kwalijk nemen. Waren wel heel veel indrukken vandaag. Laten het na een kwartiertje voor gezien.

In het hotel is niks te koop op een glas cola na. Mart mag wel even een fiets lenen. Op 10 minuten fietsen is er een coop. Helemaal prima. Komt verkleumd terug met lekkere hapjes.

Ik ga bij mart z’n terugkomst even naar het zwembad en dobber wat een ga dan nog even het Turkse stoombad in waarna ik even douche en we het ons gezellig maken met een drankje en een hapje.

Om 7:45 lopen we Gijs een inniminnie stukje omdat het gewoon pikkedonker is en gaan daarna in het hotel eten. Vind dat nooit optimaal in het hotel moeten eten maar het was een afweging bij met boeken. Of dicht bij het strand in een ruime kamer of in een kleinere kamer dicht bij een centrum.

We eten verrassend lekker dus opeens niet meer zo’n straf om bij het hotel te moeten eten. Vraag me nu ook af of er wel zoveel open geweest zou zijn.

We laten Gijs na het eten met zaklamp uit een kruipen dan onder de wol.

Donderdag, 1 December

Er is er een jarig, hoera!

Heerlijk! Hoef de deur maar open te doen van de kamer en er rent er een vol enthousiasme naar buiten. Lekker hoor, geen riem of wat dan ook.

Bij terugkomst pak ik de homp speculaas die ik heb meegenomen, zet er de cryptische kaarsjes op, doe Gijs een lint om met een pakje en we zingen de baas toe. Lekker even kopje koffie erbij en nog even nadoezelen. Uurtje later gaan we ontbijten. Alles is aanwezig en omdat Gijs niet alleen op de kamer mag blijven gaat hij mee. Nemen lekker de tijd en besluiten dat we na het de fietskar nog een keer gaan proberen en afhakelijk hoe dat gaat besluiten wij de rest.

Al snel is duidelijk dat GIjs de kar prima vindt maar niet om langer dan 2 minuten in te zitten. Plannen zijn dus nu dat we richting Midsland aan Zee over het strand lopen en vanuit daar zien we wel weer verder.

Zo gezegd zo gedaan. Via de duinen lopen we naar het strand en lopen dan in ongeveer 45 min naar Midsland aan Zee. Drinken daar even een kopje koffie en lopen dan verder naar Midsland. Dit stuk is iets minder leuk omdat je toch vaak over de weg loopt maar Midsland zelf is best gezellig. Wij gaan daar meteen even lunchen en daarna lopen wij via weilanden, waar we nog op een flinke plensbui worden getrakteerd, bos, duinen en strand terug naar ons hotel.

Het is inmiddels alweer 16:30. Ik wil nog lekker even naar het zwembad en naar het Turkse stoombad. Mart doet hetzelfde als ik weer terug ben waarna we aan de borrel gaan.

Tegen etenstijd lopen wij naar de strandtent voor ons hotel. Daar hebben wij zoor vanavond gereserveerd. Ben blij dat ik een zaklamp meeheb wat het is echt pikkedonker. Eten er prima en het wandelingetje terug is net voldoende voor Gijs zodat we er niet nog een keer uit hoeven.

Vrijdag, 2 December

Na het ontbijt lopen wij via de duinen naar de alleenstaande boom bij Hee. Een begrip op dit eiland. Ik had heel graag naar het drenkelingenhuisje gewild maar omdat Gijs de fietskar ook gisteren niet echt een pretje vond en met de bus je nog minstens 1,5 uur aan het lopen bent voordat je er bent, leek dit ons een leuk alternatief. Een heerlijke wandeling door de duinen voert ons erheen. Eenmaal daar is het verder niet iets wat op je bucketlist hoeft te staan maar nu we er toch zijn…Vanuit hier lopen wij verder naar West Terschelling. Wij pakken een route door het bos waar we totaal onverwacht bij het bunker museum uitkomen. Interessant en verder door het bos naar West Terschelling. Niet veel is open en dus gaan we opwarmen in een cafe naast de Brandaris. Laten ons de tijd voor de lunch en in principe zouden wij nu de bus terug kunnen pakken naar het hotel want die rijdt vandaag wel. Toch is dat onze eer te na en besluiten wij via een andere weg weer terug te lopen. Heerlijk door het bos wat nu een uitkomst is gezien de harde wind. Heerlijke wandeling en eenmaal terug bij het hotel zien wij dat we ruim 22km hebben gelopen vandaag. Even opwarmen doen wij bij de openhaard van het hotel waarna ik toch nog weer even naar het zwembad en het Turkse bad ga. Ook dit keer gaat Mart ook even als ik terug ben.

We borrelen lekker en gaan dan nog een keer in het restaurant van het hotel eten. Beviel ons de eerste avond goed en zo hoeven we ook nergens meer heen. Het is een stuk drukker in het hotel maar het eten is nog steeds goed. Via de buitenkant loopt Mart naar onze kamer terug zodat Gijs meteen nog even gelopen heeft en gaan dan lekker onder de wol.

Zaterdag, 3 December

Laatste ochtend op Terschelling. Boot vertrekt om 12:30 uur dus wij hebben de ochtend nog even om lekker over het strand te lopen. Alhoewel, lekker? Er is een zeer harde wind waardoor we flink gezandstraald worden. Maar fijn is het wel. Gijs loopt zijn laatste km’s op het strand waarna wij de spullen bij elkaar pakken en dan richtring bus lopen. Als wij de route met de bus naar West Terschelling rijden, merken wij pas hoe veel km’s we eigenlijk gelopen hebben.

Eenmaal bij de boot moeten wij even wachten voor het inchecken maar als ook die poorten open gaan, loopt eigenlijk alles gesmeerd. De boot vaart weer in 2 uur terug naar Harlingen en als wij daar zijn is het gelukkig droog waardoor wij naar de auto lopen zodat Gijs nog weer even de benen kan strekken voordat wij de auto richting huis pakken.

Heerlijke paar dagen weg!