Andalusië

Spanje…tja…wat moet ik daar nou voor reden voor hebben? Gewoon heerlijk dus om daar wat dagen heen te gaan.

Route

Agenda

Datum Van Naar Reistijd Hotel Opmerkingen
11 Juni Amsterdam Sevilla 3 uur Hilton Garden Inn Vlucht: 16:40
12 Juni Sevilla Córdoba 1.5 uur Córdoba City Center Mezquite bezoeken
13 Juni Córdoba Granada 4 uur Hotel Alixares
14 Juni Granada Hotel Alixares Alhambra
15 Juni Granada Fuengirola 5 uur Casa Consistorial Relax
16 Juni Fuengirola Antequera 6 uur Parador Via El Chorro
17 Juni Antequera Ronda 2 uur Catalonia Reina Victoria El Torcal
18 Juni Ronda Jerez de la Frontera 3 uur Jándalos
19 Juni Jerez de la Frontera Barceló Montecastillo Paardenshow
20 Juni Jerez de la Frontera Sevilla 2 uur Cervantes
21 Juni Sevilla Cervantes
22 Juni Sevilla Amsterdam 3 uur

11 Juni 2014 – Sevilla

Wij hebben lekker de tijd. Ons vliegtuig vertrekt pas om 16:55 richting Sevilla. Alle tijd dus om lekker alles op te ruimen en in te pakken. Als we daarmee klaar zijn en de krant hebben gelezen gaan we redelijk vroeg naar Schiphol. Liever iets te vroeg dan te laat aangezien wij met het openbaar vervoer gaan. Op Schiphol is het opvallend rustig voor de tijd van het jaar dus check in en douane gaan snel. Wij eten onze lunch in het foodcourt. Slechte keuze! Nooit weer. Wat een ranzige rommel! Als dan ook nog een kind de hele tijd loopt te jengelen besluiten wij ergens anders onze resterende tijd uit te zingen. Vrij kort voor boarding tijd lopen wij nog langs de tax free waar het opeens een drukte van jewelste is dus onze aankoop voor gezien moeten laten. Bij aankomst aan de gate is het meteen doorlopen en instappen. Wij hebben een ruime plek maar dat maakt de vlucht er niet perse plezierig op. Het lijkt wel of alle kinderen op deze vlucht zijn gezet en om beurten even los mogen barsten. Gelukkig is er dan na 2 uur en 40 minuten touchdown op Sevilla airport. Het is 20:00 en volgens de captain nog 34 graden. Lekker! Wij krijgen redelijk snel onze koffer en lopen meteen naar het auto verhuur bedrijf. De nonchalante houding van de medewerkster valt op dit moment slecht helemaal als blijkt dat zelfs road side assistance niet meer inclusief is in het pakket dat we hebben geboekt en ons op die manier toch weer een extra verzekering weet aan te smeren. Wegwezen hier met onze Opel Corsa die er verder netjes uitziet en zelfs van binnen schoongemaakt lijkt te zijn. Dat hebben wij in Spanje ook wel eens anders mee gemaakt. Onze eerste stop is net buiten Sevilla bij het Hilton Garden Inn. Wij willen morgen eerst aan de rondreis beginnen en pas aan het einde Sevilla ontdekken dus hebben wij expres een hotel buiten het centrum geboekt. Dankzij de navigatie is het hotel snel gevonden. Op de weg erheen zagen wij dat er een supermarkt redelijk dicht in de buurt zit dus nadat wij ingecheckt zijn en de bagage in de kamer hebben gegooid, pakken wij de auto nog een keer en gaan wij richting Carrefour wat uiteindelijk de Mercadona wordt omdat wij de afslag naar de Carrefour missen. Wij kopen Cola, Water en Jamon want in dat laatste hebben wij zo’n trek. Inmiddels is het 9 uur en willen wij simplicity dus halen een salade voor ieder bij de Mc en rijden vanuit daar naar de kamer. Mijn hemel wat hebben ze hier veel stoplichten! Parkeren de auto en schenken snel een borrel in en genieten van de jamon en daarna de redelijk eenvoudige salade van de Mc.

12 Juni – Cordoba

Wij hebben geen ontbijt bij het hotel inbegrepen dus hadden wij gisteren in de supermarkt nog wat drinkontbijtjes meegenomen om ons de eerste paar uur door te helpen. Wij gaan op weg naar Córdoba.

