Emiraten Rondreis

Ies en ik zijn de winter heel snel zat en willen ergens naartoe waar de zon lekker schijnt, waar we niet te kampen hebben met uren jetlag en het liefst niet te ver vliegen is. Lijkt onmogelijk? Nee hoor! We gaan met Kras een groepsrondreis maken naar Dubai, Abu Dhabi en Oman.

Route

Agenda

Datum Van  Naar Hotel Opmerkingen
1-apr-18 Amsterdam Vertrek 22:00 Emirates
2-apr-18 Dubai Best Western Premier hotel Aankomt 7:00
3-apr-18 Dubai Best Western Premier hotel
4-apr-18 Dubai Al Ain Mercure Grand Hotel
5-apr-18 OMAN
10-apr-18
11-apr-18 Muscat Dubai Best Western Premier hotel
12-apr-18 Dubai Best Western Premier hotel Bezoek Sharjah
13-apr-18 Dubai Amsterdam Vertrek 14:00

Zondag 1 april 2018 – Dubai

Rond 6 ’s avonds vertrekken we richting Schiphol voor onze vlucht met Emirates en de A380 naar Dubai. Ben benieuwd naar dit vliegtuig. Als we na wat gegeten te hebben richting gate lopen staat hij dat al

imposant te zijn. Jammer genoeg als je eenmaal aan boord gaat merk je eigenlijk helemaal niets van de grote van dit vliegtuig maar wat opvalt is dat hij zo stil is. Leuk om vanuit de cockpit mee te kijken

met de on board camera’s. Om middernacht, onze tijd, krijgen we wat te eten en proberen daarna wat te slapen. Helaas is de Chinees die achter mij zit, die Ies nog tegemoetgekomen is door met hem van plaats te wisselen, totaal niet gediend van het feit dat ik mijn stoel wat achteruitzet. Blijft maar klagen en op mijn arm slaan totdat een stewardess erbij moet komen om hem tot bedaren te brengen. Helaas speelt hetzelfde tafereel zich na 1 uur weer af. Aan mijn stoel sjorrend komt mijn hele omgeving in opstand tegen hem waarna een stewardess hem weer tot bedaren moet brengen. Vergeet het slapen maar!

Maandag 2 april

Om 6:15 lokale tijd landen wij op Dubai international airport. Wederom staan de Chinezen te duwen en te trekken totdat opeens ook een achterdeur opengaat. Wat nu? Met de bus?? Veel te lang voor ieders gevoel rijden wij over de luchthaven om bij de douane te komen. De douane ging gelukkig redelijk snel. Koffer lag ook op de band en na het pinnen van de eerste Dirham sluiten we aan bij de groep. Tenminste we worden door de lokale gids, Chaminda uit Sri Lanka, op een plek gezet waar we met anderen moeten wachten. Het aantal mensen is alleen iets te groot om allemaal bij ons in de groep te zitten dus we zien het zo wel. Nog even wachten op reisbegeleider Paul om vervolgens naar onze bus te gaan waar buschauffeur Khaleed op ons staat te wachten.

Als eerste rijden wij naar de Dubai Marina waar we een half uur naar de eerste wolkenkrabbers en een kleine jachthaven kunnen kijken om vervolgens naar het opgespoten palm eiland te gaan, het bekende kunstmatige eiland dat in de vorm van een palmboom is gemaakt. Hier pakken wij een monorail over de stam van de palm om toch iets van de palmen te zien. Zo kun je links en rechts een glimpse opvangen van de vele luxe huizen die aan de takken van de palm zijn gebouwd. Shakira, Arnold Schwarzenegger zouden hier een huis hebben en het verhaal gaat dat Maradona er een cadeau is gedaan om bekendheden te trekken. Aan het einde van de monorail heb je Hotel Atlantis. Een potsierlijk gebouw met een waterparadijs ernaast.

Bij het eindpunt stappen we weer in de bus om een stuk langs de golfbreker te rijden en ook nog even stoppen. Waar staan we naar te kijken? Stenen? Na de stenen rijden we een klein stukje verder waar we uitzicht hebben op de dubai skyline waarna we naar Madinat Jumeirah rijden. Hier zijn een paar winkeltjes en heb je een mooi uitzicht op de Burj El Arab, een van de bekendste torens van Dubai en een van de meest luxueuze hotels van de wereld.

