Cambodja

Toen wij eindelijk besloten hadden naar Vietnam te gaan wilden wij dat absoluut in combinatie doen met Cambodja. Wij hadden zoveel verhalen gelezen over dit land met zijn dramatische geschiedenis maar oh zo vriendelijke bevolking dat wij dit echt niet aan ons voorbij wilden laten gaan.

Route

Agenda

Datum Van Naar Reistijd Hotel Opmerkingen
13 December Chau Doc (VN) Phnom Penh 9 uur Golden Gate hotel Snelle boot is sneller!
14 December Phnom Penh Golden Gate Hotel Excursie Phnom Penh
15 December Phnom Penh Siem Raep 5 uur Mekong Angkor Palace Met de boot over Tonle Sap
16 December Siem Raep Mekong Angkor Palace Excursie Angkor Tempels
17 December Siem Raep Mekong Angkor Palace Relaxen
18 December Siem Raep Kuala Lumpur 5 uur Naar vliegveld 11:00

Dit is het vervolg van onze reis door Vietnam.

Vanuit Vietnam vertrekken we per boot naar Cambodja. Drie uur later komen wij aan bij de Vietnamees-Cambodjaanse grens en ja hoor voor onze neus vertrekt de fastboat die volgens de gidsen niet vaarden. Daar gaat onze boot gewoon waarvan ze zeiden dat hij tot 17 December niet vaarde!!! Hadden ze niets mee te maken wij moeten gewoon mee met de slowboat! Wij niet blij want ipv drie uur vanuit Chau Doc zijn wij nu 8 uur kwijt!! De uitzichten vanuit de boot zijn nog steeds de moeite waard. Het contrast Vietnam-Cambodja is langs de oevers wel al een groot verschil. In Vietnam zie je veel meer huisjes en kinderen die in het water aan het spelen zijn. In Cambodja zie je veel minder huizen en als er iemand in het water is, is het voornamelijk om een koe te wassen.Wij komen om 17:00 aan in een buitenwijk van Phnom Penh en moeten vervolgens een half uur wachten op de bus. De bus zou er een uur over doen en zou ons meteen bij het hotel af moeten zetten. Wij komen uiteindelijk pas om 19:30 aan in PP en vervoer naar het hotel wat is dat? Wij lopen naar het hotel en komen daar overbezweet aan. Het is geen super hotel maar de laundry service is free en daar maken wij dan ook maar dankbaar gebruik van maar eerst op de hoek van de straat een biertje en wat te eten!

14 december 2006 – Phnom Penh

Door al het vroege opstaan kunnen wij niet eens meer uitslapen en zijn om 7 uur wakker. Om 8:30 worden wij opgehaald voor onze persoonlijke city tour. Wij gaan eerst naar het Royal Palace want volgens de gids is dat beter als je foto’s wilt maken. Dit is echt mooi. Wij staan perplex. Vanuit hier gaan wij naar de killing fields waar tijdens het regime van Pol Pot duizenden mensen zijn vermoord en staan wederom perplex maar nu van een ander soort verbazing. Hoe kunnen mensen elkaar dit aandoen? Het hele gebied is een groot massagraf. Je loopt echt letterlijk en figuurlijk over lijken. De boten zie je tussen de aarde en de kledingstukken komen door de aarde naar boven. Ze hebben na het regime van Pol Pot maar drie massagraven opgegraven. De regering besloot toen niet verder te gaan omdat mensen overleden bij de opgravingen door ziektes ed. Als je met de gids praat merk je dat hij op

gerechtigheid wacht. Het is een jonge knul die het zelf allemaal niet heeft meegemaakt maar de gevoelens zitten diep. Mensen die deze gruweldaden op hun geweten hebben lopen als vrije vogels rond en sommigen bekleden zelfs nu nog functies in de regering. Dat geloof je toch niet?

De gids wil nu iets eten en wij gaan naar de Russische markt. De markt is een te groot contrast met wat wij net gezien hebben en lopen er dus een beetje verdwaald overheen.

Vanuit hier gaan wij naar het Tuol Sleng gevangenis oftewel het S-21 prison. Hier werden alle gevangenen eerst vreselijk gemarteld voordat ze naar de Killing Fields werden gebracht om vermoord te worden als ze niet al dood waren. Het is niet te bevatten dat dit allemaal heeft kunnen plaatsvinden en eigenlijk nog steeds plaatsvindt. Na deze heavy ochtend willen wij dat het volgende iets lichter is en de gids neemt ons mee naar de AAA. Een dans en muziekcentrum waar kinderen uit achterstandswijken gratis muziek en dans geleerd krijgen. Wat een schatjes en wat doen ze hun best! Graag doen wij een donatie want wij hopen dat de jeugd en toekomst van deze kinderen er zo uitziet zoals ze staan op te treden. Nu lekker even op een terrasje en zo meteen even bij de supermarkt ontbijt halen voor morgenochtend want het wordt weer een vroegertje.

