Knegsel

7 – 9 Augustus, 2021

Vorig jaar hebben we ons jaarlijkse fiets uitje helaas niet kunnen voltooien maar daarom hebben we er dit jaar alleen maar meer zin in. Ik laat Chris plaats van bestemming bepalen. Zij hebben immers op veel meer plaatsen al gefietst en ons maakt het niet uit. Of wij naar Valkenswaard willen? Brabantse land? Helemaal goed en relatief dichtbij dus ook geen uren in de auto. Of ik even wilde helpen met een B&B zoeken? Uurtje googelen bracht ons bij Aan ’t Groen in Knegsel. Een B&B met twee kamers en per kamer eigen sanitaire voorzieningen. Ik had persoonlijk nog nooit van Knegsel gehoord maar door nog wat verder te googelen vond ik ook meteen de eerste fietsroute langs de 8 zaligheden. Ook daar had ik nog nooit van gehoord maar kennelijk zijn de 8 Selligheden de van oorsprong schertsende benaming voor een achttal van oudsher armoedige dorpen uit de Noord Brabantse Kempen, ten zuidwesten van Eindhoven. Het betreft de dorpen Duizel, Eersel, Hulsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel en Wintelre. Deze dorpen hebben met elkaar gemeen dat ze in zekere zin allemaal uitgaan op -sel. De naamgeving verwijst naar de armoede. Hoewel de dorpen Duizel en Wintelre niet op -sel eindigen, worden ze taalkundig gezien alsnog bij de Acht Zaligheden gerekend. Zo werd Duizel van oudsher geschreven als Duijsel en wordt Wintelre in de volksmond Wijntersel (Wintersel) genoemd.

Op zaterdag hebben we om 10:00 in Knegsel bij de B&B afgesproken. Was het plan om dan meteen op de fiets te stappen maar de eigenaar van de B&B heeft zelfgemaakte appeltaart in de koelkast gezet dus we beginnen eerst maar even met koffie met gebak en stappen dan op de trappers. Nog meer reden om een blokje om te gaan.

Er is een route van 37km gepland maar uiteindelijk komen we na een zeer leuke en afwisselende route door bos en over heide met 51km weer thuis. Eerste biertje willen we buiten in de tuin nuttigen maar dan begint het al snel te regenen en verplaatsen we ons naar binnen waar de mannen met een biertje de Olympische spelen even kijken en Chris en ik de boekjes doorbladeren die in de B&B liggen met leuke wetenswaardigheden en de route van morgen langs de 8 zaligheden daar een beetje op aanpassen.

Na borrel uur en snel gedoucht te hebben gaan we richting restaurant De Kempen dat op 10 minuutjes lopen van de B&B zit en waar we prima eten.

De volgende ochtend schijnt het zonnetje matigjes waardoor we er toch maar voor kiezen om het ontbijt binnen te nuttigen. Rond 10:30, net voordat we vertrekken, trekken we nog maar even een extra shirt aan want heel erg hoopvol ziet het er niet uit. Maar we zijn nog geen km verder of alle truien gaan uit. Dit ritueel herhaalt zich tijdens de rit een paar keer.

De eerste stop is bij een ieniemienie kerkje waar ik even een kaarsje aansteek en waar de rest zich staat te vergapen aan een nieuwe fiets. Niet veel later fietsen wij Eersel in waar we erachter komen dat we de tinteltuin voorbij gefietst zijn waar we de eerste echte stop wilden maken. Stukje terug toch maar en ach ja de tuin was even leuk om gezien te hebben en leuk om even een kop koffie gedronken te hebben. Of het de detour waard was? Vast staat dat we nog niet erg opschieten dus we willen nu even een stukje fietsen.

We vervolgen de route via Duizel, Hapert en de Kempense Heide waar we lunchen met broodjes van het ontbijt. Hier besluiten we dat we toch ook even langs de dodendraad willen fietsen uit de eerste wereldoorlog. Weer wat nieuws. Had ik nog nooit van gehoord en voor degenen met mij; dodendraad was een 332 kilometer lange draadversperring die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetters van België werd aangelegd langs de grens tussen het bezette België en het neutrale Nederland. Interessant. Even bij dit stukje geschiedenis stilstaan en dan weer verder onder zeer dreigende wolken. We komen nog net op tijd aan in Bladel waar we even kunnen schuilen.

Hier besluiten we dan ook meteen of we nog langs het grote en het kleine meer willen fietsen. Is namelijk een stukje om. Eigenlijk is het onze eer te na om dat niet te doen omdat het opeens weer opklaart ook al steekt er wel een gemeen windje op. De twee meren zijn niet super imposant maar de route daarna door vele veldbloemen des te meer.

Rond 17:00 zijn we weer terug bij de B&B en was het rondje van de oorspronkelijke 58km toch iets verder.
We ploffen buiten in het avond zonnetje neer met een drankje en genieten nog even na voordat we de route van morgen even bekijken, douchen en weer naar het restaurant lopen waar we gisteren ook hebben gegeten we waar we wederom prima eten.

Als we wakker worden horen we alleen maar wind en ziet het er nog niet echt gezellig uit maar tegen de tijd dat we willen gaan ontbijten schijnt toch weer een vaag zonnetje en kunnen we zelfs buiten ontbijten. Dus na wat twijfel beginnen we toch aan de laatste tocht.

Prima afsluitende tocht van een kleine 40 Km. We hoeven maar 1x voor wat regen te schuilen en bij terugkomst rijden we weer terug naar huis.

Heerlijk weekendje gehad!