Oman

Dit is het vervolg van onze reis door de Verenigde Arabische Emiraten.

Route

Agenda

Datum Van  Naar Hotel Opmerkingen
1-apr-18 DUBAI
4-apr-18
5-apr-18 Al Ain Nizwa Hotel Golden Tulip
6-apr-18 Nizwa Hotel Golden Tulip
7-apr-18 Nizwa Wahibi Sands Arabian Oryx Camp Kamelentocht
8-apr-18 Wahibi Sands Sur Hotel Sur Plaza Zeeschildpadden
9-apr-18 Sur Muscat Al Falaj Hotel
10-apr-18 Muscat Al Falaj Hotel
11-apr-18 DUBAI
13-apr-18

Donderdag 5 April, 2018

Veel te vroeg verlaten we de plek om naar een shopping mall te gaan om lunch te kopen voor onderweg om vervolgens onze Omaanse bus in te stappen en richting grens te gaan. Wij hebben weer een lokale gids in de bus, Adil, en de Omaanse buschauffeur is Isaac. De grensformaliteiten duren zoals altijd langer dan verwacht. De procedure lijkt ook elke dag te veranderen. Dit keer moeten alle paspoorten worden verzameld en hopelijk worden ze dan allemaal in een keer gestempeld. Ik zeg hopelijk want bij controle blijkt er een paspoort zonder stempel te zijn. Aan de Omaanse kant is dat echter anders. We moeten allemaal de bus uit. Na 10min veranderen ze van gedachten en worden uiteindelijk toch alle paspoorten verzameld. Als wij die weer terug hebben gaan we terug naar de bus waar er twee koffers aan controle worden onderworpen. Mannetje van de grens komt de bus nog even in om “gedag” te zeggen en off we go. Na 2 uur rijden komen we aan bij het eerste fort – Jabrin Castle. Het is 350 jaar oud maar het lijkt compleet nieuw. In de oorlog in 1960 waarbij de imam met de sultan in de clinch lag is veel vernield. De sultan kreeg uiteindelijk de macht maar deed weinig aan de wederopbouw van het land. Zijn zoon Qaboosh was het daarmee oneens (net als de bevolking), helemaal gezien het geld dat er was uit de olie. Uiteindelijk pleegt zoon een staatsgreep op zijn vader. Vader vertrekt naar het buitenland waar hij uiteindelijk overlijdt en Qaboosh begint met de wederopbouw van het land. Infrastructuur, scholing ed komt in een sneltreinvaart tot stand. Zo zijn ze ook met de restauratie van forten begonnen. Jammer dat daarmee de geschiedenis compleet onder nieuwe laag cement gesmeerd is. Ze zien er mooi uit maar de authenticiteit is naar mijn mening verloren gegaan. Na het eerste fort rijden wij nog naar Bahla waar we kunnen pinnen en een foto stop maken voor een ander fort. Daarna rijden we in ongeveer 40 min naar het hotel waar we binnen een half uur alweer aan het avondeten gesommeerd worden. Gelukkig krijg ik het voor elkaar om dat met een half uur te verlengen. Het buffet krijgen we bij het zwembad geserveerd. Wel lekker dat buiten zitten met deze temperaturen.

Vrijdag 6 april

We worden om 7:30 bij de bus verwacht want we gaan naar de geitenmarkt in Nizwa. Als we aankomen is het al een drukte van jewelste. Wat een gekkenhuis maar wat is dit prachtig! We krijgen 1,5 uur de tijd om de geitenmarkt en alle andere markten (groente, vlees, vis, aardewerk, vuurwapens) te bekijken. Een uur lang staan wij bij de geitenmarkt gebiologeerd te kijken. Fantastisch er gebeurt niks maar zo veel! De andere markten maken niet dezelfde indruk dus gelukkig hebben we vnl. bij de geitenmarkt gestaan.

Op het afgesproken tijdstip lopen we naar het fort van Nizwa. Groot fort dat 1000 jaar oud is maar ook weer als nieuw uitziet. Ik ben vrij snel uitgekeken maar gelukkig is op het centrale plein wat muziek begonnen dus ga daar naar zitten kijken.

Op de afgesproken tijd gaan we terug naar de bus en gaan we naar Al Hamra. Hier bezoeken wij nu een van de huizen (niet zomaar een maar het huis van de “burgemeester”) dat nu is verbouwd als museum. Best grappig om te zien hoe en wat er gekookt werd en wat voor medicinale dingen ze weer uit planten gehaald hebben. Zo krijgen we de optie om een mengsel van saffraan en een of andere wortel op ons voorhoofd gesmeerd te krijgen dat een verkoelend effect heeft. Was ook zo! Jammer alleen dat je vervolgens met een gele streep op je voorhoofd liep.

