Thailand

De winter is pas net begonnen maar wij hebben nu alweer behoefte aan de zon. Helaas zijn het aantal vakantie dagen gelimiteerd en zoeken wij dus een land op waar wij binnen twee weken van natuur, cultuur en zonnestralen kunnen genieten. Moet in Thailand te doen zijn lijkt me zo…

Route

Agenda

Datum Van Naar Reistijd Hotel Opmerkingen
29 November Amsterdam 11 uur 14.25 China Airlines
30 November Bangkok Baan Chantra
1 December Bangkok Baan Chantra
2 December Bangkok Kanchanaburi 2 uur Bluestar Guesthouse Je kunt in 2 uur in Kanchanaburi zijn als alles goed gaat
3 December Kanchanaburi Bluestar Guesthouse Bezoek Erawan Watervallen met brommer
4 December Kanchanaburi Chiang Mai +/- 12 uur VIP Bus Via Ayutthaya
5 December Chiang Mai CH Hotel
6 December Chiang Mai Thaton hele dag Thaton Chalet Huur auto on ontvangst 9.00
7 December Thaton Mae Sai hele dag Vilai House via jungle route
8 December Mae Sai Chiang Rai hele dag Wangcome Hotel via Golden Triangle
9 December Chiang Rai Chiang Mai halve dag People Place
10 December Chiang Mai Koh Samui 4 uur Bandara Resort Auto inleveren 10.00
11 December Koh Samui Bandara Resort
12 December Koh Samui Bandara Resort
13 December Koh Samui Bandara Resort
14 December Koh Samui Bangkok 1 uur Bangkok Airport Vertrek 21.35
15 December Bangkok Amsterdam 11.40 01.10 China Airlines

29 en 30 november 2007 – Bangkok

Wij hebben lekker alle tijd want het vliegtuig vertrekt pas om 14:25. Rustig opstaan dus en zonder haast de laatste spullen inpakken alvorens naar Schiphol te vertrekken. Op Schiphol zijn wij zeer op tijd en krijgen door de balie medewerkster de nooduitgang stoelen aangeboden die wij uiteraard dankbaar accepteren. Hebben na de douane nog ruim tijd om even iets te lunchen en de laatste boekjes te kopen alvorens te moeten boarden.

Vlucht verloopt prima maar duurt wel erg lang want er worden alleen films op monitoren in het gangpad tentoongesteld. Toch is het geen moment saai op onze plek naast de galley want menig toerist heeft te diep in het glaasje gekeken en worden de stewardessen voor van alles uitgescholden. Niet dat dat nou leuk entertainment is maar saai is het niet.

Wij landen helemaal op tijd, 7:00 ’s ochtends, krijgen ons visum en onze koffers en begeven ons naar de taxistand voor de rit naar het hotel. Verloopt allemaal vlekkeloos en in de kamer kunnen wij ook meteen. Besluiten te gaan douchen en toch nog even te slapen. Om 12:00 worden wij door de wekker gewekt en we lopen vervolgens als 2 zombies door het eerste stukje Bangkok. Was dat dutje nou echt handig? Weet het niet. Eerst maar even lunchen.

Daarna begeven wij ons naar het presidentieel paleis, dat wij overslaan omdat het over een half uur al sluit, en Wat Pho waar de liggende Buddha is. Vandaar lopen wij naar Khao San road waar wij lekker neerploffen op een terras voor de eerste biertjes en springrolls. Lekker. Daar knapt een mens van op. Vanuit hier lopen wij naar Rambuttri rd, verlengde van Khao San, maar ziet er wat knusser uit met veel eettentjes en niet zo veel drukte. Hierr regelen wij via een van de vele reisbureautjes een plaats in een minivan naar Kanchanaburi voor overmorgen. Wij wilden eigenlijk met het openbaar vervoer gaan maar dit ziet er wel zo makkelijk uit en kost niet zo heel veel meer. Daarna eten wij onze eerste noodles met kip en genieten.

1 december 

Jetlag en lawaai van de straat zorgt ervoor dat wij geen oog dicht hebben gedaan. Toch willen wij op tijd opstaan om er hopelijk op die manier voor te zorgen dat wij vanavond wel lekker slapen. Na het ontbijt komt de eigenaresse met een massage bon voor Martin want ze heeft gezien dat hij jarig is. Ze geeft er mij ook een en hoopt dat ik vanavond beter kan slapen. Wat lief!