Na Jumeirah rijden we naar de Emirates mall,die bekend staat om de indoor skibaan. Hier, in de mall, kunnen wij bij het foodcourt ook even iets eten. We zijn een beetje besluiteloos over wat we willen want we zijn toch door de nachtvlucht een beetje ontregeld. De twee uur tijdsverschil zullen hier geen invloed op hebben.

Na de Emirates Mall worden we naar het Best Western Premier hotel gebracht. Eigenlijk was er nergens tijd om te aarden totdat wij bij het hotel aankwamen. In eerste instantie werden wij sleutels gegeven van een kamer die al bezet was waarna we een lege kamer kregen. Het is nu 14:15 en we verzamelen weer om 19:45. Ik wil wel even buiten zitten maar ze hebben alleen een overdekt zwembad. Eerst maar aan de overkant van de straat even wat cola halen. Als die missie geslaagd is, valt Ies in slaap dus ga ik maar even naar de jacuzzi en het ieniemienie zwembadje. Je moet toch iets? Het leuke van de jacuzzie is dat je uitzicht hebt op alle vliegtuigen die net zijn opgestegen en zo ongeveer over je hoofd vliegen. Rond 17:00 ben ik terug in de kamer en proosten Ies en ik met een meegebrachte borrel (alcohol is niet zomaar overal te koop) op de komende vakantie.

Om 19:30 moeten we bij de receptie verzamelen. Wordt eerst de fooienpot gespekt waarna we de bus pakken voor onze dhow dinner cruise op de Dubai Creek. Heb goed trek en verrassend genoeg was het buffet goed te eten. Hele dinner cruise duurt zo’n 2 uur. Bij terugkomst in het hotel, rond 22:30, vallen we snel in slaap.

Dinsdag 3 april

Goed geslapen ondanks de twee keer dat we worden gewekt door de klok radio voor een luid gebed. Om 8 uur gaan we ontbijten.

We worden om 9 uur bij de receptie verwacht. In de bus rijden we eerst naar Bastakya, een soort van nagebouwd dorp van 50 jaar terug. Totaal oninteressant vind ik het op de traditionele windtorens na die door natte doeken voor openingen te hangen voor verkoeling moesten zorgen. De antieke AC zal ik maar zeggen.  We lopen nog langs een restaurant waar ze kamelen burgers hebben alvorens naar het Al Fahidi fort met museum te gaan. Was ik al een x geweest. Sta versteld hoeveel ik er nog van wist. Van heel Dubai overigens. Er is veel bij gebouwd maar het doet zich niet heel anders aan. Best aardig museum overigens maar veel te druk.

Vanuit hier gaan we met de bus naar het abra station waar we de abra over de creek nemen naar de Spice souk. Krijgen welgeteld 15min voor de souk. Vind dat veel te kort en vraag nog om een verlenging maar krijg die niet met de verklaring dat we er in oman nog veel meer gaan krijgen. Wat een bs. Baal ervan en precies waar ik bang voor was, gebeurt ook. Ben pas halverwege, waar Ies en ik van alles te proeven krijgen, en de tijd alweer om is. Mmm.

Lopen vandaar door naar de goud souk. Zien mooie dingetjes maar de tijd is te kort om er echt te gaan winkelen. We moeten door. Als de tred wat sneller zou zijn dan zouden we overal wat langer kunnen kijken. We pakken de bus naar de Dubai Mall. In plaats van 700 winkels zoals in de Emirates mall zijn er hier over de 1200 winkels. Dubai mall staat naast de Burj Khalifa, het hoogste gebouw op dit moment van de wereld met 825 meter, en de Dubai fountains. Om 13:00 en 13:30 is er een show van de fonteinen en dan pas weer om 18:00. We hebben de keuze om na de 2 fonteinen shows mee terug te gaan naar het hotel. Daar hebben wij dus totaal geen zin in (wat moet je in het hotel?) en blijven hier. Er is gelukkig geen avondprogramma dus wij hoeven even niet op de klok te kijken. Wij lijken de enige te zijn die blijven … Na de tweede fonteinen show gaan we naast de fonteinen even lekker op ons dooie gemakje even lunchen. Heerlijk. Even geen gehaast. We laten ons lekker de tijd. Lopen na de lunch nog even naar de souk en nemen de tijd bij de waterval in de mall en gapen dan wat vissen aan bij het aquarium. Vreselijk mooie roggen, stofzuiger haaien en een haai met een kunstgebit ;). Dan lopen we weer naar buiten en gaan even op een terras wat drinken alvorens opnieuw naar de eerste fonteinen show te kijken. De eerste is aardig, tweede teleurstellend. Ik vraag me af of ik nog een half uur wil wachten voor de volgende. Dus wel. Was zeker de moeite waard.