Na dit bezoek rijden we naar lulu supermarkt waar we wat lunch kunnen halen en dan terug naar het hotel waar we de rest van de middag vrij krijgen. Deze vullen wij in door de koffer even overhoop te halen en even bij het zwembad te zitten. Het hotel ligt vrij afgelegen dus zijn we helaas genoodzaakt om bij het hotel avond te eten.

Zaterdag 7 April – Wahibi Sands

We mogen uitslapen! Hoeven pas om 9 uur bij de bus te staan. Allereerst gaan we richting een falaj in Birkat Al Maus. Een falaj is een waterweg dat vnl. voor irrigatie en douchen voor de mannen wordt gebruikt. Ik had verwacht dat deze vol stof zou staan maar er stroomt zowaar water doorheen dat vanuit een bron uit de bergen komt. Ja, ook in de woestijn heb je water! Daarna lopen we nog even door het aangrenzende dorpje waar we de kans hebben om een Indian Roller te zien. Een vogel die als hij vliegt en schitterende blauwe kleur krijgt. We zien hem in
een flits. Dan weer terug de bus in.

Nu 1,5 uur rijden tot een supermarkt waar we lunch gaan halen die wij later bij de oase, Wadi Bani Khalid, kunnen eten. Mooie frisse supermarkt waar we wat lekkere typische dingen halen. Vanaf hier rijden we nog een half uur naar een benzinestation waar we de koffers overladen in Toyota landrovers en op weg gaan naar de oase in de woestijn. Het is mooi maar ook weer hier blijkt dat in Oman toerisme nog in banen geleid moet worden. Overal zitten mensen verspreid en er kan zelfs gezwommen worden. Wij eten in de schaduw van een dadelpalm ons lunchpakketje op. Smaakt prima! Daarna lopen we nog even om de oase heen voordat het weer tijd is om richting 4×4 te gaan en richting het Arabian Oryx Camp in Sharqija (Wahibi) Sands te gaan. Camp heet zo vanwege de twee oryxen (inmiddels 3 want ze hebben een kleintje) die ze van de staat in bruikleen hebben gekregen. Het Arabian Oryx Camp is een lodge midden in de woestijn met schattige kleine fortjes als onderkomen. Na aankomst hebben we ruim een uur de tijd alvorens we de jeeps weer ingaan voor een woestijn adventure. Wij lopen en beetje over het terrein rond een hangen wat in de algemene ruimte waar we Adil (eenvoudig te onthouden Ideal) nog wat vragen stellen over het typische Omaanse leven.

Om 17:15 dus weer de jeep in. Onze chauffeur Mohammed heeft er zin in en hoe harder wij lachen en gillen hoe beter zijn capriolen worden. Tussendoor stoppen we voor wat foto’s en rond 18:00 stoppen we op een plek voor de sunset die helaas door de bewolking wat te wensen over laat. Om 18:30 zijn we terug in het hotel waar we na een borrel last minute nog besluiten om morgenochtend met de kamelen Sunrise tour mee te doen. Om 19:30 eten we heerlijk van het buffet waarna we het toch vrij snel voor gezien houden gezien het feit dat onze wekker om 5:00 gaat.

Ik probeer nog wat foto’s te maken van de sterrenhemel maar door de bewolking en mijn onrust lukt dat helaas niet.

Zondag 8 april – Sur

Na een rusteloze nacht waarin een van de reisgenoten Alzheimer kreeg en ik een ander een biertje in haar gezicht wilde gooien, elk uur wel op de klok gekeken heb, gaat dan om 5:00 de wekker. Kleden ons aan en gaan richting poort waar de kamelen al aankomen voor ons ritje. Na ons komen snel onze enige andere twee deelnemers aan deze excursie. We worden vrijwel direct op de kamelen gezet. De horror stories van gisteravond van medereizigers ervaar ik gelukkig niet. Als iedereen zit gaan we op pad.

Na zo’n 15 minuten stoppen we en worden we van de kamelen af geholpen. De zon komt op. Niet de mooiste die ik ooit gezien heb maar binnen de scene ongeëvenaard. Na 20min worden we weer op het dekentje van onze kameel geholpen en gaan we terug. De tred zit er flink in en als we dan terug zijn en hij weet dat we hebben paardgereden laat hij me nog even draven. Grappig!

Na dit mooie begin van de dag gaan we douchen en ontbijten. Om 9 uur vertrekken wij met de jeeps richting bus en gaan we op weg naar een gazelle farm.