Er staan 2 tuk tuk’s voor de deur en besluiten de voorste uit te leggen waar wij heen willen aan de hand van de kaart. Hij begrijpt er helemaal niets van en vraagt het aan de tweede. Ook deze begrijpt het niet. Wij besluiten een stukje verder te lopen maar opeens komt nr2 out of the blue naast ons rijden. Sneaky hoor, gewoon de rit van de ander afpakken. Kennelijk heeft ie nog niet begrepen waar wij heen willen want hij stopt bij een vrouwtje die als tolk fungeerd. Zij verteld ons dat het vandaag een heilige feestdag is en daarom alle Watjes gratis te bezoeken zijn. Mmmm, had ik hier niet iets over gelezen??? Maar goed, zij geeft ons een leuke route om te rijden, incl. zittende, lucky (de liggende hebben wij immers al gezien) en staande Buddha en zorgt ervoor dat een andere Tuk Tuk (Dienst van TT nr. 2 zou er over 10 min. opzitten) de hele dag in onze dienst is voor 20 Baht (0.40€ ???). Goed wij moeten dan wel even bij twee dingen naar binnen zodat hij 1x gratis benzine krijgt en 1x gratis mag eten maar dat is toch het minste wat je kunt doen? Wij gaan op weg. Na de staande, de lucky; waar wij door een leraar mee moesten bidden, top ten factory voor benzine voor de chauffeur, zittende buddha was dicht, TAT en juweliers zaak voor eten chauffeur zijn wij ziek van de smog en het niets kunnen zien. De Bangkokse Tuk Tuk is niet gemaakt op de meer dan 1m80 metende Westerling, als je tenminste iets wilt zien en laten ons afzetten bij de Chao Praya rivier.

Wat een verademing is dit plekje Bangkok. Er zijn meerdere stalletjes waar visvoer wordt verkocht en een koffie corner. Even bijkomen met een kopje koffie en de vissen. Als wij in de verte de taxiboot aan zien komen waarschuwt een vrouwtje dat dat de boot is die wij moeten hebben. Lopen er rustig heen maar zien te laat dat de boot niet stopt. Het is een snel in en uitstappen terwijl de boot langzaam verder vaart. Oeps, te laat dus. Nou maakt niet uit alleen zijn wij wel goed voor een paar smiles van de vrouwtjes die verder gaan met hun dagelijkse ding. Als wij dus bij de tweede boot op tijd richting de kade lopen wordt er wederom gelachen en zachtjes geklapt. Ha, het is ook wel een grap. Wij varen de hele rivier af richting Central waar wij de BKT nemen naar Siam. De tram is echt luxe. Als wij uitstappen bij Siam komt de drukte enorm op me af. Eerst maar even iets eten en dan kijken wij wel verder. Ook bij het verlaten van de noodleshop is de drukte nog steeds overweldigend en wij besluiten een khlong taxi te nemen richting Golden Mount. Deze varende taxi is nog leuker dan de vorige. Dit bootje is kruipen en gaan met een noodvaart. Leuk!! Wij stappen uit in de buurt van de Golden Mount en ben blij dat wij daar nog even naar toe zijn gegaan. Heel sereen met een mooi uitzicht op Bangkok. Bij het verlaten van de Golden Mount is het inmiddels tijd geworden voor een biertje en wij dalen dus af naar Rambuttri voor wat vocht met springrolls. Na aansluitend wat gegeten te hebben sluiten wij deze enerverende dag af met de heerlijke massage verwenbonnen die wij vanochtend hebben gekregen. Wel grappig want toen wij zaten te wachten werden eerst onze voeten gewassen….probeerden ze wat duidelijk te maken??? De massage is zo’n succes (tenminste….af en toe op je tanden bijten) dat wij ook maar besluiten de voetmassage erachteraan te doen. Om 23:30 liggen wij helemaal ontspannen op bed….helaas

2 december – Kanchanaburi 

Wij hebben eergister kaartjes geregeld voor een VIP bus naar Kanchanaburi. Moeten om 7:00 voor het kantoortje staan en aangezien de eigenaresse van het hotel ons niet zonder ontbijt wil laten gaan moeten wij dus vroeg op. Had ook zonder ontbijt gemoeten maar nu nog even iets extra. Om 6:50 staan wij voor het kantoortje waar we geboekt hebben. Zien allerlei busjes voorbij rijden behalve een die voor ons stopt. Om 7:30 stopt een jongen met een brommer bij ons en vraagt of wij naar Kanchanaburi geboekt hadden.Als wij dat bevestigen moeten wij met achter hem aan lopen met bagage naar Khao San rd.  Flink afzien op de vroege ochtend. Ook hier is in geen veld of wegen onze bus te bekennen. Om 7:50 stopt er een verrotte VW bus en wij moeten instappen. Man ruikt onwijs naar alcohol en vraag of hij ons naar Kanchanaburi brengt. Gelukkig is dat niet het geval want ik was alsnog met het openbaar vervoer gegaan! Deze man brengt ons slechts naar plek C, 10 minuten verderop waar het publieke VIP busjes standplaats is. Wat the f… is dit? Ben niet blij. Niet zozeer door dit busje maar wel dat ik om 8:15 nog steeds niet op weg ben. Dit doen wij dus niet meer! Openbaar vervoer in de toekomst! Uiteraard vertrekken wij over 5 minuten als wij dat aan de chauffeur vragen want alles duurt hier 5 minuten als je ernaar vraagt. Om 8:40 rijden wij eindelijk weg! Gelukkig rijd hij stevig door en 1 ding staat vast: verplichtte stops bij souvenirwinkeltjes gaan wij met dit busje niet maken!

