Pieterburen

Vrijdag, 30 juli – Zondag 1 Augustus 2021

Sinds Isa me in me Februari heeft verteld dat ze een keer naar Schiermonnikoog is gaan wadlopen staat dit boven aan mijn Corona prioriteiten lijstje van dingen die ik heel graag wil doen. Ik heb al een keer een zwerftocht gemaakt (zie hieronder) maar dit lijkt me next level en super leuk. Ik heb gezocht op internet naar data en als ik een vriendin vertel over mijn plannen is ze meteen enthousiast; zullen we een keer met z’n 4-en gaan? Ja, leuk. Plannen zijn snel gesmeed. Wij gaan het laatste weekend van Juli naar Pieterburen en blijven er 2 nachten slapen. De tocht begint namelijk vroeg, om 7 uur ’s ochtends en dan vanaf onze thuis adressen daarheen rijden in de ochtend zien we niet zitten. Voorkeur heeft avond voor de tocht in Pieterburen en de avond van de tocht zelf in Schiermonnikoog maar helaas regelen ze dat niet dus besluiten we 2 nachten in Pieterburen te blijven.

De hele week voorafgaand aan het weekend lijkt het heel goed weer te worden maar dan slaat opeens uit het niets alles om. Niet alleen het weer speelt niet mee ook het werk van Mart niet die zelfs op donderdag meldt dat hij niet meegaat. Nou vergeet het maar. JE GAAT MEE! Op vrijdag werkt hij nog de hele dag en zelfs in de auto gaat het werk door. Ik rijd lekker door, onderweg bel ik het wadloop centrum nog om te kijken of alles doorgaat – er is wat hoogwater maar vooralsnog gaat alles door zoals gepland- en rond een uur of 5 komen we aan bij ons hotel in Pieterburen. Bernie en Mart zijn er al en laten ons weten waar we kunnen parkeren. Mart gaat aan het werk en wij gaan borrelen! Gelukkig! Ben ik aan toe! Na 2 uur komt Mart ook. Wij willen nog wat proviand voor de volgende dag kopen dus zoeken op maps waar er een supermarkt is. Misschien ook wel leuk om daar dan meteen te eten? Bij het inchecken krijgen Det en Mart te horen dat we ontbijt pakketen meekrijgen omdat we zo vroeg weg moeten, dus besluiten we die voor vertrek op te halen zodat wij deze maar alvast hebben. Helaas krijgen wij hier te horen dat de tocht niet doorgaat!!! Neeee…. kennelijk is zelfs bij laagtij het water te hoog waardoor de tocht niet door kan gaan.

We besluiten toch even naar de supermarkt te rijden om 2 x eten in hetzelfde restaurant te voorkomen maar worden in Eersum lelijk verrast door de Burgemeester dat lijkt uit een tent uit een boek van Steven King waarin toeristen eindigen in een hamburger…hahaha…wij maken rechtsomkeert. Nou, na een drankje was het dan toch met piepende banden Eersum uit. Wij blij.  Mart en Det misschien iets minder die het toch een kans hadden willen geven maar uiteindelijk in Pieterburen niet ontevreden leken met Hamburger XXL en Biefstuk van Weiderund. We hebben het naar onze zin ook al regent het pijpenstelen, hebben wij morgen niet onze tocht en hebben wij het kleine dakraam op onze kamer open laten staan waar Mart z’n bed onder staat! Eten smaakt goed en bij thuiskomst is het bed dan wel zeiknat maar daar heb ik gelukkig snel een oplossing voor gevonden (lees: handdoeken).

Wij slapen als een roos. Alleen de paar muggen houden ons af en toe uit onze slaap.

Volgende ochtend zijn we toch vroeg bij het ontbijt, een uur later dan had gemoeten, maar he…dat is het voordeel van een tocht die niet doorgaat. Wij hebben goed en wel ons ontbijt opgeschept aan het buffet als ik een dame de tafels af zie lopen. Ons is gisteren de optie gegeven om een zwerftocht mee te doen i.p.v. de wadlooptocht naar Schiermonnikoog. Daar hebben wij toen positief op geantwoord maar vrees nu dat dat ook niet mogelijk is door de Noorderwind die roet in het eten bij zowel onze oorspronkelijk tocht heeft gegooid maar nu ook deze. En ja hoor, daar komt ze onze kant op en zegt ze…de tocht gaat niet door. Wij zijn teleurgesteld maar wat wil je nu doen? In ieder geval rustig ontbijtje afmaken.  Heel rustig. Daarna lopen wij even naar de kamer terug om die vreselijke basketbalschoenen van nog geen 10Euro weer uit te trekken en wat comfortabels aan te trekken dat past bij dit Noord Hollandse weer (lees: Regen, koud en nat).

Driekwartier na het nieuws zitten wij in de auto. Waarheen? Euh? Waarheen eigenlijk? Wij rijden semi automatisch richting Lauwersoog. Gaan daar even kijken bij ons oorspronkelijke beginpunt waar het behoorlijk waait en opeens flink begint te regenen.

