Kaapverdië

17 – 24 December 2017

Na een jaar Florida zag ik de winter met een somber gevoel tegemoet. Nou ben ik helemaal geen winter (lees : kou) liefhebber en dat lijkt met de jaren alleen maar verder bevestigd te worden. Op een mega winterse dag, na de eerste sneeuwval, besloten we dat we een weekje zon nodig hadden. We wilden niet te ver vliegen, zo min mogelijk tijdsverschil hebben maar wel wat garantie op mooi weer. Tja, wat blijft er dan over? Kaapverdië dus. Niet meteen onze eerste keuze omdat we er ook van houden iets te ondernemen en wij hadden niet meteen het gevoel dat we dat hier zouden kunnen doen maar ach een week verplicht rust zou misschien ook niet zo verkeerd zijn. Het centrum van het hedendaagse toerisme op Kaapverdië ligt eigenlijk op twee eilanden, Sal en Boa Vista, alhoewel Kaapverdië uit 12 eilanden bestaat. Op Sal en Boa Vista vind je eigenlijk alleen maar all inclusive resorts. Wij boekten een Riu op het eiland Sal met goede recensies. 

Op zondag vertrokken we om 7uur vanaf Schiphol. We verwachten best wat drukte vanwege het begin van de schoolvakanties maar dat viel dus alleszins mee waardoor we wel heel vroeg door de douane heen waren en er eigenlijk nog niets open was. Uiteindelijk gingen de eettentjes open en hadden we nog genoeg tijd voor een broodje alvorens te boarden. Vlucht verliep voorspoedig. We maakten na 6,5 uur een korte tussenlanding op Boa Vista, het andere toeristische eiland van Kaapverdië. Hier stapten sommige mede passagiers uit en een paar met eindbestemming Amsterdam kwamen 

erbij. Een korte vlucht van 15min volgde waarna wij op Sal aankwamen. De trap liet helaas even op zich wachten maar na een korte busrit kwamen we aan bij de douane. Er stond een hele rij waar iedereen als een schaap achter ging staan. Maar door op te letten zag ik dat wij helemaal niet in die rij hoefden te staan. Werden vanuit de wachtende rij gezegd dat wij daar niet mochten staan maar waar wij uiteindelijk meteen geholpen werden waarna ons hele vliegtuig meteen die kant op kwam. Grappig. Gelukkig waren onze mede-transfer passagiers ook redelijk snel door de douane en hadden zij hun koffer ook snel waardoor we vrijwel meteen richting hotel vertrokken. De 25min durende rit was alles behalve enerverend en helaas het weer ook niet echt. Gelukkig kwamen we bij een prima resort aan waar we meteen aan een hele late lunch konden aanschuiven. Helemaal prima. Na de lunch verkennen we het resort een beetje en nemen plaats bij het zwembad. Helaas houden we het daar maar kort uit want het is fris door de wind en de bewolking. Gelukkig ligt onze kamer zo dat we buiten de wind zitten. Heerlijk toeven daar met onze all inclusive mini bar.

De dagen erna is het weer so-so. Maar we vermaken ons prima met niets doen. Uiteraard worden we regelmatig verleid om een bezoekje te brengen aan één van de weldadige buffetten en lopen we een keer naar Santa Maria waar we genieten van de vangst van de lokale vissers. De wandeling terug over het strand is schitterend dus dat doen we de dagen daarna ook regelmatig.

Op donderdag gaan we tegen beter weten in met een excursie mee. We hadden op de transfer van het vliegveld al gezien dat er niet veel was maar vonden toch dat we het eiland een kans moesten geven? Met Josimar en 4 anderen maken we een rondje over het eiland in zijn pick-up truck. Na de eerste stop ben ik de eerste die binnen in de auto gaat zitten. Op de pick up wordt je letterlijk weg geblazen. We stoppen achtereenvolgens bij:

  • kite beach,
  • Murdeira (wat doen we hier?),
  • Palmeira (vissersdorpje),
  • the blue hole (the biggest tourist trap of all times helemaal in dit jaargetijde want, zoals wij al verwachtte, is er niks van de blue hole te zien),
  • plek waar je de fata morgana kunt zien,
  • schooltje,
  • lunch, en
  • plek waar je met vreselijke schoenen koraal over kunt lopen om kleine citroen haaien te zien (ga met gids anders zie je niks! Dit was voor ons de reden om de tour te boeken en duurde helaas welgeteld 15min)
  • en de Salinas, de zoutvlakte waar je in kan dobberen maar waar wij geen zin in hadden door de harde wind dus naar de look out zijn gegaan.

Ach, nee het was geen spannende tour maar hebben we op een andere manier onze bijdrage geleverd. 

Vrijdag en zaterdag was het weer helaas niet geweldig dus hebben we ons nog vermaakt met massages, wandelingen op het strand en de toename van overbodige calorieën. Prima voor een weekje maar het had echt iets warmer mogen zijn.