Megève

10 – 13 januari 2014

Ik mag weer naar Genève voor mijn werk en vraag San meteen of ze zin heeft om nog weer een weekendje te gaan skiën. Daar heeft ze gelukkig meteen oren naar. We boeken het vliegtuig en een shuttlel die ons van Geneva Airport naar Megève zal brengen. Lees eigenlijk niet zo veel goede verhalen op het internet over deze shuttle services maar een auto huren is zo onwijs duur dat wij het er maar op gokken. Vlucht verloopt goed en wij zijn op tijd in Genève. Zo op tijd zelfs dat wij eigenlijk wel een bus eerder hadden kunnen nemen maar prima. Wij lunchen even wat in een barretje op het vliegveld en tegen 15:25 lopen wij weer terug naar de “balie” van Chamexpress.

Wij worden ingedeeld met mensen die naar Chamonix gaan. Ben benieuwd of wij daar dan ook eerst nog heen moeten maar uiteindelijk blijkt er een ander busje op ons in Sallanches te wachten die ons verder brengt. Alles loopt eigenlijk zoals het lopen moet en rond de klok van 17:00 komen wij na een sightseeing tour door Megève (aangeboden door onze bestuurder) aan in Chalet de l’Ancolie. Wij krijgen de sleutels van de ietwat kleine kamer met schuin dak maar het is schoon en hier houden wij het best 3 nachten uit. Overdag zijn wij er toch niet. Vraag haar nog wel of ze een kamer heeft zonder schuin dak want ik kan bijna nergens in de kamer recht op staan. Die heeft ze niet meer. Nou, prima dan. Hierna checken wij meteen even hoe ver het lopen is naar de skilift, checken wij even waar wij de ski’s kunnen huren en lopen dan naar de kleine supermarkt waar we even wat te drinken willen kopen. Aardige wandeling langs een pikke donkere straat maar we hebben wat we hebben willen. Hierna ploffen wij even op bed voordat wij in het hotel gaan eten. Eten is prima waarna het slapen redelijk snel vanzelf komt.

Het ziet er een beetje bewolkt uit maar na het ontbijt willen wij toch meteen op de latten. Net voordat de lift open gaat hebben wij ski’s en liftpassen en kunnen wij meteen van start. De sneeuwomstandigheden zijn niet best en er is menig piste gesloten maar wij genieten desalniettemin. Tegen een uur of drie trekt een enorm wolkendek door het dal heen waardoor het lastig is om te zien waar we skiën en met de redelijk slechte staat van de piste besluiten wij om 4 uur er voor vandaag maar mee op te houden. De dal afdaling is afgesloten dus als wij bij de gondel zijn nemen wij die naar beneden. Wij nemen een lekkere warme douche en hangen wat en kletsen veel voordat wij in het hotel restaurant gaan kaasfonduën.

De volgende ochtend is het een stuk kouder als de dag ervoor maar de zon schijnt volop. Als wij op de piste aankomen is er echt NIEMAND! Wij genieten volop van de piste (ondanks de behoorlijke ijsplaten) die ons verbindt met het gedeelte achter Rochebrune maar omdat het zo genieten is nemen we eerst deze piste een paar keer. Wij gaan over het dal met een grote kabinelift en leven ons hier uit. Het is veel drukker aan deze kant van het skigebied. Daarnaast kom je telkens met z’n allen bij dezelfde liften uit waardoor je ook niet echt van de massa weg komt. Na een rustpauze voor wat te drinken willen we terug skiën naar de Mont d’Arbois. Helaas nemen wij ergens een verkeerde afslag. Als wij even twijfelen of wij goed zitten komt er net een groep van 6 langs ons heen gescheurd. Het zal wel goed zijn dan. Twijfel nog steeds en eenmaal beneden wordt mijn twijfel bevestigd als één van de jongens mij vraagt waar hier de ski lift is. Oeps! Zij bellen wat en proberen over een privé terrein verder te komen als ze hardnekkig terug gevloten worden. Ik spreek een wandelaar aan en vraag of hier ergens een lift is. Die is er niet maar ze geven wel aan dat op 5 minuten lopen een ski bus halte is. Dat dan maar doen. De jongens komen achter ons aan. We pakken de eerste de beste bus en dat is er éé die ons meteen bij de Mont d’Arbois afzet. Wij wilden hier toch heen. Het liefst skiënd dat wel, maar ja het is niet anders. Hier nemen wij nog een paar liften voordat wij de gindel weer naar beneden nemen.

Bij de gondel is er een skibus die naar Megève gaat. Omdat wij best ver van Megève afzitten met onze accommodatie en toch ook even Megève gezien willen hebben, pakken wij de skibus erheen. Afhankelijk hoe leuk het is pakken wij de laatste skibus om 19:00 terug of blijven er eten. Megève is echt een leuk skidorp vergeleken met de andere Franse skidorpen maar wel één waar je een behoorlijke gevulde portemonnee mee moet nemen. Wij vinden het hartstikke gezellig en drinken op een plein een glühwein maar besluiten alsnog de laatste bus terug te nemen. Scheelt de taxirit die hier onwijs duur blijkt te zijn en het eten in ons hotel is ook helemaal prima dus helemaal ok.

Voor de laatste skidag hadden ze onwijs slecht weer voorspeld. Als wij wakker worden regent het gelukkig niet! Lekker op tijd eruit dus en gaan met die banaan! Wij willen niks missen zo lang het droog blijft. Het is redelijk bewolkt maar het zicht is goed als dan toch om 13:00 het helemaal betrekt en het opeens begint te sneeuwen als een gek. Wij lunchen in de meest schattige berghut die er hier volgens mij is. De kachel gloeit en de sfeer is er ongedwongen. Het gaat steeds harder sneeuwen dus besluiten wij richting onze gondel naar het dal terug te skiën. Wow! Ondanks het feit dat de sneeuw erg plakt en daardoor minder glijdt geniet ik 100%. Wat een heerlijke sneeuw en wat ziet alles er mooi uit. Wij pakken nog twee keer de gondel naar boven voordat wij een laatste glühwein in de meest decadente berghut drinken die ik ooit gezien heb. Ik durfde er bijna niet met skischoenen naar binnen te gaan. Uiteindelijk is het dan toch 4 uur voordat wij de gondel naar beneden nemen, de ski’s weer inleveren, gelukkig nog even gebruik kunnen maken van onze kamer en dus heerlijk nog warm kunnen douchen voordat wij om 17:45 weer door Cham Express worden opgehaald voor onze transfer terug naar Megève die overigens stipt op tijd bij ons hotel verschijnt. Het is even wachten in Sallanches voor de verbinding maar wij zitten droog wij genieten na dus lekker belangrijk! Ron 19:30 zijn we terug in Genève waar de chauffeur ook nog zo vriendelijk is om ons even naar ons hotel te brengen. Wij bestellen een pizza en kletsen uitgebreid na.

Volgende ochtend gaat San terug naar het vliegveld en ga ik naar mijn werk. Ik heb genoten!