Wij hebben geen ontbijt bij het hotel inbegrepen dus hadden wij gisteren in de supermarkt nog wat drinkontbijtjes meegenomen om ons de eerste paar uur door te helpen. Wij gaan op weg naar Córdoba. De eerste kilometers, eigenlijk tot aan Córdoba, rijden wij langs velden met miljoenen zonnebloemen. Schitterend mooi. Wij nemen ergens de afslag om ze van iets dichter bij te bekijken en gaan dan in het dorp koffie drinken en nemen er wat typisch Spaans ontbijt bij (palmera – zoete koek). Rond een uur of 12 komen wij aan in Cordoba. Checken in in een prima kamer en lopen dan meteen naar het oude centrum. Onderweg stoppen wij nog bij een pleintje voor een kop koffie om vervolgens naar de Mezquita te lopen. Uiteraard bezoeken wij deze bijzondere moskee die inmiddels dienst doet als katholieke kerk. Ik vind het een super indrukwekkend gebouw. Na de nodige tijd binnen doorgebracht te hebben, lopen (lees dwalen) wij door de smalle straatjes van de Joodse wijk om vervolgens neer te ploffen op een heerlijk terrasje waar we heerlijke typische streekgerechten eten. Daarna dwalen wij nog heerlijk rond in de straatjes om vervolgens koers te zetten naar de hipermercado om wat ham aan te schaffen om daarna lekker plaats te nemen op ons dakterras met zwembad. Genieten! Daarna even douchen en een restaurantje opzoeken waar we de openingswedstrijd van het wk kunnen volgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Op veel plekken is geen tv beschikbaar. Uiteindelijk lopen wij een uur rond en komen uiteindelijk in een pub naast ons hotel uit waar het heerlijk toeven is met verrukkelijke tapas en wijnen.

13 Juni – Granada

Wij hebben gisteren heerlijk rondgelopen in Cordoba en volgens ons eigen gevoel wel alles gezien wat we hier willen zien. Na het ontbijt gaan we dus verder richting Granada. Wij nemen de B-route. Eerst zien wij nog miljoenen zonnebloemen maar deze worden al snel ingewisseld voor triljoenen olijfbomen. Na een stuk snelweg gaan wij eraf richting Luceno waar wij kijken of wij een bodega kunnen bezoeken. Dat kan maar dan moeten wij over een uur ongeveer terug komen want dan is degene terug die ons meer kan vertellen over het hele wijn proces. Wij geven aan dat wij dan misschien terug komen maar eigenlijk vinden wij een uur wachten te lang. Wij rijden verder richting Zuheros waar je een prachtig uitzicht hebt op een kasteel, dat letterlijk op een rots gebouwd is, en wederom triljoenen olijfbomen. Iets na Zuheros nemen wij de route nacional richting Granada. Onderweg stoppen wij nog bij een lokaal tentje waar ze een lokale bbq aan het organiseren zijn. Voordat wij het weten, krijgen wij door de zeer vriendelijke gastheer een bord jamon voorgeschoteld en kijken wij onze ogen uit door alle sympathieke gebaren om ons heen. Dan rijden wij door om uiteindelijk in een zeer druk Granada aan te komen. Mijn maag draait regelmatig om door alle taferelen die wij meemaken op de snelweg met onoplettende toeristen en de talloze motoren die zigzaggend door de menigte scheuren. Wij hebben twee pogingen nodig om bij ons hotel te komen maar als wij er uiteindelijk zijn dan ziet het er precies zo uit als ik van de omschrijvingen had opgemaakt. Niet echt geweldig dus. Er staat net een bus Chinezen in te checken waardoor het allemaal wat langer duurt. Als wij in onze kamer aankomen, gaan we direct weer terug naar de receptie. Er is gerookt in deze kamer. Wij krijgen een andere kamer waar een heel gezin in had kunnen slapen. El Alhambra