We zouden eigenlijk naar een oude moskee gaan maar de weg is afgesloten dus is dit als alternatief in het programma gezet. De gazelles worden hier gefokt om ooit los gelaten te worden. Wel grappig maar niet echt boeiend dus we zijn er weer snel weg.

Op naar Sur, een plaatsje aan de kust waar we over een brug lopen en een dhow in aanmaak zien. Dan kunnen we wat eten alvorens naar het hotel gebracht worden.

We brengen de tijd rustig bij het zwembad door met een boekje. We eten vroeg want om 19:30 vertrekken we naar Ras al Jinz waar we kans hebben zeeschildpadden te zien. In Sur komen van april tot eind september heel veel zeeschildpadden om hun eieren aan de kust te leggen. April is begin van het seizoen dus hopelijk krijgen wij de kans om ze te zien. Na 45min rijden komen wij aan. Daar moeten we met de andere geïnteresseerden plaats nemen. Rangers zijn al aan het kijken of er een schildpad gesignaleerd is. Zolang er niks is blijven we hier. Gelukkig wordt na een uur en pad gevonden. Er zijn 4 groepen en wij zijn de 4e. We lopen in een redelijk tempo naar de pad maar moeten daar vervolgens ruim 20 min wachten. Dan is het eindelijk onze beurt om wat dichterbij te komen. We zien nog net hoe ze een paar eieren legt en dan begint ze ze weer toe te dekken. Ik weet nog van Costa Rica dat dit tafereel haar ontzettend veel energie kost. Ze stagneert dan ook af en toe haar werkzaamheden. Na 5min moeten we weer aan de kant voor de eerste groep. Na een kwartier mogen wij nog even kijken terwijl ze met haar grote zwemvliezen het nest probeert te bedekken en dan gaan we terug. Thank God voor deze schildpad anders hadden we niks gezien.

Het is inmiddels 11 uur en de moeheid begint nu toch wel toe te slaan na het vroege opstaan vanochtend. Mooie dag.

Maandag 9 april – Muscat

Om 9 uur vertrekken we. Onze eerste stop is Wadi Tiwi waar we een kleine wandeling langs maken. Jammer genoeg hebben de Omani het nog niet door dat ze zorgvuldig om moeten gaan met hun omgeving. Overal ligt afval wat de aanblik wel aantast. Prachtige mango en bananenbomen staan er overigens.

Na deze stop rijden we naar een benzinepomp waar we wat eten kunnen kopen om bij het sink hole: Hawiyat Najm (gevallen ster) waar we hierna naar toe gaan, kunnen opeten. Ik heb het gevoel dat ik mijn ontbijt net op heb en het aanbod is niet dusdanig dat ik er meteen trek van krijg dus veel verder dan een muslie bar en een kop koffie kom ik niet. Op naar het sink hole waarvan ze denken dat het door een meteorietinslag ontstaan is. Of dat zo is?? Er zit in ieder geval mooi blauw water in dus het is wel aangenaam om er even te vertoeven. Er zwemmen mensen maar die zijn vrij snel verdwenen waarna we een slang door het water zien zwemmen. Geen wonder dat er een bord staat dat aangeeft dat het park niet verantwoordelijk is voor wat er in het water gebeurt.

Na 45 min gaan we verder richting Muscat. 2 uur bussen. Tussendoor stoppen we nog 1x voor een foto (waarom?) en rijden dan eigenlijk in 1x door naar Muscat. Trip gaat eigenlijk sneller als verwacht. Bij aankomst maken we een rondje door de stad. Eigenlijk rijden we de route van de hop on Hop off bus dus zien alle highlights in 1x.

Bezoeken na de rondrit het Bait al Zubair museum met historische feiten over Oman en hun kleding en testen Amouage – het duurste parfum van de wereld. Als frisse Amouage bommetjes gaan we dan richting het werk paleis van de sultan. Vandaar lopen langs een moskee naar de achterkant van het werk paleis. Vanuit hier gaan we naar het hotel waar we wederom konden kiezen voor een buffet maar die wij dit keer graag overslaan. We lopen nog iets in de omgeving van het hotel eigenlijk op zoek naar wat cola maar als we 20 minuten langs een drukke weg lopen, laten we dit voor gezien. Bij terugkomst bij het hotel waag ik nog een poging in een andere richting en binnen 5 minuten heb ik beet. Eenmaal op de kamer drinken we dan de laatste borrel die wij nog hebben alvorens op de achtste verdieping bij de Japanner te gaan eten.

