Johannesburg

25 Juni – 6 Juli – Johannesburg 2012

Voor zover ik weet zal dit de laatste keer Outlook worden. Op naar Johannesburg. Vlieg Maandags met de KLM rechtstreeks in 11 van Amsterdam naar Johannesburg. Vlucht valt 100% mee. Ik denk dat zo’n vlucht altijd wel meevalt als je voorin mag zitten maar desalniettemin ben je toch een tijd onderweg. Op Johannesburg gaat de douane eigenlijk redelijk snel en staat na de kofferband onze chauffeur Alfred al op ons te wachten. Met een geweldige glimlach begroet hij ons, ondanks dat dit een zakenreis heb ik wel het gevoel: Welcome to Africa!

In iets meer dan 20 min komen wij aan bij ons hotel in Sandton. Een voor Johannesburg veilige wijk waar je nog redelijk ongestoord rond kan lopen. Kamer is prima, het is al laat dus ga ook meteen na een lekkere douche naar bed.

De rest van de week wordt gebikkeld aan het projekt maar wij hebben geluk in het weekend hoeven wij niet te werken. Wij beginnen het weekend vrijdagavond in de Butcher shop. Een plek waar je ongelooflijk lekker vlees kan eten en ze hebben ook nog lekkere drankjes. Wat wil een mens nog meer? Goed gezelschap? Ook dat was er. Ontzettend leuke avond gehad die eindigde in het News cafe waar wij het bijna licht hebben zien worden (vergeet niet het is winter en het wordt pas laat licht ).

Op zaterdag hebben wij een citytour door Johannesburg gedaan. Een collega wilde dat graag dus ben ik met 2 anderen met hem meegegaan. Alfred, de chauffeur, die overigens ook khoxa, de klik taal, spreekt maakt de trip door zijn ontzettende boeiende manier van vertellen. Je wordt gewoon meegezogen in zijn verhaal. Een behoorlijk droevig verhaal, dat wel, maar zo mooi verteld dat je niet anders dan geboeid kunt luisteren. Verder is Johannesburg gewoon een hele grote stad.

’s Avonds gaan wij terug naar Mandela Square. Wij willen een van de andere restaurants proberen maar daar blijkt helaas een feestje te zijn waardoor wij noodgedwongen maar weer naar de Butchershop terug keren. Wat vervelend…NOT! Ook vandaag lachen wij wat af en eindigt onze avond wederom in het News Cafe maar daarna zijn we ook nog naar de nachtclub daarnaast gegaan. Wat een verschrikkelijke tent. Misschien wordt ik oud maar wat stond de muziek daar ongelooflijk hard! Lang hielden wij het er dan ook niet uit. Lekker naar bed!

Volgende ochtend werden we door collega opgehaald. Ik wilde nl heel graag naar het Rhino & Lion park en daar wilde hij ons graag heenbrengen. Beetje brak gaan wij op stap. Rhino & Lion park is niet een heel groot park maar je mag er met je eigen auto doorheen rijden. En dat is natuurlijk wel weer hartstikke leuk. Nadat wij een semi game drive hebben gemaakt en al de nodige Rhino’s hebben gezien gaan wij een grot in die weer de diepste of oudste of mooiste moet zijn. Ben even vergeten welke van de superlatieven ervoor gebruikt werd. Het zal wel. Wij gaan in ieder geval met een lift naar beneden waar je als sardientjes ingezet wordt. Ik heb al behoorlijk wat grotten gezien en omdat de gids totaal niet te volgen is ben ik ook snel afgeleid en heb ik het eigenlijk wel snel gezien. Laat mij maar naar buiten: dieren spotten. Tegen de tijd dat wij uit de grot komen is het tijd om snel richting de leeuwen te rijden. De leeuwen zitten in een omheind gebied maar hebben wel alle ruimte om rond te rennen. Ze worden zo gevoerd dus willen wij daar nu heen. Leuk om te zien en zo te zien hebben ze trek. Sleuren de koe van de wagen af en vechten met z’n alleen om een been. Als zij rustig liggen te knagen rijden wij een omheinig verder naar de hyena’s. Ik vind dit gewoon akelige beesten. Omdat het aaseters zijn, loopt iemand gewoon met een paar dode kippen rond die ze dan oppeuzelen. Vanuit hier gaat het naar omheinig drie waar de cheetah’s zijn. Het zijn er behoorlijk wat en lopen om de auto heen naar de voederplek. Schrok toch wel even want uiteraard heb je je raampje een beetje open (misschien iets te ver). Auto wordt warm en je wil op je foto toch geen raam ervoor? Achter de cheetahs zit een opvang voor de luipaarden. Die had ik zo graag willen zien maar helaas kun je die niet zien. Als ook de cheetahs hier rustig op hun prooi zitten te knabbelen gaan wij naar de orphanage. Hier heb je baby leeuwen die je mag aaien. Tuurlijk willen wij dat maar omdat er een ontzettende rij staat bij de echte kleintjes gaan wij naar de 6 maanden oude dieren. 6 maanden is de maximale leeftijd waarbij je bij de leeuwen mag komen. Daarna zijn ze eigenlijk al volwassen en wordt het te gevaarlijk. Wij hoeven niet lang te wachten maar wat een beetje jammer is dat wij met drie onrustige jongens naar binnen moeten. Ik weet niet of het aan hun lag of dat de leeuwen alle aandacht redelijk zat begonnen te worden maar ik vond ze redelijk chagerijnig en niet heel erg aanhankelijk. Als je hun poten en tanden ziet dan denk je ook niet: come to mama maar eerder back off dude. Daarna daar nog een beetje rondgelopen, vol bewondering naar een luipaard gekeken en hij volgens mij naar mij en toen weer richting hotel gereden.
Lekker gedoucht en omdat vandaag de finale van het EK voetbal was zijn wij daarna met zijn alleen in een restaurant met TV gaan eten. Gelukkig won Spanje! Verder geen late avond van gemaakt, morgen begint de drukke werkweek weer die wij trouwens weer goed doorgekomen zijn.

Vier weken na mijn eerste trip mag ik nog een keer terug. Vond ik niet erg. Fijn hotel, lekker eten, fijne collega’s en in de omgeving nog genoeg te doen. Na een weekje werken ben ik met een tour naar Pilanesberg gegaan. Een national park op twee uur rijden van Johannesburg. Zeker de moeite waard en veel wild gezien, olifanten, giraffen, hippo’s, zebra’s en genoeg bokken. Helaas geen leeuw gezien. Tussen de middag heerlijk gegeten bij een lodge waar het heerlijk toeven was. In ieder geval was het een meer dan entertaining dag met leuke mensen die ook allemaal in ZA waren voor business. Op zondag ben ik nog een keer meegegaan naar een markt waar Alfred ons na de Johannesburg tour had afgezet om maar lekker even bezig te zijn. Daarna heerlijk met een groepje bij het zwembad gehangen en de dag een beetje aan ons voorbij zien trekken totdat het tijd was om te eten wat wij bij een Thai hebben gedaan. Prima weekend. Daarna volgde nog weer een weekje bikkelen en kwam daarmee Outlook ten einde.