15 december – Siem Raep

Wij worden om 6 uur opgehaald en worden naar de haven gebracht voor onze boot naar Siem Raep. Het is een goede en snelle boot en wij kunnen lekker op het dak plaats nemen. Het is mooi weer en binnen is het nogal krap en erg claustrofobisch. De boot vaart precies om 7:00 weg en komt om 12:20 in SR aan. In PP zeiden ze dat het laagwater was en dat wij het beste daar meteen een transfer konden boeken. Ach ja waarom ook niet het laatste wat we willen is weer in een te krappe bus zitten. Bij aankomst stond onze transfer er ook. We worden met een tuc tuc naar ons hotel gebracht. De tuc tuc is een geweldig vervoersmiddel omdat je je veel dichter bij de omgeving voelt en je die dus ook beter in je op kunt nemen. Wij komen bij ons hotel aan en zijn blij verrast. Wij hebben een zwembad!!! De kamer die ze ons willen geven kunnen wij door wat aandringen wisselen. Heb geen zin om 3 dagen tegen een muur aan te kijken! Wij gaan wat eten en nemen daarna lekker een duik in het zwembad! Veel te vroeg eigenlijk moeten wij ons weer aankleden want wij hebben om 16:30 afgesproken met de tuc tuc om ons naar de Tempels van Angkor te brengen. Als je namelijk een kaartje voor de volgende dag koopt mag je de avond van te voren al na 5 uur binnen om de zonsondergang mee te maken. En dat gaan wij natuurlijk doen! De tuc tuc brengt ons naar de heuvel niet te ver van Angkor Wat. Volgens de Tuc Tuc chauffeur was de zonsondergang daar namelijk het mooist. Wij lopen de heuvel op en zien al snel dat wij niet de enige zijn maar wij kunnen ons er niet aan storen. Wij zitten op één van de wereldwonderen en genieten van een zonsondergang. Het wordt daarna snel donker en wij worden dan ook na een tijdje vriendelijk verzocht terug te lopen. Ook hier wordt het snel donker en wij zijn blij dat er iemand voor ons loopt met een zaklampje. Terug bij het hotel kopen wij wat te drinken en gaan lekker bij het zwembad liggen. Om +/- 20:30 vertrekken wij voor wat te eten maar blijven veel te lang plakken bij een marktje (zilveren kip van 220gram + Lonely Planet van Thailand voor 22$, begrijpen nog steeds niet waarom wij het niet gedaan hebben) en lopen dus maar een soort van Cambodjaanse fastfood keten binnen. Wij mogen nog wat eten…het is 23:00.

16 december

Wij mogen bijna uitslapen. Wij worden pas om 8 uur opgehaald door onze gids die ons de drie belangrijkste tempels van Angkor zal laten zien: Ta Prohm, Angkor Thom en uiteraard Angkor Wat. Het zijn alle drie bijzondere tempels maar persoonlijk ben ik het meest onder de indruk van Ta Prohm. Ongelooflijk hoe de bomen zich helemaal door het complex hebben vermurwd. Om 14:30 houdt onze gids het voor gezien. Wij besluiten niet met hem mee terug te rijden want wij hebben het hier nog niet helemaal gezien. Hij is hier aanvankelijk niet blij mee maar begrijpt dit naderhand wel. Wij nemen een Tuk Tuk in de arm met de aardigste Cambodjaan tot nu toe en vragen hem de big tour te rijden. Hij lacht continu (voornamelijk om zijn eigen klunzigheid) en neemt ons in zijn vrolijkheid mee. Na de eerste volgende twee tempels merken wij toch dat er enigszins een tempel vermoeidheid de kop opsteekt maar willen nog niet opgeven. Gelukkig maar! De volgende tempel is de Eastern Mebon en ook de daaropvolgende Pre Rup is bijzonder waar wij dan ook maar meteen blijven voor de zonsondergang. Wij zijn niet de enige bij deze tempel maar het is er veel rustiger dan op de heuvel en de stemming is er zeer relaxed. Wij kopen een Angkor biertje en genieten alhoewel de zonsondergang niet echt heel bijzonder is. Ook na zonsondergang vinden wij het moeilijk afscheid te nemen van dit moois maar wij willen de chauffeur niet langer laten wachten die dankzij onze aanwijzingen ons toch nog vrij vlot naar het hotel weet te brengen. Hij heeft zo zijn best gedaan dat wij hem een flinke fooi geven die hij met een stralende lach aanneemt. Wij nemen een borrel bij het zwembad om alle indrukken even te verwerken en lopen vervolgens het centrum van Siem Raep in. Wij geloven onze ogen niet!!! Er bestaat een heuze BAR STREET. Wat vreselijk! Wij weten niet hoe snel wij hier weer weg moeten zijn en lopen in een rustige wijk bij het hotel een super restaurantje binnen met vreselijk vriendelijk personeel.  Al die goedbedoelde fooien gaan ons nog geld kosten….

17 december 

Vandaag moeten wij niets en mogen wij alles. Heerlijk! Alles con calma dus. Na een paar uur bij het zwembad gelegen te hebben lopen wij in de richting van de markt want wij willen nog even souvenir shoppen. Halen eerst een lekkere bak koffie en doen dus ook precies dat. Die extra rugtas komt zeker van pas want anders hadden wij het niet meer mee kunnen nemen. Na het shoppen genieten wij nog even van de avondzon en laten wij ons wederom verwennen in een heerlijk restaurantje met allervriendelijkst personeel. Eten is ook super! Krijgen een 5 gangen menu voor 5 Euro. Wij genieten van onze laatste avond in Cambodja!

18 december 

Jammer, jammer, jammer! Laatste dag Cambodja! Als wij wakker worden schijnt de zon al volop en wij zorgen er dus ook dat wij op tijd ontbijten zodat wij nog even van een paar zonnestralen  kunnen genieten.

Om 11:30 rijdt de tuk tuk voor die ons naar het vliegveld zal brengen. Kun je je het voorstellen? Met de brommer naar Schiphol??? Wij gaan Cambodja missen! Wachten op boarden, duurt lang en was misschien voor ons wel helemaal niet gebeurt als die Fransman die onze boarding tickets had meegenomen ze nou maar gehouden had! Sukkel! Helaas maken wij een tussenstop in Pnohm Penh en moeten wij allemaal het vliegtuig verlaten. Zullen wij blijven?