Parijs

Vrijdag 7 September, 2018

We hebben een schitterende zomer in Nederland gehad en het afkicken van deze mooie dagen valt ons zwaar. Op donderdag avond kijken wij waar mooi weer voorspeld wordt in het weekend want de verwachting voor NL is niet best en afhankelijk van de afstand willen we er dan misschien toch op uit. Voordat we gaan slapen, hebben wij nog geen besluit genomen.
Om 2 uur word ik wakker, te vroeg. Om 3 uur nog een keer en om 4 uur maak ik Mart wakker. Zullen we? 45 minuten van een welles/nietes volgen waarna we om 4:45 toch wat spullen pakken en gaan rijden. Wij gaan naar Parijs! In de auto zoekt Mart naar een hotel. Het laatste waar ik zin in heb is door de drukke straten van Parijs te gaan zoeken naar iets waar we kunnen slapen. Voor de eerste stop, een eerste croissant in Frankrijk, is het hotel geboekt. De reis gaat voortvarend. In Antwerpen en Brussel kunnen wij eigenlijk zo doorrijden. In 4,5 uur zijn we in Parijs. De weg naar het hotel duurt nog een uur vanwege de drukte op straat. Op dit moment niet zo erg….het regent!! Hebben wij een goede beslissing genomen? Ik
 kijk op de meteo de France en zie dat er precies een wolkenstrook over Parijs heen gaat. Over 45 minuten moet dat voorbij zijn. Als wij bij het hotel zijn druppelt het nog een beetje na. Wij gooien de spullen op de kamer dat zo groot is als een kleine studentenkamer in Amsterdam maar ziet er fris en goed uit. Parkeren hebben wij via het hotel geregeld en is aan het einde van de straat in een parkeergarage die niet veel groter is als ons hotel. Manoeuvreren door de ronde bochten valt niet mee maar uiteindelijk staat de auto veilig en heel in het aan ons toegewezen parkeervak.

Wij gaan meteen richting metro dat op zo’n 10 minuten lopen is van het hotel door een leuke winkelstraat. Wij stappen bij St. Michel uit. De halte die dicht bij de Notre Dame ligt en op steenworp afstand is van het Quartier Latin waar je veel restaurantjes hebt. Eerst maar even lunchen. We hebben lekker nog twee uur de tijd voordat om 14:00 de free walking tour met Sandemans (waar we ook mee in Dublin hebben gelopen) begint dus we hebben alle tijd en laten het ons welgevallen. Het zonnetje begint te schijnen en we zitten prima op het terras. Zo lekker zelfs dat we even twijfelen of we aan de tour mee gaan doen maar besluiten dat toch maar te gaan doen. In Dublin hebben we wat leuke dingen opgepikt dus misschien wel de moeite waard. We lopen van St. Michel plein naar de Notre Dame, de Conciergerie, Pont Neuf, de pont waar vroeger alle slotjes aan gehangen werden en uiteindelijk het Louvre. Ik kan de jongen niet goed verstaan en hij is telkens zijn verhaal kwijt. De groep is ook veel te groot naar mijn mening, 35 man, dus dat loopt niet lekker in zo’n grote stad. Uiteindelijk moeten wij ergens 20 minuten wachten omdat 2 meiden koffie zijn gaan halen. Vanaf dat moment is hij mij eigenlijk kwijt en besluiten we ook ons eigen ding te gaan doen. Jammer dan. Vanaf het Louvre lopen we door de tuinen naar Place de la Concorde en dan richting Eiffel toren langs de Seine. Een aanzienlijke wandeling maar heb niet zo’n zin in de metro. Zie je niks en wij hebben alle tijd. Heel toevallig komen wij ook langs het memorial van Princess Diana bij de tunnel waar ze overleed.
Bij de Eiffel toren is het druk en tot mijn verbazing kun je er niet meer onderdoor lopen. Overal in Parijs is trouwens opperste paraatheid i.v.m. een evt. aanslag. Overal staan militairen en zijn beroemde toeristische attracties dus goed beveiligd. Wij lopen een beetje bij de Eiffel toren rond en wil eigenlijk even op het gras neer ploffen. Gras is alleen weggelopen en door de regen van vanochtend zie ik dit uiteindelijk niet zo zitten. Wij lopen verder naar een terras waarvan wij menen dat het richting het hotel is. Ploffen neer en bestellen een biertje. De ober komt met twee halve liter Judas aan. Lekker biertje maar wij begrijpen waarom het Judas heet als de rekening komt – 10€ per biertje?? Moet er hard om lachen.
Als ik op de kaart kijk om te achterhalen hoe wij verder naar het hotel moeten blijken wij in de verkeerde richting te zijn gelopen. Het is nog ruim een uur terug lopen naar het hotel. Hebben wij alle twee niet meer zo’n zin in en pakken de dichtstbijzijnde metro.
Terug bij het hotel drinken wij even iets op de kamer en kijken even waar we willen eten. Er zitten genoeg restaurantjes dicht bij ons hotel dus wij hoeven niet ver. Op het internet hadden wij wat uitgezocht maar toen bleek dat deze vol zaten belanden wij uiteindelijk bij een kleine Italiaanse traiteur. Na de uitgebreide lunch van vanmiddag hebben we eigenlijk ook geen zin in iets gecompliceerds en bestellen gewoon lekker wat pasta wat overigens super goed smaakte.
                                                                                                                                                                                Zaterdag 8 September
Wij worden vroeg wakker omdat ze om 6 uur de straat aan het aanvegen zijn. Helemaal niet erg. Het is nog lekker fris buiten en besluiten niet veel later op te staan. Omdat ons hotel op een half uur lopen van Mont Martre ligt besluiten wij lekker te gaan lopen. Heerlijk buiten lopen als de stad aan het ontwaken is. Op een op het eerste oog leuk plekje gaan we ontbijten. De ober heeft het weinig aantal bestellingen niet onder controle dus krijgen alles in etappes waarbij hij nog steeds de helft vergeet. Beetje jammer maar croissant smaakte heerlijk.

Dwalend door de straatjes van Mont Martre komen wij uiteindelijk bij de Sacre Coeur uit. Uiteraard gaan wij daar even naar binnen om een kaarsje aan te steken en ploffen dan even op de trappen neer om naar een muzikant te luisteren die nogal veel aandacht krijgt en een showtje maakt met de menigte. Via de vele straatjes lopen wij terug via Opera en Hausmann naar place de la Concorde. Mart wil graag de Champs Elysees aflopen. Ergens op weg daarheen vinden we een heerlijk plekje waar we eerst genieten van een schaal aan lekkernijen.
De Champs Elysees is verschrikkelijk druk en echt interessant zijn de winkels ook niet. We lopen om de Arc de Triomphe heen en lopen er daarna via de voetgangers tunnel nog even heen. Ook hier kun je er niet meer onderdoor wat vroeger wel kon. Na de nodige foto’s lopen wij terug naar ons hotel. Is nog maar een half uurtje. Eenmaal op de kamer drinken wij even wat en gaan dan om de hoek van ons hotel heerlijk eten. Prachtige Steak Tartare. Kon niet beter.met een heerlijk glas wijn. Zitten hier prima.

Zondag 9 September

Om 16:00 hebben wij een afspraak in NL. De meeste tentjes waar je kunt ontbijten gaan om 9 uur open. Ontbijt in het hotel hebben wij eigenlijk niet zo’n zin in. Wij rijden om 8:30 weg en nemen wel iets onderweg. Heerlijk weekendje was het. Jammer dat de terugreis lang duurde vanwege ongelukken en afgesloten snelwegen. Wij haalden onze afspraak net!