Rondje Gijs

Dit is het vervolg van Schwarzwald en omgeving

Ik heb al een tijdje de wens om naar de Matterhorn te gaan. Vraag me niet waarom maar is gewoon zo. Omdat we een rondreis met de auto willen maken, is dit nu de kans.

Route

Agenda

DatumVanNaarHotelOpmerkingen
6 Juni 2022DuitslandFaleraLa SialaVignet kopen
7 JuniFaleraZermattAlpenresortMet de trein vanaf Tasch
8 JuniZermattAlpenresortMatterhorn bezoeken
9 JuniZermattKanderstegBelle Epoque hotel VictoriaMet de autotrein
10 JuniKanderstegBelle Epoque hotel VictoriaOeschinensee
11 JuniKanderstegObergestelnHubertusVia Lauterbrunnen
12 JuniObergestelnDuitsland

Maandag 6 Juni

Caumsee

Het is mooi weer maar helaas is het op de afslag naar Zwitserland wel weer even heel druk. Kost een half uurtje maar daarna kunnen wij ook meteen doorrijden naar Flims. Parkeren de auto waar we moeten betalen maar ja we hebben nog geen Zwitserse Franken. Kunnen niet met pin betalen en geen pinautomaat te vinden. Eerst maar even koffiedrinken en even wat meer pinnen om zo parkeergeld te betalen.

Na de koffie lopen wij richting Caumsee. Leuke wandeling van een half uurtje naar een prachtig meer. Maar wat? Je moet betalen om naar het meer te kunnen en honden zijn niet toegestaan. Gelukkig kun je wel om het meer heen lopen en dan kom je ook bij een stuk waar er geen tralies voor het meer is en waar je ook gewoon naar het meer kunt lopen dus de logica begrijpen wij niet helemaal. Het is een lekkere wandeling om het meer heen en als die voltooid is, beginnen wij aan de terugweg naar de auto die wederom alleen maar bergopwaarts is. Wij lopen voor de zekerheid even naar het liftje waar wij waarschijnlijk veel te veel geld voor moeten betalen maar de moeite om even te checken. Slaan we groot gedeelte bergopwaarts over en voor Gijs wel even genoeg geweest. Treintje is gratis…wow…echt…nou wij dus zeker met het treintje. Vanaf daar is het eigenlijk nog maar een klein stukje lopen wat Gijs voor een groot gedeelte door het water doet. Vindt hij heerlijk.

Bij Flims heb je ook meerdere mooie uitkijkpunten over de Rijn en de Ruinaulta kloof dus als wij bij de auto terug zijn, rijden wij nog even een paar van de uitkijkpunten af waarvoor je vooral niet te veel hoeft te lopen want Gijs is wel aan zijn taks. De weg naar het eerste punt is spannender dan het uitzichtpunt. Als ik daar wat kanoers vraag waar we vooral heen moeten rijden, zeggen zij meteen de route van Versam (waar wij nu staan) naar Reichenau en die is inderdaad wel leuk maar niet echt super uitzichten.

Dan is het weer zoeken naar een slaap plek. Ook hier valt het heel erg tegen. Vol of heel erg duur. Wij rijden naar iets wat nieuw is op booking en het inderdaad super nieuw maar het is echt een luxe backpackers hostel en daar hebben wij niet echt zin in . Wij rijden verder maar op de een of andere manier rijden wij rondjes. Als ik de cirkel van de navigatie doorbreek rijden wij langs een hotel in Falera waar ik maar meteen even stop. Ja, ze hebben nog beschikbaarheid en tegen een redelijke prijs en heerlijk ze hebben een zwembad. Top! Spullen uit de auto en even een heerlijke wandeling met Gijs waarbij hij weer heerlijk los kon rennen.

Daarna laten wij hem even rusten en gaan wij even een paar baantjes trekken. Hotel is hartstikke nieuw en het zwembad is volgens mij net gevuld want het water is steenkoud maar gewoon even lekker om een paar baantjes te doen.

Boven douchen wij nog even en gaan dan naar beneden in de bar zitten om ons eerste bier in Zwitserland te bestellen. Er is ook niet echt iets in de buurt om te gaan eten dus doen wij dat hier ook maar in de bar maar oh mijn hemel wat zijn dat voor prijzen voor een stukje kip? Uiteindelijk eten wij best lekker maar voor dat geld had het wel iets culinairder mogen zijn. Ach ja dat wisten we voordat wij naar Zwitserland gingen.