Komen redelijk op tijd aan bij Bluestar Guesthouse in Kanchanaburi. De kamer is prima. Redelijk eenvoudig met een badhanddoek als deken, maar de badkamer is schoon en de setting is leuk dus prima. Wij kunnen er nog niet in en besluiten dus maar meteen de trein naar Nam Tok te nemen zodat wij het stukje Death Railway kunnen meemaken. De trein vertrekt om 10:50 dus wij moeten flink doorlopen. Als wij een soort van brommer riksja zien willen wij die nemen maar als wij eenmaal zitten, stopt hij 50 meter later weer en zegt dat ie niet verder gaat. Uh? Zal wel. Doorlopen dus. Als wij bij het station aankomen zijn er net ook 5 touringcars gestopt en ziet het zwart van de toeristen. Toch gaan.

Om 13:30 komen wij in Nam Tok aan. Vond de treinreis tegenvallen. Veel te veel toeristen met als resultaat dat je bijna vergeet waarvoor je hier kwam of in welk land je bent. Jammer, maar ja je bent er om dezelfde reden dus niet zeuren. In Nam Tok zijn wij besluiteloos. Zijn al de hele ochtend aan het reizen en willen dus maar even niets Eten bij het treinstation iets en besluiten niet meer naar Hell Fire Pass te gaan. Nemen de trein ook gewoon terug en dat was echt veel relaxter! Bijna geen toeristen en de coupé voor ons alleen! Leeg had hij niet hoeven zijn maar dit brengt wel weer even het gevoel van vakantie terug en wij zijn blij dat wij ook terug de trein hebben genomen.

Om 17:40 rijden wij Kanchanaburi weer in. Apart: hele dag aan het reizen geweest en wij zitten maar op 2 uur van Bangkok. Het is hoog tijd voor een borrel! Zetten de spullen op de kamer en drinken een biertje op ons balkon! Lekker!!! Even onthaasten, alhoewel? Om 19:10 pakken wij een brommer riksja naar de River Kwai brug voor de Sound and Light show want die begint om 19:30. Erg leuk om gezien te hebben. Jammer alleen dat door de show de brug ook overdag niet bereikbaar is. Vanuit de light show lopen wij over de giga markt die er voor deze gelegenheid is. Het is onvoorstelbaar wat er allemaal verkocht wordt en hoeveel mensen er rondlopen. Als wij om 22:00 de markt aflopen willen wij toch wel eens iets gaan eten en doen dat in de buurt van het hotel waar het compleet uitgestorven lijkt te zijn. Vallen na deze dag als een blok in slaap ondanks het lawaai wat je blijft horen.

3 december 

Na een zeer koude nacht, dat handdoekje was toch echt niet genoeg, slapen wij rustig uit. Wij moeten niets en kunnen alles. Rond een uur of 10 begeven wij ons naar het restaurant gedeelte van het Guesthouse en genieten daar van een heerlijk ontbijtje. Tijdens het ontbijt besluiten wij naar de Erawan Watervallen te gaan. Martin wil niet met de bus dus wij huren zo ongeveer voor het hotel een scooter waarmee wij de 65km naar de watervallen mee zullen afleggen. De rit vind ik persoonlijk tegenvallen. Niet zozeer wat de wegen of de verkeersdrukte betreft maar wel de lengte. Er lijkt geen einde aan te komen. Als wij uiteindelijk om 13:00 aankomen beginnen wij maar meteen met de klim. Erawan telt 7 lagen en wij hebben geen idee hoe lang wij daarmee bezig zullen zijn. Al snel blijkt de “lange” rit hierheen het helemaal waard te zijn. In tegenstelling tot wat wij gevreesd hadden is het erg rustig bij de watervallen en kunnen wij dus volledig genieten. Laag 1 en 2 van de watervallen volgen elkaar snel op. De wandeling naar 3 valt ook nog te bezien maar naar 4 duurt hij al wat langer. Naar 5 zijn wij toch een tijdje onderweg en 6 en 7….ja wij stonden ernaast maar er is hier geen aangelegd pad meer wat je kunt volgen. Helemaal leuk natuurlijk maar op schoenen niet doorheen te komen ivm met alle waterplassen en op blote voeten zien wij mensen onderuitgaan door de gladheid. In de verte zien wij ze en besluiten ze maar te laten. Het is inmiddels 14:30 en als wij terug er ook ongeveer zo lang over doen kunnen wij beter nu omdraaien willen wij met daglicht nog weer in Kanchanaburi aankomen. Een verfrissende duik nemen zit er dus helaas niet meer in maar met je natte kloffie op de brommer gaan zitten is ook zoiets.

Terugweg te voet en met de brommer gaat een stuk sneller en wij zijn rond 17:30 weer terug bij het hotel. Tijd voor wat lekkers te drinken en te eten! Op ons terrasje nuttigen wij lekker wat en besluiten morgen het openbaar vervoer richting Ayutthaya te nemen. Zijn wij er begin van de middag en als het een beetje meezit kunnen wij dan nog ’s avonds de trein naar Chiang Mai nemen. Pakken de brommer even om te kijken hoe dat zit op het busstation en zien zo ook het Cemetery van de WOII slachtoffers. Na bij het busstation geweest te zijn brengen wij de brommer alvast weg zodat wij dat morgenochtend niet meer hoeven te regelen en gaan echt overheerlijk eten en drinken een paar steengoede cocktails. Lekker genieten van ons laatste avondje Kanchanaburi.

