Slovenië

Ik wilde al heel erg lang graag naar Kroatië en nu het zover is, mis ik iets in de planning. Dat gat is snel opgevuld door het schitterend mooie Slovenië.

Route

Agenda

Datum Van Naar Hotel Opmerkingen
16-jun KROATIE
17-jun Pula Portoroz Hotel Tomi via Rovinj
18-jun Potoroz Bohinj Bohinj Eco Hotel Via Lipica, Grotten en Kasteel Predjama en wijngaarden
19-jun Bohinj NP en meer van Blohinj
20-jun Bohinj Ljubljana Hotel Union
21-jun Ljubljana Opatija
22-jun KROATIE
28-jun

Onze reis is begonnen in Kroatië. Dit is het vervolg daarvan.

Zondag 17 Juni, 2018 – Portoroz

We zetten koers naar overnachting 2; Portoroz in Slovenië. Het is maar 1,5 uur rijden vanuit Rovinj. Alleen de tol en de douane, waar we zowaar onze paspoorten moesten laten zien, houdt wat op. Slovenië is meteen indrukwekkend met de vele wijngaardes en zoutwinnerij waar we doorheen rijden. Bij aankomst in het hotel vinden we het wel even genoeg en gaan lekker bij het zwembad liggen. De temperatuur is inmiddels alweer gestegen naar de 30. Lekker!

Na het genieten bij zwembad gaan we onder de douche en zetten koers naar een restaurant. Helaas is het restaurant van onze keuze gesloten maar belanden bij een prima alternatief. Eten er een heerlijk voorgerecht en een iets minder hoofdgerecht maar zitten er heerlijk aan het strand van Portoroz. Na het eten zijn we in 10 min lopen tegen de berg op weer terug in onze kamer. Slaap lekker!

Maandag 18 juni – Bohinj

We waren op tijd op omdat we nogal wat plannen hadden voor vandaag. Na een prima ontbijt in het hotel gingen we eerst naar Piran. Slechts een kwartiertje rijden van ons hotel. Zoals overal kun je nergens in de stad zelf parkeren dus doen wij dat in een parking net buiten de stad. Het is een mega diepe parking en uiteindelijk vinden we op -5 pas een plekje. Dan nog onze weg vinden naar centrum Piran. Heenweg is vrij simpel…naar beneden richting kerk door allerlei kronkelweggetjes maar of naar boven ook zo eenvoudig zal gaan??

Piran is leuk! Het lijkt een beetje op een kleinere versie van Rovinj. Wij vermaken ons prima. Lopen langs de highlights en drinken dan naast het water even lekker wat alvorens hopelijk de shuttle bus terug te pakken naar de garage. Op die manier weten we zeker dat we er komen hou ik me voor. Helaas! We zien wel een busje stoppen maar die gaat naar de andere garage. Nog 40min wachten. Daar hebben we geen zin in dus op goed geluk te voet naar de garage. Eerst maar naar boven en dan zien we wel. Gelukkig lopen we in één keer de goede kant op. Puur geluk!

Bij het verlaten van de parking rijden we eerst naar een paar zoutvlaktes iets verder op. Dit is een beetje een teleurstelling maar omdat het op de route lag naar onze volgende bestemming niet erg. Vervolgens rijden we naar Skocjan grotten. Skocjan grotten zijn iets minder bekend dan Postojna maar we zien het echt niet zitten om in een treintje door de grotten gereden te worden.

Bij aankomst begint de volgende tour pas 55 min later. We twijfelen even of we de individuele tour zullen doen om de wachttijd te verkorten maar zien er snel vanaf als blijkt dat je dan maar 250 meter door de grotten loopt en bij de georganiseerde 2,5 km. Grot is indrukwekkend. De Reka rivier stroomt hier doorheen en het geluid van het kolkende water geeft een extra dimensie. Helemaal als je op plekken staat waar je in de herfst en voorjaar niet kunt lopen omdat het water dan te hoog staat. Wel jammer is dat de groep zo groot is en dat je geen foto’s mag maken. Bij de uitgang kun je kiezen of je met een kabelbaan naar het info center terug gaat of te voet via een andere weg. Wij kiezen ervoor om te voet te gaan en dit blijkt een heel stuk van de individuele te zijn dus zien we dat ook nog.

