Terschelling

Donderdag, 30 November 2023


Vorig jaar zijn wij met Mart z’n verjaardag naar Terschelling gegaan. We wilden graag even weg naar eigen Gijs meenemen. Ook nu willen we er even tussenuit en willen we Obbe meenemen. Het weer is al weken slecht en De weersvoorspellingen zijn evenmin goed maar we gaan toch op zoek naar een plekje op de waddeneilanden. Omdat Terschelling vorig jaar zo’n succes was durven we dat eigenijk niet meteen weer aan maar komen toch steeds weer op dit eiland uit. Niet langer dubben dan maar een gewoon boeken. Omdat ook het hotel vorig jaar zo goed bevallen was, kijken we ook dat niet meer voor een alternatief. Boot en parkeerplaats en we zijn klaar voor vertrek.
Een week later vertrekken we om 6:30 richting Harlingen. Het is koud. Zo’n 100km voor Harlingen staat de temperatuur op – 5 graden. Brrr. Het aantal km dat we nog kunnen rijden met de auto neemt snel af. We proberen nog ergens te laden maar met deze temperatuur komt er maar heel bestaat iets bij. We laten het na 15 minuten dan ook maar zitten en zien wel bij thuiskomst.
Rond 9 rijden we door een prachtig landschap met prachtige kleuren het parkeer terrein van de veerboot op. Het is spek glad maar ook Obbe merkt dat er iets staat te gebeuren. Hij is nog net niet zo vocaal als Gijs maar laat toch een voorzichtig grommetje van enthousiasme horen.
We lopen richting de terminal en hebben nog net tijd voor een kopje koffie voordat we aan boord gaan. Obbe loopt erbij alsof hij nog nooit iets anders heeft gedaan de trappen op en af en kijkt me vanaf het buiten dek hoe de motoren aan gaan en we uit de haven weg varen. Dan gaan we naar binnen. Kennelijk is dit een tweeverdiepingen schip wat we eerst niet in de gaten hadden. Wij zaten op het dek zonder horeca en waren nogal verbaasd daarover. Toen een van free weinige mensen die bij ons zaten toch met iets te eten maar boven kwam zijn we toch maar even beneden gaan kijken. Kopje koffie gehaald en om 12 uur varen we de haven van West Terschelling binnen.
In de winter rijdt er geen bus op donderdag richting West aan Zee dus we nemen een taxi. Binnen 15min staan we bij de receptie en omdat het rustig is, krijgen we een upgrade maar een suite. Heerlijke kamer met wederom directe toegang tot de duinen met daarachter het strand waar we na het dumpen van de bagage meteen naar toe gaan.


Obbe rent lekker rond en wij genieten van Jet mooie weer en van hem. Bij Midsland an Zee gaan we even bij de branding iets drinken en gaan daar meteen ook even lunchen.
Besluiten na de lunch toch nog even naar Midsland te lopen om bij de coop even wat dingetjes te kopen. Daarna lopen we via het bos terug. Het is inmiddels 5 uur en gaan meteen even naar het zwembad. Helaas is het stoombad defect dus brengen we nog 10 minuten in de sauna door voordat we in de kamer neerploffen, de voetjes omhoog doen en daarna tegen etenstijd richting restaurant van het hotel gaan waar we overigens prima eten.


Vrijdag, 1 December


We worden wakker gemaakt die Obbe die toch wel heel graag naar buiten wil. Niet zo gek met de duinen voor je deur. Hij rent er heerlijk op los.
Bij terugkomst nog heerlijk en kopje thee in bed en gaan richting ontbijt. Hebben besloten vandaag via de buitenkant naar west Terschelling te lopen totdat de receptie ons meldt dat dat bijna niet haalbaar is door alle regen van de afgelopen tijd. We beginnen te lopen en zien wel.
Het heeft gevroren gisteravond en als ziet er prachtig uit. Door de duinen blijkt best wel een uitschot te zijn doordat er op sommige stukken heel veel water ligt en je dus niet altijd maar je route kan blijven volgen. Uiteindelijk komen we langs de kust bij het groene Strand uit in het centrum.
Lopen even bij de VVV binnen, ik heb gisteren de standbus naar het drenkelingenhuisje geboekt en wil graag weten of deze het minimum aantal deelnemers heeft bereikt, en gaan dan die de winkelstraat richting een café. Daar zitten we heerlijk relaxt maar Obbe heeft net voor het einde van de wandeling in iets gerold en stinkt een uur in de wind. Na het eten even naar de Hema en hopen dat ze daar honden shampoo verkopen. Helaas niet maar het het personeel weet me wel te vertellen dat er bij een doe het zelf zaak honden spullen verkocht worden. Inderdaad tussen de vloerbedekking en gordijnen en een half hubo assortiment hebben ze ook honden aloë vera shampoo.
We hadden ons misschien kunnen haasten om ge bus te halen maar besluiten te gaan lopen. Helaas wordt het een evening over het fietspad want helaas is bijna elk p ad door het bos helemaal ondergelopen.
Als we bijna bij het hotel zijn, gaat de zon ook onder dat nog garant staat voor een paar mooie plaatjes.
Bij terugkeer in het hotel gaat Obbe eerst mee onder de douche, zijn eerste keer en wat doet hij het goed, gaan we daarna even zwemmen, drinken een borrel en gaan dan naar de strandtent voor ons hotel, West aan zee waar we heel prima eten.