Het is vrij ongezellig maar ach het is maar voor twee avonden. Moeten alleen wel nog een keer naar beneden voor de licht kaart die niet in de kamer aanwezig is. Als ook dat geregeld is en wij de auto geparkeerd hebben, halen wij de reeds geboekte kaarten van het Alhambra op en volgen in de wijk Realejo een van de routes naar beneden naar het centrum. Het is redelijk warm en de weg naar beneden is redelijk steil. Kan nog wat worden terug. Wij glijden nog net niet uit op het asfalt maar als het zou gaan regenen dan zou dit een stuk lastiger worden. Na wat omzwervingen, eten we wat op het plaza Romanilla om daarna koers te zetten naar een Mirador. De weg leidt redelijk steil omhoog door smalle straatjes maar eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over het Alhambra. Vanaf het uitkijkpunt lopen wij weer naar beneden om aan de ander kant via een andere route weer naar boven te lopen naar ons hotel waar we heerlijk bij het zwembad gaan liggen. Op tijd gaan we echter weer terug naar de kamer want we willen op tijd in het centrum bij een tv zijn om naar de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal te gaan kijken. Helemaal apart is dat ze de eerste wedstrijd tegen Spanje moeten spelen. Onze Oranje shirts verraden snel voor wie wij zijn en de meeste kroegen vinden het wel grappig als wij bij hun komen kijken. Uiteindelijk vinden wij een heerlijke kroeg waar wij we heerlijk verwend worden met goede wijn en een gratis pintxo bij elk drankje dat wij bestelen. Heerlijke happen. Uiteindelijk kijken wij de wedstrijd met het personeel, wat andere mensen en een groep jongeren. Het NLse elftal maakt gehakt van Spanje en ze winnen 5-1. Wij worden door de hele kroeg gefeliciteerd en lopen daarna de heuvel weer op naar ons hotel.

15 Juni – Fuengirola

We willen richting Malaga vandaag. Even lekker relaxen aan het strand. We kunnen dat over de snelweg doen maar wij pakken een B route. Niet via de Sierra Nevada wat we eerst wilden gaan doen maar via de A402. Net voor Malaga pakken we de route langs de kust. Snel blijkt dat dat betekent dat je tussen de flatgebouwen rijdt en niet zo zeer langs de kust rijdt, helaas! Bij Malaga rijden wij richting Torremolinos en Benalmadena waar we proberen een hotel te pakken en gaan er zelfs één bekijken maar we veranderen snel van gedachte. We rijden door naar Fuengirola waar we na een behoorlijke zoektocht een ontzettend leuk hotelletje vinden met een prima kamer. Deze is als wij de kamer betreden echter nog niet opgemaakt. Zouden ze meteen gaan regelen. Wij brengen in de tussentijd even de auto weg naar een parkeergarage iets verderop. Op de terug weg stoppen wij even bij een Cerveceria voor een biertje en een paar Tapas om vervolgens nog weer even bij de kamer te stoppen om de spullen aan de kant te leggen. Helaas is de kamer nog steeds niet opgemaakt. Receptie verontschuldigd zich. Wij lopen meteen even naar de haven en het strand om te kijken hoe het er daar uitziet. Als wij daarvan terug zijn, is de kamer opgeruimd en kleden wij ons om naar het zwembad te gaan dat op het dak van het hotel is. Een heel klein zwembadje maar wel de juiste verfrissing geeft. Daarna douchen wij en gaan wij eten in een typische Spaanse kust bar street. Verschrikkelijk!

16 Juni – Antequera

Het hotel heeft geen beschikbaarheid voor vandaag dus besluiten wij om richting Antequera te rijden. Hadden wij ook gisteren kunnen doen maar nu komt het toevallig goed uit dat wij dat niet gedaan hebben. Wij pakken de route richting El Chorro waar grote waterbassins zijn en waar één van de gevaarlijkste wandelroutes van de wereld is “El Caminito del Rey”. De route is al meerdere jaren afgesloten voor publiek maar er zijn nog steeds waaghalzen die zich eraan wagen. Wij willen alleen maar kijken hoe deze eruit ziet. Enige manier om te kijken is vanaf de overkant van de route want zelfs de weg erheen is off limits. Wij rijden nog naar twee miradores over de Embalses en rijden dan via een prachtige route naar Antequera. In Antequera zijn niet zo veel hotels dus wij checken in in een Parador waar wij een heerlijke kamer krijgen. Lopen dan nog even naar het centrum van Antequera om vervolgens heerlijk bij het zwembad te gaan liggen. Daarna gaan we douchen en eten we heerlijk bij een heel typisch Spaans tentje.

