Athene

11 – 14 september 2013

Pfff, wij lopen op ons tandvlees. Nieuwe banen en daardoor gebrek aan tijd heeft ervoor gezorgd dat wij geen dag vrij meer hebben gehad sinds de 3 dagen in Maart toen wij zijn wezen skien. Het is genoeg en echt super last minute willen wij er dan toch voor zorgen dat wij met mijn verjaardag weg zijn. Ik dacht dat last minutes relatief gunstig en makkelijk te boeken waren maar dat valt  tegen. Blijkbaar is ons doel van 4 dagen binnen een normale afstand van NL met geen latere terugkomst als 15 September redelijk ingewikkeld. Zelfs bijna niet te doen zodat ik zelfs naar twee reisbureaus ga waar ik alleen maar reizen krijg aangeboden waarvoor ik ons budget moet verdubbelen. Echt vier dagen voor ons geplande vertrek vind ik een 4 daagse trip naar Athene. Altijd al een keer heen gewild en de uiteindelijke doorslag dit te boeken brengt het voorspelde herfstweer in NL en de heerlijke 30 graden die er voor Athene voorspeld staan.

Op Woensdag ochtend vertrekken wij heel vroeg van huis om de auto bij Skypark te parkeren. Nooit eerder gedaan maar op goed geluk daar een plekje geboekt. Loopt gesmeerd. Binnen 10 minuten komt een transfer busje die voor ons het hek open maakt en ons meeneemt naar Schiphol. Ook bij het inchecken loopt alles redelijk vlot waarna we bij een net te openen kioskje een ontbijtje kopen en vrijwel meteen daarna kunnen boarden.

In 3 uur en 15 minuten landen wij op het vliegveld van Athene waar het al 26 graden is. In NL was het 12 graden en regende het. Op het vliegveld is alles duidelijk en makkelijk. Pakken de metro naar Larissa Station waar wij in ongeveer een uur zijn. Met het plattegrondje van het hotel staan wij na 10 minuten lopen voor het Novotel. Prima kamer waar wij de spullen neerzetten, korte broek aan doen en onze eerste site seeing dag Athene gaan beginnen. Wij bezoeken central Market, eten even wat en slenteren door de Flea Market bij Monastriki. Daarna lopen wij terug naar het hotel waar wij heerlijk plaats nemen op het dakterras waar wij een heerlijk zwembadje hebben met uitzicht op de Acropolis.

Als de zon onder is en het tijd is om te gaan eten, douchen wij en lopen naar een van de restaurantjes die in een folders van de lobby aangemerkt stond. Heerlijk gegeten in een typisch Griekse tent en wat heerlijk om nog lekker buiten te kunnen zitten. Wij lopen niet al te laat naar ons hotel terug want het hotel blijkt niet in de meest prettige wijk van Athene te liggen. Wij voelen ons er geenszins onveilig maar er staat behoorlijk wat blauw op straat en dat zal niet voor niets zijn.

Wij slapen als roosjes en worden redelijk op tijd wakker. Wij besluiten ons vooral niet te haasten maar als het even kan de free walking tour mee te doen die om 10:00 bij het Acropolis museum begint. Toch een beetje haasten dus. Wij nemen de metro en zijn om 10 voor 10 bij de start plek. Wij zien behoorlijk wat mensen staan en twijfelen even of we wel mee willen met de groep. Uiteindelijk besluiten we mee te lopen tot dat wij eigenlijk geen zin meer hebben. Van het Acropolis museum lopen wij naar Hadrians Arch en Zeus, het oude stadion en door een park naar Zappion. Door de nationale tuin naar het parlements gebouw en dan gedelletelijk door Plaka naar de flea market waar we niet doorheen lopen maar via de achteringang naar de andere ingang van de Acropolis lopen waar een berg is met uitzicht op de stad. Ja, we hebben de hele tour meegelopen. Aantal mensen viel uiteindelijk wel mee en wat hadden we te verliezen? Na afscheid en de fooien ronde zijn wij een terrasje op gaan zoeken voor wat verkoeling. Met een heerlijk biertje, wat tzaziki en een Griekse salade vermaken wij ons even met het volk dat voorbij komt gewaggeld. Hierna lopen wij wat door de grootste winkelstraten van Athene in de richting van ons hotel waar wij weer heerlijk van de avond zon genieten op het dak van het hotel.

Tegen etenstijd gaan we op pad naar een ander restaurantje wat inde folder stond maar die blijkt goed verstopt in een van de vele hele donkere straten van Athene. Uiteindelijk laten wij die tent voor gezien want de straten waar we doorheen lopen laten geen goede indruk achter. Uiteindelijk gaan wij bij Monastriki bij een tent zitten waarvan ik meteen mijn twijfels had maar dat kwam misschien ook mede door de net gemaakte wandeling. Helaas was het eten niet echt fantastisch en lang hebben wij er dan ook niet gezeten.Voor de route terug hebben wij ons tot de hoofdstraten beperkt en dat was prima.Bij treugkomst hebben wij vanaf ons dakterras de Acropolis bij night bewonderd onder het genot van een bakje koffie.

Al anderhalve dag in Athene en nog niet de Acropolis opgeweest? Kan niet en daar gaan we dan meteen maar even verandering in brengen. Gistermiddag wilden wij niet meer omdat wij op de uitzichtsberg zagen dat het op de Acropolis zwart stond van de mensen. Volgens de gids kwam dat door de gearriveerde cruise boten. Inmiddels weten we dat het er gewoon altijd druk is. In kolone loop je de laatste passen naar boven maar de moeite waard is het zeker (ook in de steigers waar het geheel al zo’n 40 jaar in staat). Ik vind het overweldigend en het was de trip absoluut meer dan waard. Vanuit de Acropolis lopen wij nog door naar Zeus en de wisseling van de wacht bij de omgekomen soldaat dat bij het parlements gebouw is. Wel leuk m te zien. Daarna dwalen wij door de straatjes van Plaka waarna we op een heerlijk terrasje gaan zitten en genieten.

Tegen een uur of drie lopen wij via de vele straatjes in Plaka richting ons hotel waar we nogmaals genieten van de ondergaande zon op ons dakterras. Wij eten nog een keer bij het restaurant van de eerste avond en pakken dan de spullen voor een makkelijk vertrek morgenochtend.

Ook op de laatste dag loopt eigenlijk alles met metro, vliegtuig en auto gesmeerd . Alleen jammer om met die grijze wolken en regen terug te komen.