4 december – Ayutthaya

Staan bijtijds op zodat wij, eenmaal in Ayutthaya, daar ook nog de kans hebben iets te zien. Pakken bij onze brommerman zijn taxi naar het busstation waar ons verteld wordt dat er over 10 minuten een bus vertrekt naar Suphanburi. Er is geen rechtstreekse bus naar Ayutthaya dus dit is de enige manier. Ja die 5 en 10 minuten kennen wij inmiddels al en wij vertrekken inderdaad 40 minuten later pas…in slakkengang want de eerste 500 meter wordt iedereen nog een kans geboden om in te stappen. Dit gaat tijd kosten, helaas.

Als wij om 11:00 bij het busstation van Suphanburi aankomen staat de vervolg bus naar Ayutthaya al op vertrek. Mooi! Een korte plaspauze was handig geweest maar deze kans laten wij niet lopen. Om 13:00 komen wij aan in Ayutthaya en pakken een tuk tuk naar het treinstation. Achteraf blijkt dat wij alleen het pontje hadden hoeven nemen en dan waren wij er geweest maar dat gezeul met je bagage is niets en eenvoud dient dan de mens. Bij aankomst op het station blijkt dat er de eerst komende 5 dagen geen 1 plekje meer is of wij moeten om 4 uur meewillen in de houtenbanken coupé met fan. Met andere woorden een helse rit. Daar zien wij echt niet zitten. Alternatief? Eerst maar even koffers achterlaten bij het bagagedepot op het treinstation en iets drinken en eten wat wij trouwens uitstekend doen bij een Vietnamees waar wij op onze wenken bediend worden. Vanuit hier lopen wij, met uiteindelijk toch een Tuk Tuk, naar de TAT om te kijken wat onze alternatieven zijn om toch vanavond nog naar Chiang Mai te gaan. Zij weten ons te vertellen dat er om 21:00 een VIP bus gaat maar wij moeten zelf naar het busstation, buiten de stad, als wij dat willen doen want zij kunnen daar geen kaartjes voor verkopen. Doen wij maar; willen niet in Ayutthaya blijven. Hup de tuk tuk dus weer in en op naar het busstation wat zo’n 5km buiten de stad ligt. Busstation kun je het trouwens amper noemen maar gelukkig is er nog plaats in de VIP bus die wij meteen regelen voor vanavond. Als na 15 minuten stempelen wij de kaartjes hebben nemen wij de Tuk Tuk weer terug naar het centrum en lopen een beetje rond tussen de bezienswaardigheden die er zijn in Ayutthaya. Ayutthaya is best een leuke stad maar vind het niet erg om vanavond alweer weg te gaan. Tegen etenstijd nemen wij het pontje richting treinstation om daar op een heerlijk plekje op de Chao Praya rivier om in een floating restaurant iets te eten en te drinken. Daarna kopen wij nog wat spulletjes voor de busreis, pakken een tuk tuk naar het busstation waar wij nu, als het goed is, nog 5 min. moeten wachten op de bus. Eenmaal in de bus zijn wij blij met het alternatieve vervoersmiddel! Zo hadden wij niet in de trein gezeten.

5 december – Chiang Mai

It is my King’s B-day…!

Om 12:00 stoppen wij nog bij een benzinepomp waar wij van een Thaise uitgelegd krijgen dat 1 v/d vele gestempelde bonnen van vanmiddag goed is voor iets te drinken. Nou handig.

Veel vroeger dan verwacht, 5:35 in de ochtend,  komen wij aan in Chiang Mai. Het is nog hartstikke donker en vroeg maar de bedrijvigheid op het busstation is er niet minder om. Wij pakken een Tuk Tuk en wijzen hem naar een hotel dat wij uitgezocht hadden. Ziet er prima uit maar opeens wil de Tuk Tuk ons graag naar een ander hotel brengen. Wat als dat niet bevalt? Was geen probleem. Nou wij hebben niets te verliezen dus stappen maar weer in. Hotel bevalt ons niet maar hij geeft niet op. Brengt ons naar nog een ander hotel. Heb geen zin om 2 uur rond te rijden dus wij besluiten bij dit hotel te blijven want het is wel ok. Omdat wij moe zijn betalen wij eigenlijk veel te veel voor de kamer, uiteraard mede door de commissie die aan de Tuk Tuk chauffeur betaald moet worden, maar achteraf blijkt dat wij op een zeer gunstige locatie zitten net naast de Night Bazar. Het is 6:40 en gaan eerst nog maar snel even een tukje doen.