17 Juni

De reden waarom ik naar Antequera terug wilde rijden is het natuurreservaat El Torcal. Dit natuurreservaat is anders dan iets dat je ooit gezien hebt. Het lijkt wel of je op de maan loopt. Wij lopen de korte route door het reservaat dat overigens heel makkelijk te volgen is en staan daarna nog uitgebreid te kijken bij el Mirador de la Ventanilla omdat daar geregeld arenden overheen vliegen. Prachtig! Om iets voor 12 rijden wij terug omdat wij om 12 uur uitgecheckt moeten zijn. Achteraf hadden wij de bagage ook wel mee kunnen nemen maar je weet nooit hoe de faciliteiten zijn en hoe veilig je spullen ergens staan. Zou ons wel de mogelijkheid hebben gegeven de langere route te lopen maar we hebben desondanks een goede indruk van het park gekregen. Vonden de stop ook zeker de moeite waard. Als wij de spullen weer in de auto hebben, zetten wij koers richting Ronda.

Als wij de spullen weer in de auto hebben, zetten wij koers richting Ronda. Via wederom een prachtige route komen wij daar tegen 15:00 aan. Een hotel is aan de rand van het centrum zo gevonden. Wij zetten de spullen op de kamer, parkeren de auto en lopen langs de Tajo kloof naar de Puente Nuevo. Een brug die Ronda verbindt. Iets verderop, het oude gedeelte in, zien wij een route die je kunt lopen om de brug iets beter op de foto te zetten. Dat gaan we een stuk lopen. Niet geheel ongevaarlijk wat ook te zien is aan de waarschuwing bij het begin van de route. Het uitzicht is echter fantastisch en met de klim naar boven verdienen we een dik bier en de nodige tapas. Als wij weer richting het hotel lopen zien we een grote winkelstraat waar we nog even doorheen lopen en meerdere pleintjes die interessant kunnen zijn voor vanavond. Net voor het hotel zien we een tienda de jamones en kunnen daar toch niet aan voorbij lopen zonder even wat mee te nemen voor bij het zwembad. Een lekker kaasje hebben ze ook dus nemen we die ook maar mee. Heerlijk toeven bij het zwembad.

18 Juni – Ronda

Jerez de la FronterrsHet is zo donker in de kamer dat we pas laat wakker worden. We lopen even naar de bakker voor wat ontbijt en maken ons dan op voor een trip naar Jerez de la Frontera.

We lopen even naar de bakker voor wat ontbijt en maken ons dan op voor een trip naar Jerez de la Frontera. Ook deze route biedt weer fantastische vergezichten en de nodige schattige dorpjes waar we graag nog weer even doorheen rijden. Op het internet hadden wij vanochtend een evt. hotel opgezocht maar bij aankomst wilde de receptioniste ons niet de internet prijs geven waardoor we verder gereden zijn. Om de hoek vonden wij meteen een ander hotel waar ze ook nog een kamer vrij hadden. Meteen de spullen neergezet en koers gezet naar het centrum. Nog even gekeken of wij bij een sherry producent een tour mee konden doen maar die begonnen allemaal pas om 17:15 en wij willen om 18:00 de tweede partij van het Nederlands elftal tegen Australië zien. Bij een lekker terras gaan zitten en de nodige tapas en bier besteld nadat wij eerst bij een mindere tent waren gaan zitten. Om 17:15 lopen wij in een snel tempo naar het hotel terug omdat wij nog even de juiste kleuren willen gaan aantrekken. Weer terug naar een ander plein waar wij net voor de tv willen gaan zitten als er ook een ander NL stel aankomt. Of wij samen zullen gaan kijken. Prima! Binnen no time zitten er nog meer Nl-ers en ontstaat er een beetje een kamp oranje aan één kant en een kamp anti oranje aan de andere kant. Wel grappig. Na een saaie eerste helft en een spannende tweede winnen wij: 3-2. Om 9 uur moet Spanje nog aantreden tegen Chili. Wij willen ook deze wedstrijd eigenlijk op het terras gaan kijken maar hebben ook trek. Veel zin om hier te eten hebben wij niet. Als wij bij het hotel in de buurt zijn, hebben wij eigenlijk nergens meer zin in en gaan gewoon even naar de super en halen lekkere dingen voor op de kamer. Spanje moet winnen om in de race te blijven maar ook nu redden ze het niet. Het wordt 3-0 voor Chili.

