Hamburg

12 – 14 Oktober 2018

Moin! Moin! Eindelijk dan het hartelijk welkom op z’n Hamburgs. Al zo lang naar deze stad gewild, don’t ask me why, en dan nu eindelijk 12 Oktober 2018 gebeurt het opeens wanneer je normaal gesproken de eerste pan erwtensoep in overweging neemt, gaan wij eindelijk naar deze noordelijk gelegen Duitse stad waar belooft wordt dat het 25 graden gaat worden. Wer ’s glaubt, wird selig!

Op vrijdag ochtend rijden wij vroeg weg. Martin zoekt onderweg naar een hotel terwijl ik van de ene baustelle in de andere terecht kom. Tegen de tijd dat wij Hamburg inrijden heb ik dan ook het gevoel dat wij de hele dag op stap zijn in tegen stelling tot de 4 uur die wij erover gedaan hebben. We rijden eerst meteen even naar het Lindner hotel dat wij online hebben geboekt en waar we gelukkig de auto kunnen parkeren en de kamer ook meteen krijgen. Fijn! Kunnen wij de spullen meteen kwijt waarna we naar de Innen Alster lopen. Hier gaan we aan het water, in het zonnetje, lunchen alvorens ons om 14:00 bij het Rathaus te begeven voor de free walking tour van Sandeman’s. Bevalt me eigenlijk altijd wel goed. Krijg je een beetje een idee van de stad en de historie en je betaalt wat jij vindt dat het waard is.
Ian, zoals hij zichzelf noemt komt uit de Ukraine en woont al 6 jaar in Hamburg. Hij is niet mijn keuze van gids want hij laat ons starten met een oefening die ervoor moet zorgen dat je je mede wandelaars wat beter leert kennen. Complete onzin en duurt veel te lang. Daarna begint de tour eindelijk en komen we toch wat leuke wetenswaardigheden te weten over de stad. We lopen van het Rathaus naar de St Petri kerk waar we een leuk detail over de kopen op de deur te weten komen waarna we naar het Chilihaus lopen. Het is een apart gebouw maar waarom we hier zo veel tijd voor nemen. We vervolgen de route naar een gebouw links van Chili; de fabriek waar Cyclone B werd gemaakt (gif gas uit de 2e WO). Je ziet er niks van op een bordje op de linker gevel na. Er wordt tegenwoordig chocolade gemaakt…merkwaardig. We lopen verder naar hoogste kerk van Hamburg, St Nicholas die overigens in de 2e WW niet gebombardeerd mocht worden omdat zo de stad makkelijk te vinden was. Vanuit hier gaan we naar de plek waar de grote brand in 1852 begon om vervolgens naar de Speicherstadt te eindigen in Hafencity. De hele tour neemt zo’n 2,5 in beslag. We zijn weer wat wijzer geworden en gaan zelf verder op pad.
Wij lopen vanuit hier richting de haven waar heel veel tour boten vertrekken en drinken daar in de avondzon een heerlijk biertje. Zodra de zon weg is koelt het snel af en lopen wij richting hotel via de Reeperbahn. De Reeperbahn is de uitgangs-/rosse buurt straat van Hamburg waar het nachtleven al aardig begint los te komen. Een maal terug in het hotel zoeken wij even uit waar we vanavond willen gaan eten en komen uit bij een restaurant in een nauw steegje waar we nog lekker buiten kunnen zitten. Het eten is echter niet echt fantastisch maar ach ja het heeft de buik gevuld.
                                                                                                                                                                  Er wordt nog steeds fantastisch goed weer voorspelt voor vandaag maar vooralsnog voelt het best fris buiten. Wij hebben geen zin in het ontbijt buffet van het hotel en besluiten bij de bakker op de hoek van de straat te gaan ontbijten. Heerlijk in de winkel met allemaal verse broodjes. Prima ontbijt en hiermee kunnen wij er wel even tegenaan.
Volgens het internet moet je bij Schanze geweest zijn. Een wijk rechts van de Reeperbahn. Daar lopen wij dus maar eerst even heen. De Reeperbahn op dit tijdstip is redelijk verschrikkelijk. Hier en daar liggen mensen hun kater uit te slapen terwijl ernaast de eerste meters bier worden weg gehakt. Schanze is overigens ook niet de place to be. Vrij troosteloos. Wij zijn er dan ook vrij snel weg. Wij lopen via de haven naar de Elbe voetgangers tunnel. Je kunt de Elbe dus onderdoor lopen, zo’n 500m. Wel grappig om Hamburg even van de andere kant te bekijken. Als wij weer aan de stad kant zijn komen de weersvoorspellingen uit. Begint behoorlijk op te warmen. We lopen langs de haven rondvaart bootjes en kijken met welke we evt. willen meevaren. Het is alleen een drukte van jewelste en wij krijgen bij de omvang van de boot en groepen mensen steeds minder zin om mee te gaan. Kijken nog even of wij met de ferry willen gaan maar hier wordt alleen maar geduwd om op de volgende boot mee te kunnen en daar hebben wij allerminst zin in.

