Krakau

15-18 augustus 2015 

Ik heb al een hele tijd graag naar deze stad willen gaan. Toen ik zag dat de tickets met Ryanair redelijk betaalbaar waren gaan wij een lang weekend. Het is voordat wij gaan al een paar weken 35+ graden in Polen dus dat belooft een aangenaam weekendje te worden. Op zaterdagmiddag vertrekken wij van Eindhoven Airport met een uur vertraging maar zijn uiteindelijk een half uur na originele aankomst tijd in Krakau. Wij pakken een taxi want we willen niet te veel tijd kwijt zijn aan het openbaar vervoer. In ongeveer 20 minuten staan wij voor de deur van het hotel. Nette grote kamer maar geen Airco. Het is dus zo’n 40 graden in de kamer. Er zijn geen kamers met airco meer beschikbaar. Ik vraag of hij een ventilator heeft en wil als compensatie ons wel gedurende ons verblijf ons gratis het ontbijt aanbieden. Prima. Het fijne van het hotel is dat wij dicht bij het centrum zitten waar wij dan ook maar meteen heen lopen. Wij ploffen op het grote plein neer voor een pul bier en wat te happen waarna we een kijkje rondom het plein nemen. Wij komen op een dumpling feest terecht met een 20-tal kraampjes waar je dumpling met 100 verschillende vullingen kunt proeven wat wij dan ook gretig doen want ze kosten maar 1 zloty per dumpling. Heerlijk toeven hier met live muziek en veel uitgelaten mensen. Rond etenstijd zoeken wij een terrasje op. Iets wat moeilijker is als gedacht. Helaas belanden wij uiteindelijk op de meest vreselijke plek mogelijk. Wachten meer dan een uur op een salade en een visje die het wachten echt niet waard zijn. Ergens anders weg spoelen met Wodka dan maar en op naar de kamer waar de ventilator helaas niet echt veel verlichting brengt.

16 augustus  2015 – Oswiecim

Vanochtend worden wij om 9:15 opgehaald om met een excursie naar Auschwitz-Birkenau te gaan. Je bezoek aan Krakau is niet geheel compleet zonder een bezoek aan dit beruchte concentratie kamp te brengen. Omdat wij redelijk op tijd in de buurt zijn brengt de chauffeur ons eerst nog even naar een treinwagon die in die tijd werd gebruikt en als standbeeld fungeert. Eenmaal in Auschwitz begint het te regenen. Eigenlijk past dat wel bij de droeve stemming die je hier overvalt. Na aankomst worden wij in groepen opgesplitst, krijgen een koptelefoon en lopen in ruim een uur door Auschwitz I. Zijn getuige van de vele brutaliteiten en bezoeken ook de enige gaskamer die nog overgebleven is uit die tijd. Huiveringwekkend! Daarna rijden wij naar Birkenau waar de gemoederen je eigenlijk niet nog verder in de schoenen kunnen zakken maar waar het toch gebeurt. Ongelooflijk wat zich hier heeft afgespeeld. Waarom doen wij elkaar dit, ook nu nog, aan? Na Birkenau worden wij weer terug gereden naar het hotel.

Na Birkenau worden wij weer terug gereden naar het hotel. Het regent hard en besluiten maar even naar de supermarkt te lopen en dan eerst maar even op de kamer de indrukken van vandaag te laten bezinken. Als het rond etenstijd droog is, dwalen wij een beetje door de stad en lopen daarna even naar dumpling city en gaan daarna prima eten bij een Italiaan.

Wij hebben nog niet zo heel veel van Krakau gezien dus doen vanochtend mee aan een free walking tour. Om 10:00 vertrekken wij van het Hoofdplein en lopen tot 12:30 in de regen door Krakau. Toch erg jammer dat wij niks van die 35 graden meepikken. Toch vind ik het leuk om zo wat meer over de stad te horen dus wij blijven doorlopen tot het einde bij kasteel Wawel. Hiervandaan lopen wij in ons natte kloffie naar de Joodse wijk waar wij in een hippe tent even opwarmen en wat eten. Prima hier. Daarna proberen wij naar een cafe te gaan waar ze meer dan 100 soorten wodka hebben allen waar die tent gebleven is mag Joost weten want wij vinden hem niet. Tegen 4 lopen wij terug naar het hotel waar wij eerst even een warme douche nemen. Voor het eten blijven we redelijk dicht bij het hotel en eten prima bij een Balkan tent. Daarna lopen wij nog een beetje door de stad.

Laatste ochtend en wederom regent het. Zat niet mee met het weer. Taxi staat op afgesproken tijd voor het hotel. Als wij dan eigenlijk te vroeg bij het vliegveld zijn gaan wij daar nog even buiten in het zonnetje (!!) zitten totdat wij door de douane moeten en de laatste zloty uitgeven aan een fles wodka. Helaas heeft ook op de terugweg het vliegtuig weer een uur vertraging maar babbelen wij wat met onze buren en is de tijd uiteindelijk zo om. Vond Krakau een leuke stad en zeker de moeite waard.