Rond 10:30 verlaten wij het hotel, stoppen nog even voor een ontbijtje met een lekkere bak koffie en gaan Chiang Mai verkennen. Tijdens onze stadsverkenning stoppen wij bij een Avis kantoor omdat wij een auto voor de komende 4 dagen willen huren maar helaas hebben ze alleen een hele grote ter beschikking. Even later lukt het huren van een auto gelukkig wel via een ander reisbureautje, Esy, helaas alleen niet bij Budget of Avis maar via Journey. Het zal wel goed komen. Toen wij bij Esy zaten hebben wij totaal onverwacht ook meteen 2 tickets naar Koh Samui aansluitend op het inleveren van de auto geregeld. Een beetje verbaast over wat we zo onverwacht besloten hadden zijn wij daarna een beetje numb door het oude historische centrum gelopen. Na een praatje met een leraar bij een Watje die ons van alles vertelde over de festiviteiten vanavond vanwege de Birthday of MY King, zijn wij op zijn aanraden naar de Mae Ping rivier gelopen om de vissen daar te voeren. Altijd leuk. Daarna even handen gewassen in het hotel, zwaarste spullen achter gelaten en toen weer de stad in want het was inmiddels alweer lekker tijd voor springrolls en een biertje. Van daaruit naar de optocht gelopen ter ere van de Koning en aansluitend wat gegeten. Heerlijk over de Night Bazar gelopen, uiteraard een paar dingen gekocht, en nog een lekkere bananen pannenkoek gegeten bij een van de vele stalletjes op Anusarn market. Chiang Mai is echt een heerlijke stad!

6 december  – Thaton

Om 9:00 staat Journey voor de deur met onze auto voor de komende 4 dagen. Een bijna spik splinter nieuwe Toyota Vios met slechts 5000km op de teller. Er is wat gedoe om een overzicht te krijgen van de verzekering die wij hebben afgesloten maar uiteindelijk kunnen wij om 10:00 op weg met alles wat wij nodig (denken te) hebben op zak.

Behendig stuurt Martin het wagentje meteen de stad uit, aan links rijden moet je toch even wennen, richting San Kamphaeng. In San Kamphaeng heb je meerdere Umbrella handicraft winkeltjes waar je kunt zien hoe ze de papieren parapluutjes en waaiers maken en vervolgens ook met de hand beschilderen. Erg knap. Vanuit hier is het maar een kleine afstand naar Doi Saket, één van de bekendste Watjes in de omgeving van Chiang Mai. Na de 306 treden, die naar het Watje leiden, overmeesterd te hebben, zien wij dat wij ook met de auto naar boven hadden kunnen rijden. Fools! Ach, gezond zullen wij maar denken!

Zo tegen 11:00 zetten wij koers richting Chiang Dao. Bij de minimale voorbereiding van de reis ben ik op het internet een route van 4 dagen in Noord Thailand tegengekomen van Budget incl. Hotel mogelijkheden en Things to see. Deze gaan wij gebruiken als guideline, mocht iemand interesse hebben stuur dan gerust een mailtje dan stuur ik hem toe. Zo nemen wij op de route naar Chiang Dao eerst nog de afslag naar Mae Sa. Wij willen toch even bij 1 van de vele Olifantenkampen kijken. De route erheen is echt schitterend en wij genieten van onze opnieuw verworven vrijheid met de mechanische benenwagen. Het Olifantencentrum van Mae Sa is erg leuk aangelegd en veel belangrijker nog; de olifanten zien er goed verzorgd uit, waarschijnlijk mede dankzij de vele snoeperijen (bananen en suikerriet) die ze van alle toeristen getrakteerd krijgen. Wij zijn ruim op tijd voor de volgende show maar besluiten die over te slaan na de leuke encounter die wij bij de nursery hebben gehad en het baddertafereel inde rivier hebben aanschouwd. Een olifant moet een olifant zijn! Ja, ik weet dit klinkt dubbel.

Van hieruit de weg terug naar de hoofdweg en zetten weer koers naar Chiang Dao. De mogelijkheid tot het bezichtigen van de fameuze grotten in Chiang Dao zelf slaan wij over want de route met onze extra uitstapjes is toch iets langer geworden als gepland en wij willen vandaag Thaton nog halen. Wij slapen in Thaton in een prima hotel met Biergarten aan de Mae Kok rivier. Daar gaan wij na het dumpen van de bagage dan ook maar meteen even heen. Het is inmiddels dik borrel- en springrolltijd. Gelukkig kunnen wij hier ook meteen blijven eten en wordt er ook nog voor een vuurtje en live entertainment gezorgd. Eten is super…en na deze intensieve dag vallen wij snel in slaap.

7 december  – Mae Sai

Wij krijgen voor vertrek nog een heerlijk ontbijtje aangeboden en gaan dan op weg. Wij stoppen na 15 minuten meteen alweer want wij zien een super grote sinaasappel orchard waar wij even doorheen mogen lopen en waar ze heerlijke koffie hebben.

