Elfstedentocht

15 juli 2010

Wat geef je iemand met zijn verjaardag die alles al heeft en het hartstikke leuk vindt om te fietsen? Een rondje Friese Elfsteden natuurlijk. Zo kwam het dat wij vanochtend vroeg richting Oudemirdum reden om daar aan dit avontuur van 240km te beginnen. Met de fietsen achterin parkeerden wij de auto bij een camping om de eerste 15km, richting Stavoren, flink tegen de wind in te moeten fietsen. Het “waarom ben ik hieraan begonnen” kwam toen al geregeld voorbij geflitst maar liet ons natuurlijk niet meteen klein krijgen. Omdat wij een stempelkaart hadden, hebben wij in Stavoren in de eerste de beste kroeg meteen een stempel gehaald en zijn daarna doorgefietst naar Hindelopen. In Hindelopen kwamen wij voor de stempel bij een VVV kantoor terecht waar ze een fraai exemplaar op onze kaart zette waardoor wij ook meteen besloten alleen nog maar bij de VVV kantoren een stempel te halen. Sinds kort hebben ze de elfsteden fietstocht aangepast zodat je ook langs de bezienswaardigheden van een “stad” komt. In Hindelopen hebben we de extra loop meteen in de gaten maar het is geen grote dus nemen wij die extra km graag mee. Na Hindelopen komen wij in Workum, een wat groter “dorp” met voor ons als enig doel een stempel halen. Nadat wij die op zak hebben, fietsen wij door naar Bolsward. Hier stoppen wij uiteraard voor een stempel en even om wat calorieën bij te tanken op het terras van een cafe restaurant. Wij kijken meteen even op een kaart waar ongeveer de Bed & Brochjes liggen waar wij evt. vanavond zouden willen gaan slapen en stellen ons een doel (in de ruime zin van het woord want bij aanvang hadden wij al gezegd als wij geen zin meer hebben stoppen wij ermee). Na Bolsward volgen nog Harlingen en Franeker waar wij bij het Planetarium een bakkie koffie drinken en even wat energie opdoen voor onze laatste km. Wij wilden Franeker graag halen op dag 1 maar het tempo zit er lekker in dus wij besluiten nog even een paar km door te fietsen. Na het bereiken van het doel merken wij dat het ook meteen moeilijker is om krachten te vinden om verder te gaan en besluiten wij dus 20km na Franeker, bij St Annaparochie, er alsnog mee op te houden. Wij bellen twee B&B’s. Helaas moeten wij voor beide nog zo’n 4km in de verkeerde richting uit fietsen en besluiten uiteindelijk naar de B&B te gaan waar ook twee cafeterias in het dorp zijn die plate service hebben. Eenmaal in St. Jacobiparochie laat de vrouw des huizes ons de kamer zien en kan ze ons ook van een biertje voorzien. Naar dat laatste keken wij de laatste km al uit. Heerlijke beloning voor de 105km die wij hebben gefietst! Dan even douchen en lopen daarna (wat heerlijk even geen fiets) naar één van de cafeterias. Gelukkig hebben ze ook nog wat andere dingen op de kaart staan dan alleen frituur en genieten wij van een lekker bord nasi. Bij terugkomst lezen wij nog wat in de oponthoudsruimte en gaan dan snel slapen.

 

16 juli

Wij zijn redelijk bij tijds wakker waardoor wij veel te vroeg bij het ontbijt zitten. Wij nemen de kaart nog even ter hand en stellen ons een nieuw doel voor vandaag. Doel is vooruitstrevend want wij moeten vandaag bijna alles tegen de wind in fietsen maar wij zien wel waar wij komen. Bij het ontbijt schuiven ietwat later twee stellen aan en al snel worden routes met elkaar uitgewisseld. Na het ontbijt betalen wij de gastvrouw en zetten wij koers naar Dokkum. De route is niet echt indrukwekkend en als ik niet als missie had om van elke stad een stempel op mijn kaart te hebben, had ik Dokkum misschien wel links laten liggen ondanks het feit dat het een leuk “dorp” is. Als wij daar uiteindelijk zijn drinken wij wat op een terras om moed te verzamelen voor het volgende stuk dat geheel tegen de wind in zal moeten worden afgelegd. De 25km naar Leeuwarden lijken er wel 100 te zijn en wij zijn blij als wij er zijn en op een terras neer kunnen ploffen. Als wij wat gegeten hebben begint het helaas ook te regenen maar houdt dat gelukkig binnen 10 minuten ook weer op. Wij halen een stempel en vervolgen de route naar ons doel van vandaag: Sneek. De eerste 10 km naar Sneek gaan voorspoedig ook al is dit wederom tegen de wind in maar de laatste 12km is helaas weer afzien. Buiten de bebouwde kom weg met windkracht 4 recht van voren. Wij zijn blij als wij het bord van Sneek zien. Eenmaal in het centrum besluiten wij er echter niet te blijven; het is ontzettend druk en daar hebben wij na onze inspanningen eigenlijk niet zo’n trek in. Als wij bij de VVV in Sneek dan ook horen dat de VVV in Ijlst pas om 17:00 dichtgaat (het is nu 15:45) en niet om 16:00 besluiten wij toch nog even door te fietsen. Die 6km zullen het verschil niet meer maken. Eenmaal in Ijlst halen wij natuurlijk eerst een stempel en belt de vrouw van de VVV ook meteen haar overbuurvrouw die een B&B heeft en hier vlak om de hoek zit. Zij heeft plek maar eenmaal daar blijkt B&B een groot woord te zijn. Toch besluiten wij te blijven, na een behoorlijke aarzeling van mijn kant, want wij zijn wel toe aan een biertje en er zit een grote kroeg aan de andere kant van de straat. Dus snel douchen, niet te veel over nadenken en neerploffen op het terras voor BIER. Ook nu weer heeeeerlijk na de 95km die wij vandaag hebben afgelegd waarvan minstens 60 tegen de wind in. Als het wat frisser wordt verplaatsen wij ons naar binnen waar wij wat krantjes lezen alvorens te gaan eten. Na het afrekenen lopen wij nog een rondje totdat wij het naar bed gaan niet langer kunnen uitstellen. Snel ogen dicht dan zie je niets!

17 juli

De kerkklok hangt zo ongeveer op het dak van het pension dus wij zijn wederom vroeg wakker. Wij douchen snel en ontbijten bij de gastvrouw. Ze heeft erg haar best gedaan en wij zijn na het praatje met haar toch wel blij dat wij gebleven zijn ipv naar een onpersoonlijke tent door te fietsen. Wij hoeven de kaart niet te pakken voor het nieuwe doel. Wij weten dat de auto +/- 40km hier vandaan staat dus dat is eindpunt en tevens doel voor vandaag.

Als wij in Sloten aankomen willen wij natuurlijk een stempel halen maar helaas gaat de VVV pas om 13:00 open. Hier gaan wij niet op wachten en halen de laatste stempel bij een kroeg. Had gewoon zo moeten zijn. Om +/- 11:00 komen wij weer aan bij de auto en zijn we eigenlijk wel blij. Voornamelijk omdat wij dit nu eindelijk een keer gedaan hebben maar natuurlijk ook dat wij het er weer heelhuids vanaf gebracht hebben. Ik vond het hartstikke leuk om te doen maar vond de route niet echt fascinerend. Dus zo’n lange afstand fietsen is zeker voor herhaling vatbaar maar dan een wat afwisselendere route.