Dinsdag 10 april

Om 9 uur werden wij bij de bus verwacht om richting moskee Sultan Qaboosh te gaan. Een indrukwekkende moskee die uit zandsteen uit India is gemaakt. We bezoeken eerst de prayer zaal van de vrouwen en daarna die van de mannen. Die van de mannen is groter en er is veel meer pracht en praal. Volgens de gids mede door het feit dat vrouwen niet verwacht worden naar de moskee te gaan als ze bidden maar dat zal er een van talloze zijn. Wij krijgen een uur de tijd om de moskee te bezoeken, wat uiteraard weer veel te kort is.

Op afgesproken tijdstip zijn wij bij de bus terug en gaan we naar de souk in de oude stad. Wel leuk om hier even doorheen te lopen. Vanuit hier hebben wij nog wat tijd en lopen wij ook nog even naar de vismarkt.

’s Middags hebben we vrij en omdat er eigenlijk niks extra’s in de stad te doen is gaan we mee terug naar het hotel. Bij het hotel besluiten we om eerst even naar de bakker te gaan. Adil is er nog een biedt ons aan ons er even heen te rijden. Eigenlijk wil ik even lopen maar ja…en zo onderweg hoor je ook nog weer even wat andere dingen. Bij de bakker eten we een broodje dat geen naam mag hebben een lopen dan terug naar het hotel.

De rest van de dag dus vrij. En nu? Op de hotelkamer zitten is ook zoiets dus ik ga naar het zwembad waar helaas renovatie werkzaamheden gaande zijn waardoor het niet echt rustgevend is, maar ach beter dan de hotel kamer en het zwembad water is heerlijk verfrissend. ’s Avonds gaan we met de taxi terug naar het oude centrum. Lopen nog een keer door de souk en gaan dan eten bij Luban, een typisch Omaans restaurant met dito gerechten. Het duurt even voordat wij iets vinden wat ons aanstaat want als we denken iets gevonden te hebben dan vertelt de ober wat het is en denken we, nou laat maar. In de tussentijd krijgen we typisch water van het restaurant met incense wat zoveel betekent als water met wierook. Zo smaakt het ook. Uiteindelijk valt de keuze op een heerlijk voorgerecht en een heerlijk stuk vis daarna.

Als we het restaurant verlaten krijgen we eerst nog wat rozenwater over onze handen gegoten. Leuk om hier geweest te zijn. De taxi terug is zo geregeld en brengt ons voor de helft van de prijs terug naar het hotel waar we nog even wat keuvelen alvorens naar bed te gaan.

Woensdag 11 april

We wilden eigenlijk voor vertrek zelf nog naar de vismarkt in Muscat maar zien daar toch vanaf na de wisselende informatie over aanvangstijden en het feit dat Adil zei dat we rekening moesten houden met het ochtendgebed. Ook hebben we zelf vertrek om 7:30. Helaas duurt het vertrek langer vanwege een onbetaalde rekening van een van de groepsgenoten.

Het is ongeveer een uur rijden naar Barka waar we een vismarkt bezoeken. We krijgen wederom maar een half uur..laat maar al genoeg over gezegd…ik vind het weer fantastisch! Iedereen is druk in de weer met verse vis en er is zelfs een veiling. Een half uur is zo weer om.

Vanuit Barka rijden we naar Nakhl. Hier bezoeken wij ons laatste fort in Oman en rijden dan door naar een warmwaterbron; Al-Thowhara. De korte rit naar de bron is super. Het lijkt het rijkere gedeelte van Oman te zijn als je naar de huizen kijkt maar het mooiste van deze korte rit is het feit dat we 3 indian rollers zien. Die prachtige, die hele blauwe vleugels heeft als hij vliegt. De bron is een totale toerist trap. Een kuil waar water doorheen stroomt. Warm omdat het buiten 40 graden is?? Wel heeft een Filipijn daar een prachtig koffietentje neergezet waar we een lekkere bak koffie (kan die drie woorden bijna niet meer horen zo vaak werden we tijdens deze vakantie door de gids hierop getrakteerd) drinken en Ies een mega smoothie krijgt.

Na 45min (waarom zijn wij hier zo lang) gaan we verder. We gaan nu 2 uur bussen voordat we een stop maken bij een mall voor de lunch. We hebben vandaag in totaal 513km te gaan naar Dubai. In Sohar bij de mall zijn we halverwege?? We lijken allemaal zin te hebben in iets westers want binnen no time staan we allemaal bij de McDonald’s voor wat snacks. Vanuit hier is het nog een uur rijden naar de grens met Dubai. In Oman gaat alles snel nadat Adil eerst te horen kreeg dat hij een groep had aan moeten kondigen.

Lees hier verder voor de laatste twee dagen.