Na het eten lopen wij nog een heerlijk rondje met Gijs langs de kerk en genieten van hoe heerlijk hij geniet.

Dinsdag 7 Juni

We slapen slecht. Mart blaft de longen uit zijn lijf en Gijs moet om 5 uur poepen. Gelukkig is het dan net opgehouden met regenen maar prettig is het niet. Maar goed, liever dat hij ons waarschuwt dan dat hij het in de kamer doet.

Mart voelt zich geradbraakt als wij wakker worden. Ik loop met Gijs een rondje en haal het eten uit de auto. Het regent dus het is niet een grote ronde maar volstaat. Als ik terugkom, gaat Mart net douchen en besluit ik toch nog even gebruik te maken van het zwembad voordat wij gaan ontbijten.

Ondanks het feit dat er niemand bij het ontbijt zit, mag Gijs niet mee naar binnen dus die brengt Mart even naar de kamer terug en nemen wij toch even de tijd om te ontbijten.

Dan begint het riedeltje, spullen pakken, Gijs nog even laten plassen en uitchecken. Als het niet zo’n waardeloos weer was geweest had ik makkelijk nog een avondje kunnen blijven. We zijn namelijk alle twee best moe maar met regen is misschien wel een goede reisdag want wij willen nu naar Zermatt en daar zou het morgen goed weer moeten worden.

Het aantal kilometer naar Zermatt is beperkt maar de navigatie geeft toch bijna 4 uur aan. Zodra wij Felara verlaten hebben, blijkt al snel waarom het relatief lang duurt: we gaan een bergpas op dat zo ongeveer 70% van het jaar dicht is omdat er te veel sneeuw ligt. De Oberalppass is prachtig! De uitzichten zijn fantastisch.

Wij dachten alleen dat als we de eerste pas waren gepasseerd dat het misschien wat sneller zou gaan maar dan begint pas nummer 2 waar we als we downhill rijden een ijsgrot kunnen bezoeken. Wij twijfelen even maar gaan dan toch de grot in en lopen over een voormalige gletscher om er te komen.

Dan zijn we in Tasch, nog 4 km van Zermatt en geeft de navigatie aan dat wij nog 45 minuten moeten. Eerst Gijs maar even laten plassen. Ik weet dat Zermatt autoluw is maar waarom nog 45 minuten?

Wij rijden verder en rijden door Tasch en opeens kunnen wij niet meer verder. Overal verboden in te rijden. Ok, rondje Tasch. Mart zoekt op het internet. Kennelijk moeten wij verder met de trein. Zoals gezegd ik wist dat Zermatt autoluw was maar ging een beetje uit van Avoriaz taferelen. Op een grote parkeerplaats de auto parkeren en met een arrenslee verder.:) Niet dus. Auto parkeren en de trein in. Mijn hemel…weet je wat je allemaal mee moet nemen als je ook de hond mee hebt? Snel even uitrekenen wat we aan eten voor hem moeten meenemen, mand, handdoek, riem, lange riem etc etc. Ik weet niet hoe we het gedaan hebben maar met de mand tussen mijn bagage hengsels krijgen wij het voor elkaar om alles, inclusief hond zonder bagagetrolley mee te krijgen. En wat geniet hij ervan. Alles vindt hij prachtig en steelt hij de show. We pakken de trein en kijken tijdens de korte treinrit waar we überhaupt willen slapen. We kiezen er twee uit die dicht bij het station liggen. Op het stationsplein hebben wij alle tijd want iedereen die een hond thuis heeft, mist opeens zijn eigen huisdier en wil maar al te graag met Gijs knuffelen. Wie zijn wij dan? Gijs geniet ervan en het geeft ons even de kans om de volgende passen op een rijtje te zetten. We gaan naar het dichtstbijzijnde hotel en ondanks het feit dat de kamer echt fantastisch is, blijven wij hier niet. Balkon kijkt uit op een bouwplaats en de kamer is heel erg donker. Op naar het Alpenresort hotel dat 400 meter verder ligt. Het ziet er allemaal wat kneuteriger uit en de gang naar onze kamer geeft het echte wintersport gevoel maar dan echt zoals je het van Avoriaz kent…niet positief dus. De kamer daarentegen is heerlijk ruim en veel belangrijker ons terras grenst aan een stuk groen waar Gijs meteen heen en weer rent. Prima, hier blijven we.