Wij lopen verder via de St Michaeli’s kerk naar Neumarkt. Een pleintje om de hoek van ons hotel waar we eerst even lekker wat gaan drinken. Heerlijke rust op dit gezellige pleintje waar ze de markt net aan het opruimen zijn en waar het bladeren regent. Het is echt herfst ondanks het feit dat wij in een t-shirt zitten. Hiervandaan gaan we richting Moenckenbergstrasse. De straat als je wilt shoppen. Ook hier is het ongelooflijk druk maar het fijne van Hamburg is dat alles groots en weids opgezet is dus je loopt elkaar niet snel voor de voeten. Als wij km shoppen in de benen hebben lopen wij terug richting hotel. Wij komen door de PC Hooft van Hamburg. De ene Porsche volgt de andere op. Hier zijn geen autootjes te vinden voor de doorsnee mens. Alleen dat al maakt het lopen door dit straatje een belevenis.
Eenmaal bij het hotel nemen wij een borrel mee naar het dak terras waar wij nog even heerlijk in het zonnetje kunnen genieten. Als de zon eenmaal weg is, besluiten wij toch nog even het Finse stoombad in te gaan waarna we heerlijk gedoucht richting Neumarkt lopen voor wat te eten. Toch niet zo eenvoudig omdat we simpelweg geen idee hebben wat we willen eten. Komen uiteindelijk uit bij een Veganistische tent omdat we daar lekker op het terras kunnen zitten. De eigenaar is alleen zo verstrooid dat hij ons totaal vergeet. Wij lopen ergens anders heen maar als ons dat allemaal niet kan bekoren lopen wij toch weer richting Piccolo Paradiso maar lopen nu naar binnen. De eigenaar had ons niet gemist en verontschuldigd zich 1000 maal. Prima. Nu maar hopen dat we wat te eten krijgen en dat gebeurt ook. Wij nemen een mixed platter van van alles. Het smaakt goed maar het is niet veel. De wijn mag geen naam hebben maar uiteindelijk krijgen wij die gratis voor het lange wachten. Het was een gezellig tentje en prima gegeten.

 Als we wakker worden schijnt het zonnetje al volop maar net als gisteren is het est fris. Wij checken uit en lopen nog een keer naar de bakker. Beviel ons prima gisteren. Daarna pakken wij de auto. Ik wil nog heel graag een foto maken van Speicherstadt die je overal op het internet ziet staan. Helaas is de hele Speicherstadt afgesloten vanwege het maken van een film. Jammer! Wij rijden richting Treppenviertel omdat ook dit op het internet werd aanbevolen. De weg erheen is het al waard. Schitterende straat met super mooie huizen en in de herfst met alle bladeren die vallen, is het helemaal mooi. Treppenviertel is ook leuk maar wij hebben de auto niet geparkeerd. Zijn er een beetje doorheen gereden. Op de terugweg naar de snelweg nog geprobeerd de auto even te parkeren om een foto te maken van de indrukwekkende kranen maar er was geen plekje te krijgen. Op naar de snelweg dan maar. Dag Hamburg, weet nog steeds niet waarom je zo lang zo hoog op mijn wensenlijstje hebt gestaan maar een ding is zeker je stelde niet teleur!