De route leidt na de eerste koffiestop vrij snel door een behoorlijk bergachtige omgeving waar de uitzichten schitterend zijn. Wij stoppen in het dorpje Mae Salong voor een wandelingetje en iets te drinken om vervolgens kort daarna bij een theeplantage te stoppen. Altijd leuk om te zien hoe dit product nu weer gemaakt wordt en hoe mensen met zo’n alledaags product bezig zijn. De route leidt verder door hele kleine dorpjes waar je nog maar weinig mensen ziet die er niets te zoeken hebben en waarbij je je toch enigzins gaat afvragen of wij nog wel de juiste route aan het volgen zijn. Uiteindelijk komen wij op een weg die niet meer dan een auto breed is en waar alleen nog maar woud te zien is. Vegetatie veranderd om de 20 meter, heel apart. Gelukkig klopt de route nog steeds want door de vele steile bochten en heuvels rijden wij niet meer dan 10km per half uur. Je moet er dan toch niet aan denken dat je die route ook weer terug moet, of? Na het dichtbeboste woud met weg van 1 auto breed staan wij opeens voor een wegafzetting met zware bewaking. Wat wij hier deden en waar wij heen gingen? Ieks?! Er is een zware grensbewaking in dit deel van Thailand met Birma. Om de paar kilometer staat een volgende post met bewakers die altijd wel weer een andere vraag hebben of iets anders van je reispapieren willen zien. Heel bijzonder maar vooral spannend.

Je weet het immers maar nooit.

Om 15:00 rijden wij na deze bijzondere tocht Mae Sai binnen. Er is één hoofdweg die eindigt bij de grenspost met Birma. Zonder er erg in te hebben rijd je zo de grensovergang bijna door maar gelukkig kun je naast de grenspost nog even draaien. Door maar de eerste de beste zijweg in te slaan komen wij bij onze slaapplek van vanavond; een heel net gerenoveerd guesthouse. Wij hebben geen zin om lang moeilijk te doen, dit is goed en de auto kan voor de deur staan. Makkelijk. Wij gooien de spullen neer en ploffen neer op een terrasje voor wat drinken en wat te eten. Tijdens de jungle route zijn wij niet echt veel eetgelegenheden tegen gekomen. Na een lekker soepje kijken wij of wij nog even de grens over kunnen naar Myanmar. Dit gaat helaas niet meer want de post aan de Birmaanse kant is al dicht. Maakt ook niet uit verder eigenlijk hebben wij hier alles wat wij vanavond nodig hebben. Wij lopen nog wat rond over de markt en verbazen ons dat de enige plek waar je wat kunt eten bij de vele straatstalletjes is. Verder niets mis mee maar wij willen even rustig zitten en lopen dus terug naar het restaurant van een paar uur geleden. Omdat er in Mae Sai verder niet zo veel spannends te doen is hebben wij bij de 711 nog wat ontbijt gekocht voor morgenochtend en zijn wij even gaan internetten om al een idee te krijgen van een hotelletje op Koh Samui. Bij het internetten ging onze aandacht echter meer uit naar het jongetje dat naast ons heel druk zat te gamen en daar volop inging. Grappig!

8 december – Chiang Rai

Bedden in dit nieuwe guesthouse zijn harder dan beton dus wij zijn nogal vroeg wakker en besluiten dan maar ook direkt op pad te gaan naar Bon Suap Rak (Golden Triangle). Wij stoppen na een half uurtje bij een café’tje dat helemaal ingebouwd is in Bougainville struiken en drinken daar een lekkere kop koffie met onze 7/11 broodjes.

Eenmaal in Bon Suap Rak parkeren wij de auto en slenteren op onze dooie gemakkie de hele boulevard af. Erg relaxed; helemaal het nu nog niet zo druk is.

Na de boulevard zijn wij nog naar een Wat gelopen waar je een mooi uitzicht had over de Gouden Driehoek. Hebben daar ook wat shirtjes gekocht en zijn daarna heerlijk naast de Mekong gaan lunchen op een super relaxed plekje op afstand van alle touringcars.

Na deze zeer relaxte ochtend rijden wij verder via Chiang Saen naar Chiang Rai. Net voor Chaing Rai nemen wij nog een afslag naar een waterval maar deze blijkt meer een relax plek te zijn voor de Thaien zelf dan fat er veel water te zien is en rijden snel de stad maar in. In Chiang Rai blijven wij in het tweede hotel dat wij zien voor een meer dan redelijke prijs. Uiteraard lopen wij, na het achterlaten van de bagage, meteen even de stad in en dwalen wat rond. Kopen bij de apotheek de spulletje van een verlanglijstje van mensen thuis en relaxen even op de hotelkamer. Gaan dan lekker op een terras wat drinken waar wij uiteindelijk ook maar blijven eten.

9 december  – Chiang Mai

Snel weg hier dus en op naar Chiang Mai.

Wij staan perplex, de eerste twee hotels die wij benaderen zitten VOL! Ons nog niet eerder overkomen. Rijden naar het hotel tegenover het hotel waar wij gezeten hebben toen wij de eerste keer in Chiang Mai zaten en gelukkig hebben zij daar nog 1 kamer. Valt dus ook niet over te onderhandelen. Prima, nemen het want wij weten dat de locatie super is. Gooien zoals gewoonlijk de spullen neer in de kamer en gaan genieten op een terras van onze geslaagde rondrit. Daarna lopen wij de markets over om de laatste dingetjes te kopen die wij eigenlijk niet nodig hebben maar zo leuk is om mee te nemen en gaan dan heerlijk vis eten op Anursan market.