Nadat we de bagage hebben gedumpt, gaan we meteen even met Gijs lopen en in de supermarkt kopen wij het hele drogisterij gedeelte leeg. Mart voelt zich niet slecht maar ook ik krijg een schorre stem dus better safe then sorry.

Bij terugkomst hangen wij even op ons terras en als ik glimpsen van de Matterhorn krijg, ga ik even op onderzoek uit. Dat is toch de reden waarom ik hier ben en dan heb ik hem maar alvast gezien.

Tegen etenstijd lopen wij richting een Italiaan die dicht bij ons hotel is en eten wij lekker. Slapen doen wij aardig ondanks het feit dat Mart weer de longen uit zijn lijf hoest en ik me geradbraakt voel.

Woensdag 8 Juni

Ik maak de eerste ronde met Gijs ondanks het feit dat we alle twee niet goed hebben geslapen. De lucht is opgeklaard en dit geeft me meteen een kans om de Matterhorn te zien. Hij loopt heerlijk mee en dit is altijd een goede manier om het dorp een beetje te leren kennen.

Bij terugkomst is het douchen en even ontbijten en bij het openen van de apotheek staan we er om hoesten sap en paracetamol te kopen. In Zwitserland kun je paracetamol alleen in de apotheek kopen.

Vanuit de apotheek lopen we naar de Gornergratbahn om met een treintje naar boven te gaan voor het beste uitzicht van de Matterhorn. Ik val bijna om als ik de kaartjes moet betalen (130Euro pp, de hond is gelukkig gratis) maar wij hebben een prachtige dag en geluk bij een ongeluk wij zitten aan de juiste kant van het treintje en zien de Matterhorn eigenlijk de hele weg naar boven.

Eenmaal boven dwalen wij een beetje rond, maken een 3D zweefvlucht in het museum om de Matterhorn en maken een kleine wandeling voor een uitzicht op alle ander indrukwekkende pieken. Gijs geniet van de sneeuw en wij met hem. Na de kleine wandeling gaan we even in de zon zitten bij het restaurant, drinken even iets, eet Gijs even, rusten nog even iets en gaan dan richting de trein om het eerste stuk naar beneden te nemen. Wij willen nog even uitstappen bij Rottenboden. Daarvandaan zou je in 10 minuten bij de Riffelsee uitkomen waar je onder perfecte omstandigheden een mooie reflectie van de Matterhorn hebt in de See. De perfecte omstandigheden hebben wij allang niet meer want het is bewolkt maar ach…nu we er toch zijn. Uitstappen en een stukje lopen. Wij lopen eigenlijk verder naar de Riffelsee als dat we eerste bedacht hadden en bedenken dus dat het misschien handiger is verder naar beneden te blijven lopen dan terug te keren en weer naar boven te lopen. Goede beslissing want het is een makkelijke leuke route en onderweg horen we en zien we marmotten. Wat maken die beestjes een kabaal!

Zoals gezegd, heerlijke wandeling. Wij zien tijdens de wandeling het volgende treintje voorbij denderen en moeten helaas nog ruim 20 minuten wachten als wij bij Riffelberg station zijn. We kopen even wat te drinken maar het weer slaat in de tussentijd wel om. Wij kwamen allemaal lichtelijk bezweet terug van de wandeling maar wachten met z’n allen binnen op de volgende trein.

Als de trein er eenmaal is, zijn wij blij dat we mogen zitten. Ik was een beetje bang dat tegen het einde van de dag er meer mensen naar beneden zouden moeten en de treintjes dus vol zouden zitten. De Matterhorn is inmiddels niet meer zichtbaar en zowel Mart als Gijs vallen in slaap. Dat ga ik ook zo even doen als we terug zijn in het hotel.

Zo gezegd zo gedaan. Bij terugkomst in het hotel gaan we naar bed. Gijs snapt er niks van en juist op het moment als wij net vertrokken zijn naar dromenland maakt hij zich zorgen of wij zijn eten niet vergeten zijn. Wacht even…jullie hebben mij nog niet gevoerd en jullie gaan in bed liggen. Niks verder slapen dus. Wij laten hem even plassen en gaan dan even lekker met z’n 2-en naar het zwembad. Wat een luxe bad is dit. Jet streams, bubbels, stralingen, you name it, dit bad heeft het en is nog warm ook. Lekker! Wij genieten. Wellness ziet er overigens ook top uit maar met onze verkoudheid en omdat wij Gijs niet langer willen laten wachten, maken wij hier geen gebruik van.