19 Juni – Jerez de la Frontera

Wij slapen als een wolk en worden redelijk laat wakker. Ik wil vandaag naar de Andalusische paarden show en wij lopen dus eerst vanaf het hotel naar de ticket verkoop. Daarna lopen wij even bij Sandeman langs om te kijken wanneer er tours beginnen en gaan dan ontbijten. Net voordat de show begint zijn wij bij de ingang en zien nog even hoe iemand met een Andalusisch paard aan het trainen is. De show is mooi en zeker de moeite waard als je van paarden houdt. Tijdens de pauze lopen wij even naar buiten en geeft ons dat de kans om nog een foto’tje te maken iets wat tijdens de show echt niet mag en niet kan. Ook de tweede helft is mooi om naar te kijken want zeg nou eerlijk dit zijn toch geweldig mooie paarden?

Na afloop van de show lopen wij naar Sandeman want daar zou om 14:15 een tour beginnen. Als wij zien hoe druk het is, laten wij de tour voor gezien. Wij hebben geen zin om met 25 man achter elkaar langs plaatjes te lopen. Wij lopen naar het heerlijke restaurantje van gisteren terug waar wij heerlijk wat eten alvorens naar het hotel terug te keren om naar onze volgende overnachting te rijden: Barcelo Montecastillo. Jerez hadden we wel gezien en naar Sevilla doorrijden hadden wij nog geen zin in. Dus op naar dit hotel net buiten het centrum met heerlijke faciliteiten. Bij aankomst kregen wij meteen een upgrade ondanks het feit dat ik per ongeluk de boeking voor een verkeerde dag had gemaakt. Stommerd. Heerlijk bij het zwembad gelegen en daarna de auto gepakt om een heerlijke maaltijd te nuttigen bij Don Pepe. Wat een verwennerij was dat!

20 Juni – Sevilla

Slapen lekker uit en gaan dan heerlijk uitgebreid ontbijten aan de rand van de golfbaan. Wij hebben totaal geen haast want Sevilla is maar iets meer dan een uur rijden. Voor ons iets meer omdat wij wederom geen zin hebben in de snelweg. Wederom de moeite waard met alle miljoenen zonnebloemen om ons heen. Eenmaal bij Sevilla is het iets moeilijker om een hotel te vinden. We hebben geen hotel geboekt en proberen door de harrewar van straten er één te vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan dus. Uiteindelijk komen wij in het kleinste straatje wat er is een Best Western (nadat we bij een Tryp gestopt waren maar het daar zo druk was dat we meteen doorgereden zijn, een 4 sterren bekeken hadden maar waar het net een gevangenis leek en een ander 4 sterren waar de prijs echt giga was) tegen. Receptie heel vriendelijk en een garage hadden ze ook nog. Ze hadden een patio en daar hadden ze ook nog een kamer aan vrij. Prijs was ook redelijk en dus prima. Achteraf bleek dat wij midden in het centrum zaten…grappig. Even een supermarkt opgezocht, een biertje gedronken, een paar tapas gegeten en even op de patio geluierd. ’s Avonds het centrum ingelopen op zoek naar een eet tentje. Met zo veel keus bijna moeilijk! Maar uiteindelijk gelukt en heerlijk gegeten.

21 Juni

Je zult het bijna niet geloven maar als wij wakker worden is het gewoon bewolkt. Toch maar een korte broek aan. Wij gaan ontbijten op een terrasje wat kennelijk heel populair is want we zien mensen gewoon wachten voor een tafeltje. Als we de rekening krijgen is dit waarschijnlijk ook het duurste tentje van heel Sevilla. Als wij opstaan om de rest van de stad te verkennen begint het gewoon te regenen. Wat is dit nou? Het regent niet hard maar na de redelijk warme dagen die wij gehad hebben, heb ik het nu gewoon koud! Besluiten een tentje binnen te gaan voor een kop thee ( ja, je leest het niet verkeerd). Als het na ruim een half uur dan droog wordt, lopen wij richting Plaza España en lopen daarna langs de Guadalquivir een beetje rond alvorens plaats te nemen op een lekker terrasje om nog even te genieten van alle tapas. ’s Avonds eten we nog lekker even wat om daarna nog wat voetbal te kijken.

22 Juni

Tijd om weer naar huis te gaan. Het vliegtuig vertrekt iets over 10 in de ochtend waardoor we ook weer op een redelijke tijd thuis zijn. Het was heerlijk genieten in