Op de weg naar Lauwersoog zijn we langs een parkeerplaats gereden waar een paar wandelroutes begonnen. Dat lijkt ons nog wel iets ondanks de regen. We beginnen met de Orchideeën route die zo’n 4 km zou zijn maar die verlengen we met de Duindoornroute. Wij lopen af en toe in de regen maar vind het wel super gezellig en leren via google zoom lens nog wat over de flora en fauna. Alleen helaas geen orchidee gezien.

Bij terugkomst in Pieterburen eisen wij onze koffie met gebak op. Ja, eisen want…we hebben niet wadgelopen dus krijgen wij ook geen gebak met drinken? Na koffie met appeltaart, en heel veel slagroom voor sommigen, besluiten we toch nog naar de Dijk te lopen. If you stay near the Wad you want to see the Wad. En dat gaan we dus ook doen. Op ons dooie gemakje lopen wij richting de Dijk. Als ik wat twijfel begin te krijgen over de snelste route vraag ik een vriendelijke voorbijganger die mij de kortste route via het erf van een boer wijst. Ja, daar mag je kennelijk overheen lopen. Prima. Wij zetten koers voort en komen niet heel veel later met een steeds meer opklarende lucht aan bij de dijk. Even genieten van het uitzicht en dan via Google maps via de kortste route terug. Heel wad gelopen.

Bij terugkomst in het hotel gaat Mart aan het werk en de rest even ontspannen. Het hotel heeft een zwembadJE. Erg warm. Maar voor de stramme spieren misschien wel lekker dus ik besluit me toch het warme water in te begeven. Voelt eigenlijk best lekker…de eerste 10 minuten daarna wordt het me echt te warm en ga ik onze kamer koud douchen.

Als ik dat gedaan heb, ga ik even beneden zitten om Mart niet lastig te vallen. Dan zie ik Mart en Det ook richting piscina vertrekken maar als ook zij hiervan bekomen zijn en gedoucht zijn vraag ik of ze zin hebben een potje Yahtzee met wat drank. YEP! Lekker hoor! Als Mart tegen etenstijd zich ook gedoucht bij ons meldt dan gaan we daarna snel naar het restaurant van gisteren waar we ons 3 gangen menu van ons arrangement gaan oppeuzelen. Smaakt helemaal prima. Daarna lekker naar dromenland.

Toch weer vroeg op en volgens mij zag ik andere gegadigden voor de tocht naar Schiermonnikoog vertrekken. Gisteren nog van alles geprobeerd om misschien vandaag nog mee te kunnen naar Schiermonnikoog maar daar gaven ze me toen al weinig hoop voor. Zelfs nog een paar keer gebeld maar mocht niet baten. Knop om en we gaan vandaag een zwerftocht lopen. Ontbijten, uitchecken, spullen opruimen en melden bij onze gids.

Om 9:15 vertrekken wij met eigen auto richting dijk. HET REGENT!!! Maar ondanks dat heb ik er zin in! Wij lopen de Dijk over, door de schapen heen naar ons eerste portie slib. Heerlijk. Best genieten en gelukkig maken we alle vier geen enge klappen vanwege uitglijden ofzo. Ja we blijven wat plakken in het slib en de een zit wat meer onder de modder dan de ander maar dat mag onze pret niet drukken.

Halverwege de tocht klaart het zowaar iets op en geniet ik nog meer. Wat is dit prachtig. Nee, het is niet de tocht die ik voor ogen had maar ben hier, ben “gezond”, heb hele lieve vrienden bij me, wat wil ik nog meer? Als je denkt dat het niet meer beter kan, probeert iemand een mega oester naar binnen te werken. Lekker. Ding is zo groot dat ze er bijna van gaat kokhalzen.

Nog een 40 minuten baggeren en dan kunnen wij de slib zone of de no slib zone kiezen. Het is me mijn eer te na om de no slib zone te kiezen en doe dat dus niet met het gevolg dat je bij de dijk met modderlaarsjes aan staat. Nou ja lekker belangrijk, er is een was riviertje waar als wij in staan Mart me wijst op een bloedzuiger! Echt? Ja, dacht al dat je niet meer dacht dat ie nog een keer voorbij zou komen maar echt…heb zo’n beesie niet meer gezien sinds Maleisië. Wat doet die hier? Nou , in ieder geval mij niet pesten! Dat weet ik zeker!. Na wat geplons van onze mede kandidaten links en rechts omdat ze ondanks de no slib hier ook niet kunnen blijven staan, kunnen wij de modder hier toch best afspoelen voordat wij bij de auto schone sokken en schoenen aan kunnen trekken.

Wij drinken 10 min verderop nog even een bakje koffie voordat wij ieder onze eigen weg weer naar huis vervolgen.

Niet helemaal het weekend zoals gepland maar ja ach, dat heb je niet altijd onder controle. Wel heerlijk genoten van het samenzijn en de heerlijk buitenlucht. Het was meer dan de moeite waard!

19 juli 2003

Het is er eindelijk van gekomen. Wij zijn met Chris en Folkert wezen wadlopen. Samen met het Wadloopcentrum Pieterburen hebben wij de Noordpolderzijl route gelopen. Voor degene die het na 3 uur op het wad wel weer gezien hebben met uitgebreide vlaktes, veel slib en veel wind is deze route echt aan te raden.