Bij terugkomst in de kamer is het nog steeds waardeloos weer buiten en hangen wij even lekker een beetje voor de tv. Tegen etenstijd lopen wij toch nog een keer naar de Italiaan van gister omdat het goed was en wij geen zin hadden om ver te lopen. Eten prima en gaan dan slapen.

Donderdag, 9 Juni

Wij slapen wederom slecht omdat Mart zijn longen uit zijn lijf blijft hoesten. Wij hoeven vandaag niks dus na rondje Gijs in de ochtend blijven wij lekker nog even liggen en drinken een kop thee in bed. Lekkere van dit hotel is dat ontbijt tot 11 uur is dus je hebt echt alle tijd.

Na kopje thee gaan we toch nog een keer naar het zwembad…because we can en het gewoon lekker is. Echt even ons dingetje. Bij terugkomst rent Gijs nog lekker even door de tuin en vermaakt zich met de hotel slippers. Het is namelijk wel droog maar zwaar bewolkt. Wat hadden wij een mazzel gisteren. Wij douchen en gaan dan even ontbijten.

Na ontbijt checken wij uit maar lopen nog wel even door alle veel te dure winkels in Zermatt..because we can… 😊. Kopen…laat maar…

Als we alles gezien hebben, halen wij de bagage op bij het hotel en pakken wij de trein richting Tasch. Wat een heerlijke ervaring was dit en wat hebben wij het fijn gehad. Gijs loopt over het station alsof hij de king is en wijst ons de weg naar de auto. Hup, alle zooi in de auto en weg vervolgen naar Kandersteg. Zou ongeveer 3 uur zijn en prima te doen dus.

Wij rijden lekker door maar nadat wij Gijs een plasje hebben laten doen slaat de navigatie steeds op hol. Wij hebben toch niks verkeerd gedaan? Toch maar weer omdraaien en kijken wat er gebeurt. Wat? Hij stuurt ons naar een autotrein? Dat kan toch niet? Echt? Eerst maar even in achteruit waar dat echt niet kan en even checken wat dit is.

Ok, de enige route vanuit hier naar Kandersteg is dus via de autotrein. Aansluiten maar en gaan. Valt nog mee. 27 Euro en een hele ervaring rijker. Ik ben nog nooit met de autotrein geweest en Gijs ook niet.  Wat een lol hebben wij gehad in die 20 minuten.

Bij het verlaten van de trein ben je eigenlijk al in Kandersteg. Snel zoeken naar een hotel dus. Eerste hotel heeft 2 kamers maar ik vind het helemaal niks. Uiteindelijk slagen wij aan de andere kant van de straat in een hotel waar ik thuis nooit gedacht had dat wij daar zouden blijven. De receptie onaardig en het hotel heel oud en koloniaal. Maar, nu? Prima kamer en lekker zwembad en tuin.

Zoals eigenlijk al gewoon, spullen op de kamer en eerst even Gijs uitlaten. Daarna even een paar boodschappen doen. Helaas doet de pin in de eerste supermarkt het niet en hebben ze helaas niet veel lekker sin de tweede. Nou roeien met de riemen die je hebt en eerst maar een droog croissantje wegwerken want lunch is er weer bijin geschoten. Bij terugkomst op de kamer drinken wij wat en gaan dan naar het restaurant schuin tegenover het hotel waar een Argentijnse de scepter zwaait. Het eten is niet fantastisch maar de sfeer in het restaurant is goed en het is er gezellig druk en zeg nou eerlijk…van een paar empanadas op de kaart wordt toch iedereen vrolijk van?

Vrijdag, 10 Juni

Vanochtend een heerlijk rondje gelopen met Gijs en toen besloten dat we hier nog een nachtje blijven. We zijn nog steeds niet alle twee ok. Hebben elkaar afgewisseld qua hoesten en misschien geeft dit was rust. Na de wandeling ga ik dan maar meteen even naar de receptie om het te regelen. Daarna douchen en ontbijten.

