Valencia

26 – 29 augustus 2010

Ik had al zo’n tijd heimwee naar Spanje dat toen ik de aanbieding van Transavia zag, niet lang meer na hoefde te denken en meteen 2 tickets naar Valencia geboekt heb. Had niet echt een idee wat je in de derde grootste stad van Spanje kon doen maar wist zeker dat we ons wel zouden vermaken.

Op donderdagmiddag vertrokken wij in de stromende regen. Weersvoorspelling voor Nederland liet veel te wensen over voor de komende tijd dus verheugden wij ons desto meer op onze eindbestemming waar de voorspellingen ver boven de 35 graden lagen. Was dan ook heerlijk om na 2 uur vliegen de eerste warmte meteen bij het verlaten van het vliegtuig al te voelen. Wij hebben een tijdje op de koffers moeten wachten maar daarna zaten wij snel in de metro die je in 20 minuten naar het centrum van Valencia brengt. Vanuit het centrale station waren wij binnen 15 minuten bij ons hotel dat aan een onwijs gezellig pleintje ligt (met terras) waar wij dan ook meteen, na eerst een korte broek aangetrokken te hebben, plaats namen voor het eerste gerstenat. Nu al genieten.

Na die eerste borrel lopen wij een beetje rond in het oude historische centrum, nemen daarna plaats op de Plaza de la Virgen voor de eerste tapas en een jarra Augua de Valencia en doden op deze vreselijke manier de tijd totdat wij mogen aanschuiven voor het avondeten. Plek waar wij dat willen doen hebben wij tijdens het slenteren al gezien. Als wij om 20:30 toch nog voor een dichte deur komen te staan besluiten wij bij de buurman eerst nog even wat te drinken en een spelletje te doen. Om 21:30 laten wij ons bij Jamón Jamón verrassen door het verrassingsmenu van 16€ pp inclusief fles wijn. Niet te geloven en heerlijk genieten. Na de heerlijke avondmaaltijd lopen wij nog even terug naar Plaza de la Virgen omdat daar een concert zou plaatsvinden maar dit is niet geheel onze stijl en besluiten richting hotel te gaan.

De volgende ochtend worden wij ongewoon laat wakker en omdat wij geen ontbijt bij het hotel geboekt hebben kunnen wij ons ook lekker de tijd laten. Als wij dan eindelijk buiten staan lopen wij naar de mercado central waar wij hopen een lekker broodje te kunnen scoren of in ieder geval de ingrediënten om hem anders zelf te maken. In de Mercado is alles te koop en dus is de ham het brood en de kaas snel gekocht. Voor de mercado kopen wij een fles water waar toevallig ook heel gunstig een paar stoelen staan en waar wij dus heerlijk ons broodje opknabbelen. Hierna drinken wij nog even een kop koffie bij de buren en slenteren dan door het historisch centrum. Tegen lunchtijd schuiven wij aan op een terras waar ze net met grote pannen paella lopen te sjouwen. Ziet er goed uit. Het steegje waar wij zitten is heerlijk relaxed en wij laten ons de tijd want het is erg warm. De Valencianen klagen dat het te warm is. Als wij na de heerlijke Paella richting Plaza de Toros lopen begrijpen wij waarom wij het warm hebben. Op een temperatuurmeter op het Plaza de Ayuntamiento staat dat het 47 graden is. Na eerst het Estación del Norte te hebben bewonderd lopen wij door naar de Plaza de Toros. Helaas staat de arena in steigers waardoor wij er geen kijkje kunnen nemen maar het museum lopen wij toch nog even door. Vanuit hier lopen wij nog even naar het mercado colon en als wij dan weer bij het Plaza de Ayuntamiento komen staat de graadmeter op 49 graden! Als wij er een foto van maken stoppen ook opeens twee politie autos. Wij schrikken er even van maar blijkbaar is dit ook voor hun redelijk zeldzaam en ook zijn maken een foto. Ik denk dat wij ons best hebben gedaan vandaag en wij nemen dan heerlijk voldaan plaats op terras voor een paar heerlijke tapas en wat te drinken. Na alle tapas en de mega paella van vanmiddag hebben wij niet echt veel trek meer dus eten nog wat kleine hapjes bij een wijnbar en gaan dan terug naar het hotel.

Echt plannen voor vandaag hebben wij niet. Het ritueel van gisteren beviel ons goed dus wij scoren ons ontbijt op de markt die wij dan in het parkje van La Lonja nuttigen. Aangezien de markt morgen niet open is hebben wij de ham die wij graag mee willen nemen nu al gekocht en brengen die eerst even naar het hotel. Vanuit hier lopen wij naar de metro want wij gaan een kijken nemen bij het strand en de haven die nog niet zo lang geleden is gebouwd om grote zeilevenementen te “hosten”. Het is heerlijk toeven aan het strand maar blijven niet lang want wij willen niet echt aan het strand gaan liggen. Als wij dan ook langs de haven hebben geslenterd bezoeken wij de lokale markt nog even en gaan dan terug richting het centrum waar wij heerlijk op een terrasje plaatsnemen en wij genieten van de jarras de sangría. Ik wil heel graag voor het avondeten Dorada a la sal maar als wij die niet kunnen vinden eten wij bij een restaurant aan de plaza de la reina. Het is niet top en dat is een beetje jammer maar wij laten ons door de kelners niet wegkijken (wat ze bij de andere gasten trouwens wel goed is gelukt). Wij genieten nog even van de heerlijke temperatuur!

Laatste dag is aangebroken, helaas! Wij ontbijten op de plaza de la Reina en slenteren daarna nog een beetje rond en bezoeken alle straatmarkten die er op zondag in overvloed zijn. Voordat wij het weten is het tijd om naar het hotel terug te keren en onze spullen bij elkaar te pakken. Bepakt met chorizo y jamón pakken wij de metro terug naar het vliegveld waar wij netjes op tijd vandaan vertrekken en ook weer op tijd arriveren in een onwijs kil en koud Nederland. Ik laat het niet weer zo lang duren voordat ik terugkeer!