Zaterdag, 2 December


De bus regeling in de winter is minimaal maar we moeten toch om 12 uur bij heartbreak hotel zijn dat ongeveer aan de andere kant van het eiland ligt. Heb van alles geprobeerd maar het uiteindelijk lopen naar Midsland, daar de bus naar Oosterend en dan nog weer lopen naar heartbreak Hotel.
Ondanks het mooie begin van de dag (het heeft gesneeuwd vannacht) begint het te regenen als we richting Midsland lopen. Zeik nat komen we bij Midsland aan. We hebben nog even tijd voor een kop koffie voordat de bus komt dus dat doen we dan kok.
Op tijd komt de bus en na 20 minuten staan er bij Oosterend. Het is ongeveer een half uur lopen over de Badweg naar het parkeerterrein van het hotel. Wandelen over de weg gaat prima tot het einde. Daar ligt zo veel water dat we door de duinen proberen te lopen maar met de sneeuw krijg je ook dat natte voeten.
We lopen erst met free strandtent mart zie dan op de bevestiging dat wij bij het parkeerterrein moeten zijn.
Het begint er te regenen en helaas laat de bus op zich wachten. Als hij er dan eindelijk is, vraag ik me af hoe Obbe de trap van de safari truck op hast komen maar dat lijkt een ongegronde zorg te zijn. Hij springt er zo in.
We zitten nog maar net als het echt begint te regenen. De chauffeur vertelt iets maar ik zit alleen maar te denken hoe obbe zometeen die trap er af moet. K hoor de chauffeur nog wel zeggen dat het zo opklaart… Pfff.. Ik hoop het maar.
Na 15 minuten blijkt ook mijn zorg over de trap af compleet ongegrond te zijn. Hij huppelt er zo af.
We zijn nu bij een duin waar vroeger een geul was en Terschelling dus eigenlijk uit 2 stukken bestond. Dat is bijelkaar gevoegd.
Het zonnetje begint er tijdens deze stop voorzichtig en beetje doorheen te breken. Het ziet er prachtig uit.
Onze volgende stop is het drenkelingenhuisje. Wel leuk om even te zijn gestopt. Hiermee is excursie ook eigenlijk een beetje tegen het einde op het terug rijden na. Leuk maar zou, als we nu niet al zo veel hadden moeten lopen om er te komen, gewoon gelopen ipv met de bus.
Omdat ik geen zin heb om weer door de duinen te lopen, vraag ik of we met hem mee naar Oosterend mogen rijden. Kennelijk gaat dat niet omdat hij meteen weer vertrekt maar daardoor hoort een vrouw die met anderen en taxi bus heeft dat wij misschien wel mee willen. Mooi. We gaan met de taxi mee tot Midsland tm zien daar wel weer.
Lunchen wat in Midsland en tegen mijn verwachting in wil mart naar huis lopen ipv met de bus. Helaas begint het net te regenen als wij vertrekken maar na 10min schuilen in het bushokje lopen we daarna droog richting restaurant de branding en dan heerlijk over het strand terug naar het hotel.
Eenmaal in het hotel, ondanks dat we moe zijn, gaan we toch even zwemmen, drinken een borrel en gaan dan nog een keer heerlijk eten bij west aan zee.


Zondag, 3 December


Na het eerste rondje pakken we de spullen in, gaan ontbijten, checken uit en lopen dan nog een heerlijk stuk over het strand. Zien zelfs een huiler. Pakken dan de bus en kunnen eigenlijk meteen aan boord. Een rustige terugvaart volgt waarna we helaas daarna eerst gedoemd zijn de auto op te laden voordat we richting huis kunnen.
We hebben weer genoten!


