Trapani

13 Mei 2011

De laatste paar jaar zijn San en ik steeds lekker met z’n 2-en een paar dagen gaan skiën maar dat kon helaas dit jaar niet doorgaan vanwege werkverplichtingen en de slechte sneeuwcondities toen wij eindelijk wel konden gaan. Maar dat maakte eigenlijk allemaal niet meer uit toen wij op het Internet een retourvlucht naar Trapani vonden voor 40€ pp met nog redelijk gunstige vliegtijden ook. Vanaf Eindhoven vertrekken wij om 18:00 om om 20:30 in Trapani te landen. Na een busreisje van zo’n 20 minuten komen wij aan bij het centrale station van Trapani., een gezellig klein dorp aan de kust van Sicilië. Om de hoek van het bus/treinstation ligt ons hotel al maar we preseteren het toch deze pas na 3x vragen te vinden. Bij aankomst krijgen wij een gerenoveerde kamer op de bovenste verdieping die er prima uitziet en nog eens heel centraal ligt ook. Wij hebben wel zin in iets te eten en te drinken dus na het dumpen van de tassen lopen wij meteen na een aanbeveling van de receptioniste. Na 15 minuten lopen beginnen wij echter erg te twijfelen aan de buurt waar we lopen en besluiten het te vragen in een winkeltje waar de eigenaar wel heel erg zijn best doet om ons de goede richting te wijzen. Zitten wij hier dan echt heel erg “fout”? In ieder geval zijn wij blij als wij dan toch eindelijk in het auto vrije centrum aankomen en ook de aanbeveling van het hotel vinden. “Il Gusto” ziet er top uit en op dit belachelijke tijdstip is er zelfs een tafeltje op het terras beschikbaar voor ons. Zo eerst lekker een biertje en dan een heerlijk glaasje Italiaanse witte wijn met een overheerlijke Ensalata Caprese en daarna een overweldigend lekker stuk tonijn. Zo lekker heb ik dit nog niet vaak gehad. Heerlijk heerlijk heerlijk!

14 Mei

De volgende dag schijnt de zon lekker maar doen wij het vooral rustig aan. Wij lopen eerst een beetje door het dorp en komen bij een toeristen centrumpje waar we wat info vragen. Besluiten eerst op een terras wat te ontbijten met typische koekjes van hier waaronder de Canoli. Naast het cafe ziet San een paar fietsen staan waarna ze meteen even vraagt of wij die kunnen huren. Te huur zijn ze niet maar lenen mogen wij ze wel as wij een identiteitskaart bij ze achterlaten. Helaas hebben wij die niet bij ons maar mijn Zilveren Kruis pasje vinden ze voldoende. Perfekt! Wij zetten meteen koers naar de zoutvlaktes waar Trapani mede om bekend is. Op de weg daarheen komen wij nog langs een supermarkt waar wij meteen nog even wat water en wat extra zonnebrand kopen. Zeker geen overbodige luxe! Wij fietsen langs de vlaktes en zien een ingang waar wij met fiets ook overheen mogen fietsen. Een beetje off the beaten track zie je toch meer en ik vind het genieten. Daarna lopen wij een Visitors Centre in en fietsen nog even door naar het museum. Het museum is niet de moeite waard maar de weg erheen vinden wij meer dan de moeite waard.

Als wij terug zijn in Trapani brengen wij meteen even de fietsen terug en gaan daarna een heerlijk stuk foccacia eten. Als wij die op hebben zouden wij wel een tukkie kunnen doen maar besluiten de bus te pakken naar Erice kabelbaan. Daar aankomend en bij het zien van de “eitjes” missen wij de wintersport toch heel even.  Het is niet druk bij de kabelbaan en binnen een minuut of 10 staan wij boven op de berg waar zich een klein dorpje bevindt waar een autorally net op het punt staat te gaan starten. Wij willen eigenlijk even kijken maar het duurt ons te lang en gaan maar even door het bergdorpje dwalen. Knus en gezellig waar vooral veel bakkertjes met veel zelfgemaakte zoetigheid zitten. Kunnen wij natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan en gaan genieten van zoete dingetjes met een heerlijke bak Italiaanse koffie. Daarna lopen wij nog wat rond. Proberen 1 van de twee uitgestippelde routes te volgen maar als wij die telkens kwijt zijn lopen wij zelf maar wat rond. Om een uur of 4 nemen wij de kabelbaan weer naar beneden en genieten wij nog van het mooie uitzicht dat deze biedt. Wij moeten even wachten op de bus maar eenmaal in Trapani vinden wij het zonde om nu naar het hotel te lopen gezien het feit het nog zo mooi weer is. Wij zoeken een terras in de zon maar die zijn moeilijk te vinden. Ook wel begrijpelijk want als het hier echt zomer is wil je waarschijnlijk nooit in de zon zitten. Voordat wij dat bedacht hebben, zijn wij al een bruiloft, meerdere kerkjes, cruiseboot en 300 steegjes verder en ploffen dan echt neer op een terras waar het heerlijk toeven en mensen kijken is.