Wij willen vandaag naar Oeschinensee. We kunnen vanaf het hotel naar de gondel lopen en is meteen een leuke wandeling. Met de Gastekarte van het hotel krijgen wij 20% korting op de gondel. Toch een leuke korting. Gijs mag wederom gratis mee. Bij de gondel zelf twijfelt hij even bij het instappen. Toch raar om op een bewegend ding in te stappen. De eerste gondel gaat dus aan ons voorbij. Mart pakt hem maar even op en eenmaal in de gondel is er niks aan de hand. Hij zit lekker naar buiten te kijken en gaat er lekker bij liggen. Als we boven aankomen loopt hij de gondel uit alsof hij nooit iets anders gedaan heeft. Wij laten hem even zitten en laten hem even naar de volgende gondels kijken. Hij lijkt het allemaal prima te vinden dus beginnen wij aan het wandelpad richting See.

Na 10 minuten is er een splitsing en wij nemen het rechterpad naar beneden zodat Gijs even langs de koeien kan lopen. Hij vindt ze maar al te interessant en de koeien vinden dat van hem ook. Als we proberen door te lopen blijft een koe ons volgen. Heerlijke wandeling!

Na +/- 35 minuten lopen, komen wij samen met een horde koeien aan bij de See. De koeien hebben dorst en zorgen voor behoorlijk wat hilariteit. Ze rennen als een paar blijde dartels rond. Gijs heeft ook dorst en drinkt ook lekker van het verse bergwater in de See. Hij vindt het ook nodig om even af te koelen en geef hem eens ongelijk. Zo’n lekker fris badje kom je niet snel nog een keer tegen. We lopen nog een beetje rond en gaan dan bij het restaurantje even een kop koffie drinken. Omdat het kan nemen we een stuk apfelstrudel. Hoort een beetje bij het plekje maar had misschien eerst even naar de prijs moeten vragen…16Euro…voor een stukje strudel. Ach ja, jammer dat hij niet zo lekker was.

Wij hangen nog een beetje op een steen en als Gijs ongeduldig begint te worden, lopen wij via de andere kant weer terug naar de gondel. Deze kant vind ik eigenlijk leuker als de heenweg. Wat meer afwisseling en meer een boswandeling. Inmiddels is het wel behoorlijk warm geworden dus nemen we af en toe een pauze in de schaduw. Bij de gondel twijfelt Gijs heel even met instappen maar als hij ziet dat ik erin loop, loopt hij eigenlijk zo achter me aan.

Beneden bij de gondel gaan wij even bij een hotel iets eten en drinken want dat hebben wij nog niet gedaan. Na de lunch lopen we rustig terug naar het hotel. Zo heeft Gijs meteen zijn loopje gehad want wij willen bij terugkomst even gaan zwemmen. Water is behoorlijk fris maar wel lekker even. Na het zwemmen halen wij Gijs op en gaan we even in de tuin liggen met z’n 3-en.

Als de zon weg is, gaan we richting kamer, douchen en drinken nog even wat voordat wij aan de overkant in het hotel iets gaan eten. Eten is tot nu toe het beste wat we gehad hebben maar top is het niet.

Zaterdag, 11 Juni

Na het ochtend rondje wat Mart vandaag voor zijn rekening neemt, gaan we toch even nog zwemmen om vervolgens naar het ontbijt te gaan. We vragen of wij Gijs mogen meenemen als wij buiten gaan zitten. De gastheer kijkt wat verbijsterd want honden mogen overal in het hotel komen. Ons was gezegd dat ze niet in het restaurant mochten komen maar gaan er niet over in discussie en halen Gijs meteen op. Wij ontbijten rustig, pakken daarna de spullen bij elkaar en checken uit.

Op 15 minutren rijden van het hotel is de Blausee. Daar stoppen wij meteen even want de See-en zijn tot nu toe geslaagd. Wij krijgen 50% korting met de Gastekarte. De wandeling naar de See is kort en ons verblijf bij de See eigenlijk net zo kort. Wij vinden het allebei een beetje een toerist trap. Begrijp me niet verkeerd, het is een mooie See maar er vaart een bootje overheen en het lijkt op een Efteling attractie. We lopen er voor de goede wil toch maar even omheen en dan eigenlijk linea recta terug naar de ingang. Jammer maar verder ook wel prima.

Vanuit de Blausee zetten we koers naar Lauterbrunnen en rijden we een stuk langs Thunersee. In Lauterbrunnen, naam zegt het al, hebben ze alleen maar watervallen, 72 maar liefst. En ja, daar moet ik dus geweest zijn.