Woensdag, 30 november 2022

Mart is jarig en wij willen lekker weg maar wel met Gijs. Die laten we zolang hij nog bij ons is niet meer alleen. Iets waar we alle drie van genieten… Of Misschien toch iets waar vind het meest van geniet? Hoe dan ook we gaan een paar dagen naar Terschelling. Heb een lekker hotel geboekt in West aan Zee. Tenminste, zag er op de plaatjes goed uit.

De ferry vertrekt vanuit Harlingen om 10:00. Hoeven dus niet in het holst van de nacht te vertrekken maar je wordt toch een uur voor vertrek verwacht op de parkeerplaats en je weet maar nooit met het verkeer dus uiteindelijk is het toch vroeg. Besluiten om niet over de afsluitdijk te rijden omdat de kans op vertraging aan die kant toch aanzienlijke is dan over Lelystad rijden.

Netjes op tijd rijden wij Harlingen binnen. Auto is zo geparkeerd. Gijs is uitzinnig. Staat te blaffen en te springen alsof hij weet dat hij mee mag op avontuur. De wandeling van de parkeerplaats naar de haven is uitstekend want geeft Gijs meteen de mogelijkheid even te plassen. We hebben nog genoeg tijd dus wij drinken eerst nog even koffie bij het café. Laten Gijs nog een x uit voordat we aan boord van van de Willem de Vlamingh.

Er zijn heel weinig mensen aan boord dus kunnen rustig rondlopen. Bij vertrek staan we dan ook eerst even op het bovendek. Zodra we een stuk uit de haven zijn, gaan we toch maar naar binnen. Iets te fris. Gijs is rustig gedurende de 2 uur durende overtocht maar is ook uitgelaten als hij weer van boord mag.

Na desembarking, lopen we meteen even naar de VVV. Even kijken of we daar wat ideeën op kunnen doen voor een paar wandelingen. Niet meteen duidelijk dus koop maar een boekje. Zie ik het later wel in het hotel.

In de wintermaanden rijden er geen bussen naar ons hotel dus we nemen een taxibusje. Zijn zo binnen no time bij het hotel. Check in is gelukkig ook zo gedaan en we zijn blij met de kamer. Lekker ruim en vanuit de kamer lopen we zo de duinen in met daarachter het strand. Voor het eerst dat een hotel een kleedje voor de hond neerlegt en ook een drunk en etensbak neerzet. Wij zetten de spullen snel neer want we willen met Gijs zo snel mogelijk naar het strand. Hij is in de zevende hemel. Rent als een gek alle duinen op en af en heeft het goed naar zijn zin op het strand. We lopen ruim een uur om vervolgens bij het strand paviljoen voor ons hotel even iets te drinken en te lunchen. Maken reservering voor de volgende avond en lopen via de duinen terug naar ons hotel.

Het is inmiddels 4 uur en omdat de bussen niet rijden heeft de receptioniste van het hotel aangeboden dat we met Gijs de hondenkar even uitproberen. Dat gaan we nu dus even proberen. Snel duidelijk dat hij na de dag van vandaag dat helemaal geen behoefte om heeft. Kan het hem ook niet kwalijk nemen. Waren wel heel veel indrukken vandaag. Laten het na een kwartiertje voor gezien.

In het hotel is niks te koop op een glas cola na. Mart mag wel even een fiets lenen. Op 10 minuten fietsen is er een coop. Helemaal prima. Komt verkleumd terug met lekkere hapjes.

Ik ga bij mart z’n terugkomst even naar het zwembad en dobber wat een ga dan nog even het Turkse stoombad in waarna ik even douche en we het ons gezellig maken met een drankje en een hapje.

Om 7:45 lopen we Gijs een inniminnie stukje omdat het gewoon pikkedonker is en gaan daarna in het hotel eten. Vind dat nooit optimaal in het hotel moeten eten maar het was een afweging bij met boeken. Of dicht bij het strand in een ruime kamer of in een kleinere kamer dicht bij een centrum.

We eten verrassend lekker dus opeens niet meer zo’n straf om bij het hotel te moeten eten. Vraag me nu ook af of er wel zoveel open geweest zou zijn.

We laten Gijs na het eten met zaklamp uit een kruipen dan onder de wol.

Donderdag, 1 December

Er is er een jarig, hoera!

Heerlijk! Hoef de deur maar open te doen van de kamer en er rent er een vol enthousiasme naar buiten. Lekker hoor, geen riem of wat dan ook.