Vanuit Skocjan rijden we nog naar Predjama castle. Een kasteel dat in gesteente is gebouwd. Indrukwekkend! Bij het verlaten van het kasteel moeten we nog 1,5 sturen voordat we op plaats van bestemming zijn. Best een stukje dus maar het landschap in Slovenië is echt adembenemend! Na het inchecken, blijkt dat we niet de kamer hebben die we zouden willen dus gaan terug naar de receptie. Met wat bij betalen krijgen we een andere kamer waarmee we ook toegang krijgen tot het aquapark. Helemaal prima. Lopen eerst even naar supermarkt voor wat drinken en gaan dan toch even het zwembad in. Helaas is het buitenbad gesloten dus blijven we er niet lang en gaan dan heerlijk op ons balkon zitten dat wij met de bijbetaling nu wel hebben. Bij de buurman eten wij wat terwijl we Engeland – Tunesië kijken die aan hun wedstrijd van het WK zijn begonnen. Gek genoeg zitten er een paar Engelsen maar lijken wij meer met het team mee te leven dan de Engelsen die er zijn. We eten er overigens prima en de gastheer is geweldig. Lekker slapen.

Dinsdag 19 Juni

We zijn vroeg wakker en in tegenstelling tot hiervoor is het nog lekker fris en zetten we meteen de balkondeur open. Lekker frische bergluft! Plan voor vandaag is een beetje onduidelijk. Kloof die ik eigenlijk wilde lopen is dicht vanwege onderhoud. Gister bij het restaurant een boekje gevonden waar nog wel een alternatief in stond maar…weet niet. Na het ontbijt dus eerst maar naar Bled. Het meer waar we gisteren ook langs reden op weg naar het hotel spreekt tot de verbeelding. We parkeren de auto zodat we eerst even naar het info center kunnen. Misschien helpt dat bij de plannen. Drinken even een kop koffie met uitzicht op het meer een besluiten dan de auto ergens anders te parkeren om zo naar een van de uitzichtpunten op het meer te kunnen lopen. Parkeren is wel een beetje een dingetje. Best lastig. We hebben de parkeerplaats gevonden en lopen naar uitkijk punt Mala Osojnica.

Het pad loopt alleen maar berg opwaarts en valt ondanks de schamele 25 min tegen bij de warmte. Uitzicht is echter de moeite waard. Je kunt ook nog naar een hoger uitkijk punt, Ojstrica, maar van de foto’s vind ik dat niet de moeite waard en lopen wij dus vanuit hier weer half om het meer heen terug naar de auto waar we eerst heerlijk op een terras ploffen voor wat te eten en te drinken. Bij het info center zeiden ze namelijk dat als alternatief voor de Vintage Gorge we ook Mostnica Gorge zouden kunnen lopen. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd dus ondanks dat dat een hike is van 3 uur wil ik die doen. Broodje eten en wegwezen dus.

De weg naar de gorge is al prachtig. Parkeerplaats is redelijk eenvoudig gevonden en omdat de bewegwijzering hier uitstekend is, is de rest van het pad ook makkelijk gevonden. Het eerste gedeelte leidt door een kloof die echt fantastisch is. Daarna heb je de keuze om terug te gaan of om door te lopen naar een waterval. Wij besluiten het laatste maar krijgen er niet veel later spijt van. De route leidt omhoog en na het heerlijk verkoelende bos loop je naar mijn mening veel te lang door een weiland zonder beschutting. Misschien viel het ook tegen omdat er op een bord stond dat we nog 15 minuten moesten lopen en dat bleken er bijna 30 te zijn. We hadden een flinke tred erin dus denk dat we ons daarop verkeken hadden. De waterval is zeker niet lelijk en ook wel de moeite waard maar terugkijkend op wat we die dag al beklommen hadden was ik misschien na de gorge omgedraaid. Kun je natuurlijk altijd makkelijk zeggen als je uiteindelijk toch gezien hebt wat je eigenlijk wilde. Na 10 minuten rust…ook nog terug. De route, en vooral als je het bos weer ingaat vind ik schitterend. Na 3 uur flink doorwandelen zijn we terug bij de auto. De parkeerplaats betaal je per uur. Beetje onhandig aangezien je niet weet hoe lang je erover zal doen. Gelukkig hadden we genoeg in de parkeermeter gestopt. Heb gehoord dat er controle wordt gedaan. Het leek mij wat remote daarvoor maar you never know.