Wij parkeren de auto aan het einde van het dorp en staan dan eigenlijk tegenover de grootste en bekendste waterval, Staubbach waterval. Hier kun je een stuk naar boven lopen en wordt gezegd dat je achter de waterval langs kan. Wij dus naar boven en we zien meerdere honden naar beneden komen dus lijkt ons met Gijs te doen. Gaat ook allemaal goed totdat er wel een heel breed tralies werk is waar we overheen moeten. Dat vindt hij niks en al helemaal niet als het overgaat in een trap met dezelfde gaten. Mart wil toch even naar boven dus pakt hem op. Vindt hij prima. Het is alleen een beetje jammer dat het niet echt de moeite waard is als wij boven zijn. Je kunt niet achter de waterval langs en staat met z’n allen naast elkaar. Snel omdraaien dus maar weer en terug. Tja en dan moet je die trap ook weer af. Mart en Gijs zijn op elkaar ingespeeld en dit gaat dus ook helemaal goed maar makkelijk is het niet.

Na de Staubbach blijven we daar even zitten en lopen daarna wat verder door het dal. Drinken een heerlijke kop koffie bij een take away om dan nog iets verder door te lopen. De 72 watervallen zien wij niet en het is te warm om verder te lopen dus lopen wij via een andere kant langs het water terug. Beter tegen de zon maar Lauterbrunnen valt een beetje tegen in de zin van het aantal watervallen. Er zijn nog een paar ander watervallen op een afstand maar daar mag Gijs vaak niet mee dus die slaan wij over.

Morgen wil ik graag nog naar de Aareschlucht dus wij proberen nu een hotel te vinden tussen hier en Aareschlucht. Het is ongelooflijk maar ook nu is het weer ongelooflijk moeilijk om iets te vinden. We stoppen even bij de Volg voor een broodje. Tenminste ik ga de super in terwijl Mart even verder zoekt. Er is niet veel te koop in de super maar neem mee wat ik denk dat ons wel satisfied houdt tot vanavond.

Mart heeft een hotel gevonden alleen is die 40km voorbij Aareschlucht. Nou ja, doen dan maar. Alleen wat niet vermeld staat is dat deze 40km weer over een pas gaat. Eerste stuk is prachtig langs Brienzsee maar daarna mijn hemel, was er wel even klaar mee maar uiteindelijk komen wij bij een heerlijk hotel aan in Obergesteln, Hotel Hubertus. Het laatste stuk kwam me bekend voor en bleek ook achteraf een deel van de weg te zijn geweest die wij richting Zermatt gereden zijn.

Hoe dan ook. Heerlijk hotel. We gooien de spullen neer en gaan eerst even met Gijs het bos in. Hij kan weer heerlijk overal loslopen. Daarna gaat Mart even naar bed. Voelt zich helemaal niet lekker en ik ga even naar het zwembad. Zwembad is klein maar ach is wel even lekker en het bubbelbad geeft helemaal veel plezier. Probeer nog een lichttherapie cabine en ga dan even kijken hoe het met Mart is. Die ligt nog in dromenland dus ga eerst nog even een keer met Gijs lopen, geef hem even te eten en tegen die tijd is Mart ook weer een beetje bij en heeft hij zelfs zin in een biertje dus die drinken wij lekker even op de kamer want het is inmiddels best fris buiten.

Dan worden wij gebeld met de vraag of wij nog in het restaurant willen eten. Er is hier niet veel in de buurt dus ja wij willen nog iets eten. Eten is goed maar wij hebben allebei geen trek. Mart gaat weer naar bed en ik probeer nog wat te eten. Daarna loop ik met Gijs nog even een rondje en probeer dan ook te slapen.

Zondag, 12 Juni

Het was een aardige nacht. Gijs begroet ons wakker waarna ik meteen even met hem naar buiten ga.

Mart ligt nog een beetje te dagdromen en ik besluit dus toch nog even naar het zwembad te gaan. Eigenlijk te klein om te zwemmen maar gewoon lekker ontspannen. In de kamer drinken wij nog even iets voordat wij naar het ontbijt strompelen. Iedereen is daar al weg dus lekker rustig.