Vandaag staat de laatste etappe van onze rondrit door Noord Thailand op het programma en eigenlijk is die heel simpel: immer gerade aus met eindbestemming Chiang Mai. Eigenlijk is er maar 1 route en die volgen wij dan ook. Tijdens deze rit is niet zo heel veel te zien. Wij stoppen nog bij Charin Garden Resort voor een kop koffie waar ze overigens heerlijk gebak hebben maar waar het wel heel toeristisch is. Waarschijnlijk niet alleen op mijn blaadje aangegeven als bezienswaardigheid. Maken dan nog 1 stop bij een NP waar je, als het water wat hoger zou zijn, volgens mij heerlijk in de rivier zou kunnen zwemmen.

De rit gaat meer dan voorspoedig en beslissen op het laatste moment dan toch nog maar even een zijweg in te slaan omdat er hot springs staan aangegeven op een bord. Eenmaal bij de hotsprings lachen wij ons suf, doe er een foto bij…verdere uitleg overbodig geloof ik.

Omdat wij nog steeds wel redelijk op tijd zijn rijden wij nog even naar Bo Sang. Daar zouden nog veel houtsnijwerk zaakjes moeten zijn. Eenmaal daar is het San Kamphaeng in het groot: umbrella handicraft zaken in overvloed met 1 houtsnijwerk zaakje. Helaas! Wij willen graag wat eten maar ook dat is hier helaas niet te vinden.

10 december 

Op tijd opgestaan want wij willen natuurlijk op tijd naar het vliegveld. Wij hebben geen idee hoe het hier is met de verkeersdrukte ’s ochtends dus better safe then sorry. Wij zijn meer dan op tijd op het vliegveld want er is eigenlijk helemaal geen drukte en Martin is ondertussen zo handig geworden met het links rijden dat het allemaal ook geen moeite kost. Om 8:45 kunnen wij meteen bij Bangkok Airways voor onze vlucht naar Koh Samui inchecken en om 9:00 moeten wij iemand tegenkomen van Journey om de sleutels van de auto af te geven. Ik laat via de info balie toch maar even naar Journey bellen om te vragen waar op het vliegveld ze ons zullen ontmoeten en uit het gesprek krijg ik het vermoeden dat ze ons vergeten waren. Om 9:30 zie ik iemand met veel excuses aan komen lopen. De check gaat snel en wij kunnen in de lounge van Bangkok Airways een kop koffie met wat koekjes nemen. Lekker, had wel trek in een lekkere brownie. Wij gaan door de controles want wij willen nog even iets tax free kopen alvorens te boarden. Wisten wij veel dat je niet tax free kunt shoppen op Chiang Mai airport en helaas wordt kort daarna bekend dat onze vlucht vertraagd is. Hadden beter in de lounge kunnen blijven. Ach nou ja, wij vermaken ons met de soaps op één van de vele tv schermen.

Uiteindelijk boarden wij met een uur vertraging maar verloopt de vlucht gelukkig voorspoedig. Dat hadden wij bijna niet durven geloven bij de eerste aanblik van het vliegtuig… Om 14:00 landen wij op Samui Airport. Dit airport wordt in elk boekje aangegeven als boutique airport en eigenlijk heb je geen flauw benul wat dat betekent totdat je hier aankomt. GEWELDIG! Via de info desk ben je verplicht een taxi te regelen naar je resort. Aangezien wij die nog niet hebben, betaal je aan de hand van het aantal resorts dat je wilt zien. Wij gaan uit van 4, uiteindelijk worden het er gelukkig maar 3. Wij weten dat wij in ieder geval in Bo Phut willen zitten dus dat vergemakkelijkt de keus aanzienlijk en ook hebben wij een paar hotels opgeschreven toen wij in Mae Sai aan het internetten waren. Bo Phut is het rustige, nog wat autenthieke gedeelte van het eiland. Eerste boutique hotel geniet onze voorkeur maar ze hebben maar voor 2 nachten plaats. De tweede valt af en de 3e: Bandara is helemaal goed mede doordat ze ons de prijs berekenen die wij wilden betalen. Die korting hadden wij wel erg snel geregeld…?? Maar goed wij zitten heerlijk, hebben alles wat ons hartje begeerd! Gaan snel even naar de mini mart tegenover het hotel, trekken daarna snel een zwembroek aan en laten de eerste zonnestrallen op onze witte lichamen inwerken.

Eten ’s avonds super gezellig bij een visrestaurant om de hoek van het hotel.

11 december – Koh Samui

Het ontbijt is inclusief in de prijs dus wij staan op tijd op om dat mee te kunnen maken. Ontbijt is tot 11:00 dus heel vroeg hoef je niet op… maar al zou het vroeger zijn dan was ik ervoor opgestaan. Echt alles ligt er!!! Heerlijk! Met volgegeten buik lopen wij naar het strand voor de deur en gaan maar meteen wat calorieën verbranden met een kano tochtje.