We zijn nu heel dicht bij het meer van Bohinj dus rijden we daar nog een stukje langs en gaan dan naar ons hotel terug waar we dan toch weer eerst naar het zwembad gaan omdat we dan even de kuiten kunnen laten “bubbelen”.

Nu lekker op het terras met wat lekkere happen dingen. Even kijken wat we morgen willen.

Voor het avondeten lopen we eerst naar Strudl dat bekend staat om zijn Sloveense gerechten, maar dan blijken ze echt alleen maar echte Sloveense gerechten te serveren met veel worst en zuurkool en laten we daar nou niet echt trek in hebben. Uiteindelijk dus naar onze vriend van gisteravond gegaan. Hij was blij ons te zien en wij hebben een heerlijke schnitzel gegeten. Mijn hemel wat was het veel.

Woensdag 20 juni – Ljubljana

Slecht geslapen dan weer warm dan weer koud en desondanks vroeg wakker. Even luieren en dan richting ontbijt. we checken uit en in de auto beslissen we de oorspronkelijke plannen ( dolina logarska) voor lief te laten en naar Ljubljana te rijden. Waarom? We denken dat het wel mooi is maar eigenlijk geen zin om weer 2,5 uur te rijden voor iets wat wij denken heel veel hetzelfde zal zijn als waar we nu zijn.

Eenmaal in Ljubljana parkeren we de auto net buiten de stad, zoals overal tot nu toe, want de binnenstad is voetgangers zone. We lopen eerst even naar het info centrum voor een plattegrond en drinken daarna even iets op een terras. Daar besluiten we vanavond hier te blijven. Mart heeft een goed hotel in het centrum gevonden voor een redelijke prijs. we lopen er gelijk even heen. Na inchecken halen we de auto op en gaan even ergens lunchen. Ljubljana komt heel gemoedelijk en vriendelijk over.

Om 3 uur sluiten we bij een free walking tour aan die ongeveer 2 uur zal duren en ons wat extra info geeft. Het meisje doet goed haar best en zo leren we nog wat van de stad. Ik vind het de moeite waard. Om 17:15 zijn we “vrij”. We lopen naar de spar voor wat te drinken ondanks de vele gezellige terrasjes. We hebben pijnlijke voeten en willen nog heel even naar het zwembad. Bij het zwembad is het helaas te druk door welgeteld een meisje die zich de zeemeermin van het zwembad voelt. Ondanks haar vertrek hebben we het daarna ook wel redelijk snel gezien. Lekker even hangen op de kamer.

Later eten we nog bij een typisch vis restaurant.

Donderdag, 21 juni

We hebben heerlijk geslapen. Na ontwaken gaan we eerst nog even zwemmen. Lekker. Meteen wakker! Na het ontbijt, boeken we snel een hotel in Opatija in Kroatië waarna we nog even naar Metelkova Mesto lopen omdat daar nog wat weirds te zien is en beklimmen dan nog het kasteel because we can. Lopen nog even over de markt en drinken nog wat koffie alvorens naar het hotel terug te keren in uit te checken en onze weg te vervolgen naar Opatija. We hebben het heerlijk gehad in Slovenië. Wat een mooi land!!

Lees hier verder voor het vervolg van deze reis.