Texel

29 – 31 Januari, 2021

De tweede golf van Corona is nog niet voorbij en nog steeds is alles dicht maar een weekend Texel was al geboekt en het hotel accepteerde geen annuleringen of omboeking dus besloten we toch maar te gaan.

Op vrijdagochtend nemen wij om 10:30 de ferry van Den Helder naar Texel. Wij zijn mooi op tijd dus heb nog even tijd om een kopje koffie te halen alvorens de ferry aankomt en we de boot oprijden en vertrekken. De overtocht is kort, zo’n 20 minuten maar en vanwege corona zijn we verplicht in de auto te blijven zitten. Met de korte overtocht, haalt het ook bijna niks uit om de auto te verlaten. Na aankomst rijden wij in +/- 15 minuten naar hotel de Pelikaan dat recentelijk door Van der Valk is overgenomen. Het is 11:15 en helaas kunnen wij nog niet inchecken. Gelukkig mogen wij in de lounge wel even een kop thee drinken waarna we de wandelschoenen aantrekken en koers zetten naar de eerste wandeling. Weten niet precies welke wandeling we gaan doen maar we lopen richting de Duinen.

Alvorens bij de duinen uit te komen zien wij het Sommeltjespad. Weten niet echt wat het voorstelt maar het is een wandeling van 3km dus lopen die eerst even. Door het natte weer van de laatste tijd is het behoorlijk drassig maar mag de pret niet drukken. Voor onderweg had Ies nog voor wat te eten gezorgd dus die eten wij tijdens de wandeling op. Daarna gaan we de duinen in en volgen wij een pad dat zo’n 5 kom lang zou moeten zijn. Het is fris maar niet koud en belangrijker: het is droog! Lekker gewandeld en tegen 15:00 zijn we terug in het hotel. Krijgen de kamer en gaan daarna lekker hangen bij mam en pap op de kamer. Lekker babbelen, routes voor morgen uitstippelen en eten en drinken hetgeen wij voor vanavond van thuis hebben meegenomen want zoals gezegd alles is dicht en dat betekent ook de horeca. Tegen 20:30 zijn we voldaan en vertrekken wij richting onze eigen kamer waar we nog even wat tv kijken.

Ontbijten mag ook niet in de ontbijtzaal. In plaats daarvan kun je ’s ochtends een ontbijtpakket halen en deze nog wat aanvullen met wat dingen die je graag nog extra wilt hebben zoals een hardgekookt eitje, wat yoghurt en fruit. Wij halen de pakketten op en ontbijten met z’n allen weer bij mam en pap.

Na het ontbijt pakken wij de auto naar Strandpaal 21. Vanaf hier wandelen wij richting Bertusnol, Muy, Slufter en over het strand weer terug.  Als we weer terug zijn bij strandpaal 21 hebben wij ruim 18km gelopen. Oeps…echt?? Was een mooie wandeling.  Was fris maar droog, wind maar wel een zonnetje. Wij rijden nog even naar de supermarkt maar zien door wegafsluitingen zo ongeveer het hele eiland en dat voor een paar blikjes cola en een biertje. Hoe dan ook als wij weer in het hotel zijn, zijn we zwaar onderkoeld en gaan we eerst lekker even douchen alvorens naar mam en pap te gaan voor een welverdiende borrel. Het avondeten hebben wij bij het restaurant in het hotel besteld. Om 18:30 halen we de pakketten af bij het restaurant. Wij hebben allemaal saté besteld op pap na die schnitzels heeft. Smaakt prima en was meer dan genoeg. Daarna kruipen we snel onder de wol en gaan we ervan uit dat we heerlijk gaan slapen met alle frisse lucht die we gehad hebben.

Als we wakker worden staan de ijskristallen op de ramen. Het heeft flink gevroren. Net als gisteren halen wij de ontbijtpakketten op en eten we weer bij mam en pap. Daarna pakken wij de spullen in, checken uit, ontdoen de auto van ijs en gaan richting Cocksdorp. Ies heeft daar gisteren nog een wandeling gevonden van zo’n 6km. Die willen wij nog lopen voordat we de boot weer naar het vaste land nemen.

Om iets over 11 staan we op de parkeerplaats bij de vuurtoren. Het heeft flink gevroren maar het is droog en zonnig en het waait ook minder dan gisteren dus het is eigenlijk heel behaaglijk. Na eerst een stuk over het strand gelopen te hebben, gaan we een stuk door de duinen, langs een vogeluitkijkplek, de veerboot naar Vlieland en dan weer over het strand terug naar de auto waar we net als onze parkeertijd afloopt weer aankomen. Lekkere wandeling maar doordat we iets om gelopen zijn naar de veerdienst toch weer bijna 8km.

Omdat we nog wat tijd hebben voordat de boot gaat rijden wij nog even naar strandpaal 9. Volgens de geleerden zouden hier strandhuisjes staan. Kan ik me niet voorstellen in de winter maar ach het is bijna op de route naar de veerboot dus echt om is het niet. Zoals verwacht staan de huisjes er niet en zijn we hier ook zo weg. Rijden door een plaatsje waar we de eerste gezellig afhaal drinktent zien maar omdat we de boot om 15:00 willen halen besluiten wij deze nu links te laten liggen en richting de haven te rijden. Eenmaal daar hebben wij nog ruim een half uur voordat de boot er is en weer vertrekt. Mooi de tijd dus om even wat te drinken te halen. De overtocht is gelukkig uneventful.

Eenmaal op het vaste land zijn we binnen no time bij Petten en herinner ik me dat ik op een fotografie site ooit eens foto’s heb gezien van een palendorp hier op het strand. Gelukkig vindt Mart het niet erg dat ik de afslag even neem. We parkeren de auto en lopen het strand even op. Leuk om gezien te hebben, helemaal met dit mooie weer maar ben blij dat ik er niet apart voor naar toe gereden ben.