Bij terugkomst pak ik de homp speculaas die ik heb meegenomen, zet er de cryptische kaarsjes op, doe Gijs een lint om met een pakje en we zingen de baas toe. Lekker even kopje koffie erbij en nog even nadoezelen. Uurtje later gaan we ontbijten. Alles is aanwezig en omdat Gijs niet alleen op de kamer mag blijven gaat hij mee. Nemen lekker de tijd en besluiten dat we na het de fietskar nog een keer gaan proberen en afhakelijk hoe dat gaat besluiten wij de rest.

Al snel is duidelijk dat GIjs de kar prima vindt maar niet om langer dan 2 minuten in te zitten. Plannen zijn dus nu dat we richting Midsland aan Zee over het strand lopen en vanuit daar zien we wel weer verder.

Zo gezegd zo gedaan. Via de duinen lopen we naar het strand en lopen dan in ongeveer 45 min naar Midsland aan Zee. Drinken daar even een kopje koffie en lopen dan verder naar Midsland. Dit stuk is iets minder leuk omdat je toch vaak over de weg loopt maar Midsland zelf is best gezellig. Wij gaan daar meteen even lunchen en daarna lopen wij via weilanden, waar we nog op een flinke plensbui worden getrakteerd, bos, duinen en strand terug naar ons hotel.

Het is inmiddels alweer 16:30. Ik wil nog lekker even naar het zwembad en naar het Turkse stoombad. Mart doet hetzelfde als ik weer terug ben waarna we aan de borrel gaan.

Tegen etenstijd lopen wij naar de strandtent voor ons hotel. Daar hebben wij zoor vanavond gereserveerd. Ben blij dat ik een zaklamp meeheb wat het is echt pikkedonker. Eten er prima en het wandelingetje terug is net voldoende voor Gijs zodat we er niet nog een keer uit hoeven.

Vrijdag, 2 December

Na het ontbijt lopen wij via de duinen naar de alleenstaande boom bij Hee. Een begrip op dit eiland. Ik had heel graag naar het drenkelingenhuisje gewild maar omdat Gijs de fietskar ook gisteren niet echt een pretje vond en met de bus je nog minstens 1,5 uur aan het lopen bent voordat je er bent, leek dit ons een leuk alternatief. Een heerlijke wandeling door de duinen voert ons erheen. Eenmaal daar is het verder niet iets wat op je bucketlist hoeft te staan maar nu we er toch zijn…Vanuit hier lopen wij verder naar West Terschelling. Wij pakken een route door het bos waar we totaal onverwacht bij het bunker museum uitkomen. Interessant en verder door het bos naar West Terschelling. Niet veel is open en dus gaan we opwarmen in een cafe naast de Brandaris. Laten ons de tijd voor de lunch en in principe zouden wij nu de bus terug kunnen pakken naar het hotel want die rijdt vandaag wel. Toch is dat onze eer te na en besluiten wij via een andere weg weer terug te lopen. Heerlijk door het bos wat nu een uitkomst is gezien de harde wind. Heerlijke wandeling en eenmaal terug bij het hotel zien wij dat we ruim 22km hebben gelopen vandaag. Even opwarmen doen wij bij de openhaard van het hotel waarna ik toch nog weer even naar het zwembad en het Turkse bad ga. Ook dit keer gaat Mart ook even als ik terug ben.

We borrelen lekker en gaan dan nog een keer in het restaurant van het hotel eten. Beviel ons de eerste avond goed en zo hoeven we ook nergens meer heen. Het is een stuk drukker in het hotel maar het eten is nog steeds goed. Via de buitenkant loopt Mart naar onze kamer terug zodat Gijs meteen nog even gelopen heeft en gaan dan lekker onder de wol.

Zaterdag, 3 December

Laatste ochtend op Terschelling. Boot vertrekt om 12:30 uur dus wij hebben de ochtend nog even om lekker over het strand te lopen. Alhoewel, lekker? Er is een zeer harde wind waardoor we flink gezandstraald worden. Maar fijn is het wel. Gijs loopt zijn laatste km’s op het strand waarna wij de spullen bij elkaar pakken en dan richtring bus lopen. Als wij de route met de bus naar West Terschelling rijden, merken wij pas hoe veel km’s we eigenlijk gelopen hebben.

Eenmaal bij de boot moeten wij even wachten voor het inchecken maar als ook die poorten open gaan, loopt eigenlijk alles gesmeerd. De boot vaart weer in 2 uur terug naar Harlingen en als wij daar zijn is het gelukkig droog waardoor wij naar de auto lopen zodat Gijs nog weer even de benen kan strekken voordat wij de auto richting huis pakken.

Heerlijke paar dagen weg!