Het is iets over 7 waarna we met geluk een plekje naast de fonteinen op een terras vinden. Zien we nog twee mooie shows tijdens het eten. Sluiten de avond af met nog een en lopen dan naar de monorail. Jemig voordat we daar zijn…pfff…maar als we er eenmaal zijn dan loopt het ook allemaal gesmeerd. Opvallend dat ze aparte coupés hebben voor vrouwen (met kinderen). Wij laten die zitten want als vrouw mag je ook in de andere coupes maar als man mag je dus niet in de vrouwen coupe. Opvallend is dat wij dan ook bijna alleen maar met mannen in de trein staan.

Morgen gaan we naar een moskee in Abu Dhabi waar gepaste kleding noodzakelijk is.  Bij terugkomst in het hotel kijken we, onder het genot van een borrel, wat we naar de moskee morgen aan doen wat een volledige pas sessie tot gevolg heeft. Goed voor de lach spieren. Val slecht in slaap en als dat dan eindelijk lukt worden we weer gewekt door de imam.

Woensdag 4 april – Al Ain

Om 8 uur verzamelen waarna de bus koers zet naar Abu Dhabi. Verenigde Arabische Emiraten bestaat uit 7 Emiraten waarvan Abu Dhabi de grootste is maar Dubai de meest ontwikkelde. Het enige verschil dat we merken van de “grens” overgang is verandering van de kleur van het asfalt. Verder niks. Na de “grens” rijden we als eerste naar het kunstmatige Yas eiland waarop de formule 1 racetrack van Abu Dhabi ligt. We rijden over een brug naar een hotel zodat we een gedeelte van de race track kunnen zien en rijden daarna door naar een shopping mall waar ze een Ferrari tentoonstelling hebben. Zou mij echt gestolen kunnen worden omdat je een kaartje moet kopen, wat wij dus niet doen (geen tijd), en je dus vanaf een afstand een auto ziet. Lekker belangrijk. In dezelfde categorie past ook het nieuwe Louvre dat net geopend is. Wij hebben geen tijd om het te bezoeken maar mogen er even aan snuffelen.

Hierna staat de moskee El Zayed op het programma. De grootste moskee waar ook de oprichter van de Emiraten, El Zayed, ligt begraven in een heel eenvoudig graf. Dit jaar zou hij 100 zijn geworden ware het niet dat hij in 2004 is overleden. Toch wordt dit jaar overal in de Emiraten groot gevierd. Na een strenge kleding en minder intense veiligheidscontrole bewonderen wij de prachtige moskee die van wit marmer uit Macedonie is gemaakt. De pilaren zijn ingelegd met halfedelstenen en de gebedsruimte heeft het grootste handgeknoopte tapijt van de wereld. De moskee is prachtig. Hebben 1,5 uur de tijd om rond te lopen incl lunch, die wij uiteraard niet halen. We lopen liever wat langer door de moskee rond.

Na de moskee gaan we naar een heritage site. Hier kunnen we een foto maken van de Abu Dhabi sky line. Het is heiig dus weinig te zien. Van mij zouden we door mogen rijden net als de volgende twee stops: andere plek voor sky line foto en een palace foto.

Vanuit hier beginnen wij onze route naar Al Ain, onze overnachtingsplaats voor vanavond. Halverwege de berg, waar ons hotel op is gevestigd, worden we over geladen in een kleinere bus waarmee we verder de berg op rijden. Niet dat onze eigen bus de berg niet op zou kunnen komen maar het idee is dat ze geen idee hebben hoe ze in de bergen moeten rijden dus wordt dat op deze manier gedaan. Eenmaal bij het hotel is het redelijk haasten voor het buffet maar daar gaan we nu even niet in mee. Koffer komt ook pas veel later en we willen echt even douchen. Het eten is prima en leren eindelijk de groep en beetje kennen. Na het eten lopen wij nog even om naar het uitzicht te kijken op de berg waar ze dus ook een kleine bobslee baan hebben (??) en gaan dan heerlijk tukken.