Daarna is het spullen inpakken en richting Aareschlucht. De pas vind ik vandaag veel mooier maar het is er ook vrij druk met raceauto’s en motoren die de pas gebruiken om hun hobby even uit te oefenen. Tegen 11 uur komen wij aan bij Aareschlucht. Bij de kleinere ingang was er een parkeerplaats maar in de tijd dat wij met de opzichter praten wordt die bezet. Hij raadt ons aan naar de hoofdingang te rijden. Zo’n 6km verderop en dat doen wij dan ook. Parkeerplaats zat hier. Eigenlijk wilde ik de gorge niet in een weekend doen want dat leek me niet handig qua drukte voor Gijs maar de weersvoorspelling voor morgen is wederom niet gunstig en de gorge is wel iets wat je moet zien als het een beetje knap weer is. Op hoop van zegen dan maar.

Bij de kassa valt het qua drukte mee en het eerste stuk over het asfalt loopt hij prima mee. Als dat overgaat in houten vlonders vindt hij het toch iets minder maar hij loopt braaf mee. De gorge is mooi maar je bent toch meer met Gijs bezig en ervoor te zorgen dat hij ok is in plaats van dat je geniet van dit apart stukje natuur. Maar was zeker de moeite waard.

Wij lopen de gorge heen en terug zodat wij de trap niet op hoeven te lopen met hem. Eignelijk dus wel blij dat we niet aan deze kant van de gorge binnen gekomen zijn anders waren we begonnen met ene trap. We besluiten om de gorge heen en terug te lopen omdat je redelijk in de schaduw loopt en we weten niet hoe dat bij de alternatieven is. Met je kaartje kun je een andere wandeling terug maken of met de trein terug. Ik had anders voor de trein terug gekozen maar dan moet je bij het station ook nog weer 15 minuten lopen en dat is langs de weg en dat vind ik met hem niet zo’n leuk idee met de warmte. De terugweg door de gorge is ook opeens een stuk rustiger dus kun je ook wat meer genieten.

Eenmaal terug bij de kassa drinken wij even iets en besluiten dan koers richting Nederland te zetten. Ik heb in principe alles gezien wat wij wilden zien, wij zijn alle twee nog steeds niet fit en het weer wordt de komende dagen ook weer minder. Prima besluit dus.

Helaas staan wij bij Bern een behoorlijke tijd in de file maar duurt het gelukkig minder lang als de navigatie aangaf. Eenmaal in Duitsland gaat het gedoe van een accommodatie vinden weer van start. Wij hebben ook nog maar heel weinig benzine en dat geeft mij stress. Dichtstbijzijnde pomp is 18km en ik heb nog 20km in de tank als dat klopt want met het op en neer in de bergen vraag ik me af hoe accuraat dat is. Met pijn in mijn buik komen wij gelukkig met 8 km in de tank bij de Carrefour in Frankrijk aan. Tanken en proberen naar slaapplek te rijden maar helaas neem ik de verkeerde afslag en moet ik 40km in de verkeerde richting rijden. Geen zin in. Verder Duitsland in maar waarom is dit op een zondag avond zo moeilijk?

Uiteindelijk vindt Mart iets in Hotel-Landgasthof Rebstock in Nimburg. Where? Ja, Nimburg. Gastvrouw is super vriendelijk en ze heeft plaats. Prima dus, wij blijven hier. Het is 32 graden en wij zijn er wel klaar mee. We weten dat het toch maar voor 1 avond is. Wij nemen superior omdat het een balkon heeft dus zodra wij de spullen in de kamer hebben en Gijs even uitgelaten is, haal ik 2 dikke bier beneden zodat wij die lekker op het balkon op kunnen drinken met de laatste paar Zwitserse pinda’s die we voor 4 Euro hebben gekocht en dus niet weggooien.

Na het bier gaan wij lekker op het terras zitten en verheugen wij ons op een paar lekkere schnitzels maar dat valt helaas wat tegen. Ach ja, het vult de maag. Klaar.

Wij wandelen nog even met Gijs en gaan dan naar bed. Het onweer barst niet heel veel later los.

Maandag, 13 Juni

Het ochtendritueel herhaalt zich. Gijs uitlaten, douchen en ontbijten, spul inpakken, uitchecken en verder. Koers is naar huis. Zouden wij ongeveer 5 uur over moeten doen en volgens mij scheelde dat ook niet veel. We hebben het heerlijk gehad. Wat was Gijs heerlijk reisgezelschap maar lekker om weer thuis te zijn. Wat een bijzondere reis.