De zon is fel dus in plaats van de hele dag in de zon te gaan liggen en als twee doorbakken sardientjes terug te keren naar NL, lopen wij tegen het middaguur naar Fisherman’s village. Daar gaan wij heerlijk op een terrasje zitten en laten wij ons verwennen met een paar hapjes en drankjes. Wij lopen daarna lekker via het strand terug naar ons hotel waar wij op het balkon wat lezen en besluiten tegen het avondeten naar dezelfde tent terug te keren.

12 december 

Wij zijn gister tijdens ons kanotochtje toch iets meer verbrand als wij dachten en besluiten het vandaag wat de zon betreft dus toch nog maar even rustig aan te doen. Na het ontbijt gaan wij onder de plu liggen bij het zwembad en nemen om 13:00 de shuttlebus naar Chaweng Beach. Zodra wij daar aankomen worden wij aangesproken door twee prop-achtige types en wij moeten wat krassen. Jawel, ik heb gewonnen. Ja ja het zal wel, moet alleen even dit en dat en weet ik veel wat nog meer. Tot mijn verbazing zegt Martin ach joh doen wij wel even en vervolgens zitten wij 1,5 uur vast aan iets waar wij geen zin in hebben. Stom, stom, stom. Maar goed. Heb een gratis vakantie in een resort gekregen wat ik waarschijnlijk nooit zal laten verzilveren. Zodra wij verlost zijn, gaan wij op een terrasje zitten en lachen om het feit dat wij hierin getrapt zijn. Vervolgens lopen wij de winkeltjes af en houden het snel voor gezien. Chaweng = Lloret op Koh Samui, niet meer voor ons weggelegd. Wij nemen een taxi terug en nemen nog een heerlijke duik in het zwembad en gaan daarna heerlijk romantisch dineren op het strand.

13 december 

Wij hebben geen plannen vandaag en dat willen wij vooral zo houden. Convesceren na het ontbijt een bedje op het strandje en proberen vooral niet te veel te doen. Lukt aardig totdat de eerste regendruppels beginnen te vallen. Wij verhuizen naar het zwembad als blijkt dat het niet echt doorzet. Ze hebben daar schuiltentjes voor het geval het alsnog losbreekt. Dat losbreken laat trouwens niet lang op zich wachten. Het regent echt hard en ook al best een tijdje dat wij ons afvragen of het ooit nog wel ophoudt. Wij kiezen eieren voor ons geld en gaan lekker warm douchen om daarna lekker op ons terrasje te gaan zitten. Als het dan toch opklaart is het etenstijd en lopen wij nog een keer naar Fishermans village.

14 december 

Laatste ochtend in paradise begint met veel regen en wij bekijken de mogelijkheid om een vlucht eerder naar Bangkok te nemen. Om nou een hele dag te gaan niksen totdat wij om 21:30 de vlucht naar Bangkok kunnen nemen lijkt ons geen best uitzicht. Eerst nog maar even genieten van het ontbijt.

Gelukkig lijkt het na het ontbijt toch weer een beetje op te klaren en daarom besluiten wij toch maar weer het zwempak aan te trekken en lekker bij het zwembad te gaan liggen. Het blijft droog, tenminste tot 14:00. Komt eigenlijk wel goed uit want wij mogen de kamer tot 15:00 houden. Wij hebben dus nu mooi de tijd om nog lekker even te douchen op de kamer voordat wij de bagage naar de receptie moeten brengen. Tja, en dan? Het regent nog steeds en wij besluiten naast het hotel een spelletje te spelen en wat te gaan drinken.

Voordat wij er erg in hebben is het tijd voor de management borrel waar wij vanochtend door de chefkok persoonlijk voor zijn uitgenodigd. Gaan daar maar even heen en genieten van de heerlijke hapjes die de kok bereid heeft. Er staan ook nog twee vrouwtjes van de spa klaar om een korte nek schouder massage te geven. Deze kans laten wij niet schieten. Zijn wij zo meteen lekker relaxed voordat wij met die lange reis terug naar Amsterdam beginnen.

Als de borrel bijna is afgelopen laten wij nog een lampion met vuur het luchtruim in (nemen alle kwade geesten mee), kleden ons nog snel om en gaan dan op weg naar Boutique airport waar wij wachten totdat wij mogen boarden. Toestel is bijna leeg en vlucht verloopt meer dan voorspoedig. Om 23:00 landen wij in Bangkok en moeten naar de incheckbalie voor onze boarding pass naar Amsterdam. Gelukkig konden ze in Samui onze bagage al doorchecken dus die hoeven wij niet meer op te halen. De rij bij China Airlines is alleen al wel heel erg lang en ondanks het feit dat wij geen bagage hebben om in te checken moeten toch gewoon achteraan aansluiten. Het wachten op Bangkok airport verloopt snel mede omdat wij onze laatste Baht willen uitgeven en ook het boarden verloopt soepel ondanks de chaos. Dan begint de lange zit terug naar Amsterdam….