Donderdag 5 april 

We worden om 7:50 verwacht voor het busje dat ons weer naar onze eigen bus brengt. Na een half uur rijden komen we bij een fort /museum aan. Zayed is in al Ain geboren dus bij de ingang staat een stamboom van hem en zijn 19 zonen maar zonder zijn 4 vrouwen en 11 dochters. Het museum is klein en wel aardig.

Vandaar lopen we naar een dadel plantage, wordt even voorgedaan hoe ze geplukt worden door iemand de palm in te sturen. Je kunt daarna nog wat dadels van de beste man kopen en gaan we op weg naar de kamelen markt. Prachtig vind ik dit maar wederom krijgen we maar 20min de tijd. Wederom vraag ik om verlenging maar ook hier wordt het wederom niet gegeven. Heb de balen ervan maar verander er niks aan. Meeste kamelen die hier worden verkocht zijn voor de slacht. Het abattoir staat er ook naast. Beetje nasty idee. Van een van de handelaren begrijp ik dat sommige kamelen naar Saudi Arabië gaan voor melk en vlees en andere naar Soedan voor wedstrijden.

Lees hier verder voor Oman

Vrijdag 11 April – Dubai

De paspoortcontrole in Dubai gaat ook snel (international happiness day) en bij de bagage controle lijken in eerste instantie alleen de mannen met hun bagage gecontroleerd te moeten worden. Die euforie is echter van korte duur want uiteindelijk komt er ook een vrouw de bus in en zegt dat wij allemaal onze bagage moeten pakken en mee moeten komen. In een veel te klein kamertje waar nul privacy is voor hetgeen je in je koffer hebt moet hij open gemaakt worden. Bij de eerste twee blijkt al snel dat ze alleen geïnteresseerd zijn in medicijnen. Moet je bij een groepsreis van Kras denk ik niet aan beginnen…als ik aan de beurt ben en ze vraagt of ik medicijnen bij me heb een ik ontkennend antwoord mag ik meteen doorlopen. Bij Ies doen ze moeilijk over haar zakmes maar uiteindelijk mag ze die ook gewoon meenemen. Hele controle neemt helaas ongeveer een uur in beslag. Na het verlaten van de grens is het nog ongeveer 20min rijden naar de bus wissel in Hatta. De bagage wordt overgeladen en wij nemen afscheid van Adil en Isaac en stappen in de VAE bus. Vanuit hier is het nog ongeveer twee uur voordat er bij het hotel in Dubai aankomen. Uiteindelijk komen we in een complete verkeerschaos terecht en zijn wij rond 19:30 bij het hotel. Plan was om nog even naar de fonteinen te gaan kijken maar daar zien we nu vanaf omdat dat te lang zou duren om er te komen. We reden net met de bus langs een Italiaans restaurant en besluiten daar naartoe terug te lopen. Kunnen er heerlijk buiten zitten, langs de grote weg weliswaar maar eten is prima.

Zaterdag 12 april – Sharjah

Slaap slecht. We hadden er in eerste instantie geen erg in maar we zitten in een rokerskamer en Ies is bij de warm water bron meerdere malen door een vreemd beest gebeten en die verging van de jeuk. Niet echt een gezonde nachtrust dus.

Bij het ontbijt is het giga druk. Er is nergens een zitplaats maar gelukkig hebben een paar reisgenoten een tafel voor 4 personen.

Om 9:00 vertrekken we voor de laatste excursie dag richting een ander emiraat: Sharjah. Alvorens vertrek bel ik nog 1 x het telefoonnummer van de kamelen race. De beste man die ik aan de telefoon krijg bevestigd dat er om 14:30 een kamelenrace is vandaag. Bij binnenkomst in de bus wordt er nog even over gediscussieerd maar dan vertrekken wij richting Sharjah. Sharjah is een stuk kleiner dan Dubai en Abu Dhabi maar in opkomst. We rijden er in ongeveer 20 minuten naar toe en onze eerste stop is bij een grote rotonde waar de koran op het centrum gevestigd is. Daarna rijden wij naar een moskee waar we een stuk langs het water kunnen lopen naar een museum. In eerste instantie lijkt me dit niet echt een interessant museum maar uiteindelijk vinden wij dan toch een zaal met info over de Islam. Vind dit wil interessant maar het bezoek had korter kunnen zijn. Vanuit hier rijden we naar een souk waar we eerst een schooltje bezoeken en dan door de souk lopen. Eigenlijk zijn we hier snel klaar want 80% van winkeltjes is nog dicht. Vanuit hier vertrekken wij naar een grote overdekte markt voor groente, fruit, vis en vlees en worden we afgezet bij een goud souk net iets verder op.