Als het drankje op is, begeven wij ons naar ons hotel en gaan dan douchen om daarna een restaurantje op te zoeken die in ons reisgidsje staat. Wij zijn net op tijd. Wij zijn de eersten maar niet de laatsten maar wij zijn snel weg. Het eten is niet te vergelijken met gisteren en als ik op mijn sla een worm vind dan hoef ik niet meer. Betalen en wegwezen. Wij drinken nog een bakje thee in de kamer en gaan lekker slapen.

15 Mei

Als wij opstaan schijnt de zon nog lekker. Wij hebben wat tijd want wij willen de ferryboot om 10:40 naar Favignana nemen. Omdat wij het zo rustig aandoen moeten wij uiteindelijk toch nog weer wat haast maken en al lopende halen wij een croissantje bij een cafe’tje alvorens de kaartjes voor de ferry te kopen. Uiteindelijk hebben wij alle tijd want de boot vertrekt veel later als stond aangegeven. Kunnen dus nog lekker langs de kade ons croissantje opeten. De boot doet er zo’n 35 minuten over ook omdat wij eerst nog bij een ander eilandje stoppen waar zo goed als niemand de boot op of afgaat.

Eenmaal op het eiland zie ik een toeristen treintje staan waarmee je een rondje over het eiland kunt maken. Ik denk hop instappen maar uiteindelijk lopen wij toch eerst even het aangrenzende stadje aan de haven in. Knus dorpje waar op zondag van alles te beleven is. Wij lopen een beetje rond en drinken een kop koffie waarbij wij besluiten wat wij gaan doen want al snel is duidelijk dat je niet zomaar naar een baaitje kan lopen. Logisch beredeneerd lopen wij terug naar de haven want wij denken dat bij elke aankomst van een boot er wel een toeristen treintje zal staan. Behalve nu dan….siesta! Lopen terug naar het dorp om te vragen hoe wij bij een baai kunnen komen en eigenlijk komen ze allemaal met hetzelfde antwoord: taxi. Eigenlijk het laatste waar wij zin in hebben en omdat het al tegen lunchtijd loopt besluiten wij eerst maar wat te gaan eten en daarna maar verder te zien. Wij eten heerlijk op het terras met een lekker wijntje en als wij klaar zijn begint het te…..regenen! En nu? Ons retourticket is pas om 17:15 en het is nu 14:00. Hier nog 3 uur wachten zien wij niet zitten want naar een baai gaan terwijl het regent; daar zien wij ook de voordelen niet van in. Wij lopen terug naar de haven en kijken of wij onze terugreis kunnen vervroegen. Dat kan tegen een boete die wij dan maar accepteren want eerlijk gezegd weten wij niet zo goed wat wij hier nog moeten doen in de regen. Als wij in Trapani terug zijn druppelt het nog steeds en wij besluiten dan maar naar het hotel terug te gaan en daar maar lekker wat te niksen met een boekje en een kop thee. Bevalt goed.

Omdat wij gister echt slecht hebben gegeten, willen wij vandaag weer iets lekkers dus besluiten we na een lekkere borrel op een terras (met af en toe een regendrup) weer terug te gaan naar het restaurant van de eerste avond. Het begint steeds harder te regenen en wij willen dus graag binnen zitten. Net op tijd komen wij aan want ze hebben nog 1 tafeltje. Wij beginnen met een overheerlijke garnalencocktail en een insalata caprese. In plaats van 1 bol krijg ik er nu 2. Was 1 niet genoeg? Ik vrees nu al voor de grootte van het stuk tonijn. En inderdaad ondanks mijn verzoek voor een kleiner stuk is het weer veel te veel. Genieten hier in Il Gusto.

16 Mei

Laatse ochtend Trapani. De wolken zijn nog niet weg en helemaal niet rondom Erice. Wij douchen, checken uit, laten de bagage bij de receptie staan en gaan richting vismarkt. Leuk om al deze bedrijvigheid te zien. Als ik hier zou wonen zou ik het wel weten. Wij halen een croissantje bij een lokale bakker en eten deze bij de haven op waar alle vissers hun netten aan het repareren zijn na de ochtendvangst. Ik hou hier van. Lopen na het ontbijt verder langs andere marktkraampjes, kopen wat vers fruit en lopen verder. Besluiten op een terrasje in de zon nog een lekker bakje Italiaanse koffie te drinken en dan rustig richting hotel te lopen.. Op de weg daarheen kopen wij nog een heerlijk stuk foccacia voor de lunch en halen dan de bagage op bij het hotel en gaan dan richting busstation waar net de bus voor die die wij wilden nemen aan komt rijden. Nou dan deze maar. Het weer wordt steeds beter en als wij bij het vliegveld zijn, schijnt de zon weer volop en besluiten wij dus lekker buiten in de zon ons stukje foccacia op te eten. Wij hebben nog genoeg tijd voor een spelletje en gaan dan door de douane. Wij staan lang te wachten in een tunnel voordat wij mogen instappen maar voor de rest loopt de reis voorspoedig. Lekker weekendje waarbij we genoten hebben van zon, zee en de Italiaanse keuken en gastronomie.