Het programma eindigt hier en wij besluiten om om 13:00 met een paar anderen vanuit hier taxi’s te nemen naar de kamelenrace. Dan zijn wij daar rond 14:00. Dat moet ons voldoende tijd geven. De overdekte markt voor vis en vlees is imponerend en ziet er super schoon en fris uit. Nog mooier zijn alle vissersboten die buiten net voor de markt liggen. Vind ik dan. Hier zijn we wel een tijdje zoet. Zelfs zo zoet dat wij de goud souk overslaan en meteen naar het punt lopen waar we afgesproken hebben om de taxi’s te pakken. Tot onze verbazing is iedereen al weg! We stappen in een taxi maar die beste man heeft volgens mij geen idee waar hij heen moet. Gelukkig heeft Ies haar telefoon bij zich en navigeren wij dubbel met zijn systeem en dat van ons.

Om 14:00 zijn we er maar zien nog geen teken van de andere taxi’s. Wij gaan genieten en kijken onze ogen uit. Vanuit meerdere hoeken krijgen wij info over het reilen en zeilen bij een kamelen race. Zo zijn er bijv. twee sjeiks die meerdere kamelen hebben en tegen elkaar laten racen. Op de kameel zit geen jockey maar een robot die door afstandsbediening in een mee racende auto wordt bediend. Het parcours is 8km lang en daar doet een kameel zo’n 12 minuten over. De winnaar wordt door een goedje met saffraan ingesmeerd waardoor hij een oranje kleur krijgt dat zo’n 3 maanden blijft zitten. Het kamelen racen is big business maar in de islam is wedden verboden…De huidige sjeik zit in een van de auto’s die meerijdt. Zoals gezegd, prachtig en wij kijken onze ogen uit. Na de laatste race is er nog een korte huldiging waar de sjeik nog bij aanwezig is waardoor het gekkenhuis van jewelste wordt. Wij dwalen na afloop nog een beetje rond en vragen onze nieuwe camera vriend of hij weet hoe wij weer naar Dubai centrum kunnen komen omdat er nergens taxi’s zijn. Hij stuurt ons naar een bus die blijkbaar gratis tussen Dubai Mall en de racetrack rijdt. Die blijkt echter al weg te rijden als wij in de buurt komen waarna hij ons naar een andere standplaats stuurt. Als we de buschauffeur vragen blijkt hij pas om 7 uur te vertrekken. Het is nu 16:00. Wij gaan even bij het heritage village kijken om vervolgens de bus weg te zien rijden. Gelukkig weet een van de bewakers ons te vertellen dat er meerdere chauffeurs zijn en hij zorgt er wel even voor een. Inmiddels is er ook een andere man die weg wil dus dat scheelt misschien. Na 15 minuten komt de chauffeur en vertrekken wij. Het is al even heerlijk om in de bus met airco te zitten. Nadat wij de snelweg zijn overgestoken stopt de bus opeens aan de kant van de weg. Opeens komen 4 mensen van de groep aan boord. Levensgevaarlijk hier aan de kant van de weg.

Eenmaal bij Dubai Mall gaan we eerst even opfrissen en gaan daarna heerlijk op een terras zitten met uitzicht op de fonteinen. Drinken wat en eten daarna ook wat met heerlijk uitzicht op de fonteinen. Dan pakken we de metro terug naar het hotel. Nieuwe kamer en een heerlijk verfrissende douche!

Vrijdag de 13e

Iets minder druk aan het ontbijt gelukkig vanochtend. Om 9:15 verzamelen bij de bus. Wij hebben nog tijd om naar Dubai Frame te gaan. Dit is de nieuwste attractie in Dubai waar je een gaaf uitzicht hebt op de Dubai skyline. Het is leuk om geweest te zijn en we vermaken ons, naast de grote glazen platen waardoor je naar de grond kunt kijken, met selfies op de toren. Om 11:15 terug bij de bus en terug naar het hotel. Wij hebben 30 minuten voordat wij weer bij de bus moeten staan met bagage voor vertrek richting vliegveld. Einde van de trip. 7 uurtjes vliegen naar huis. Kijk terug op een mooie trip waarin Ies en ik veel lol samen hebben gehad.